Fotoreportage: Bruine Beuk in de Spoorstraat

0
1743

Maandag 9 maart is het straataanzicht van de Spoorstraat veranderd. Vanaf de kruising Roelvinkstraat / Spoorstraat is aan de linkerzijde een oude bruine beuk verdwenen.

Hogendoorn Boom Totaal kwam met 4 mankrachten en Mulder kranenverhuur uit Elspeet met een grote torenkraan. Met 3 uur was de grote bruine beuk weg. Aan het eind van de dag waren de wortelen ook al uit de grond gevreesd.

Fotoreportage: Ina Noordkamp

De beuk was een historische boom. Vorig jaar is er een bomencheck uitgevoerd op de ruim 120 jarige Bruine Beuk (Fagus sylvatia ‘Atropunicea’).

De conclusie was dat de stamvoet voor 50% was voorzien van paddenstoelen. De reuzenzwam. In de gestel wortelen vond men ook witrot. Hierdoor was de veiligheid niet meer gegarandeerd. Er was ook geen kans op herstel.

Het was heel imposant om te zien hoe men de kruin van de boom in ongeveer 5 stukken verwijderde. Eerst viel de grote van de takken mee, maar later werden er stukken ter grote van een boom over het huis getakeld.

Dhr. Tolsma (de eigenaar van de boom) vond het wel jammer dat deze oude boom weg moest. Maar veiligheid gaat voorop. Maar een stek van deze beuk zorgt ervoor dat de geschiedenis weer verder kan.