Fotoreportage: Heropening Bakkerij Nales

0
1042

Donderdag 1 november 2018 was een feestelijke dag voor Michel Nales, zijn partner Monique en het team van bakkerij Nales. De geheel verbouwde winkel van Michel Nales aan de Ravenhorsterweg in Winterswijk was vanaf 09.00u weer geopend. Klanten konden meegenieten van de prachtig verbouwde winkel met tal van nieuwe producten, en nu ook luxe chocolade uit eigen chocolaterie. Al wel anderhalf jaar is Michel Nales bezig geweest met de plannen. “Ik heb de indeling zelf ontworpen. En ook heel vaak zelf veranderd. Maar nu is het zoals ik dat voor ogen heb: een sfeervolle winkel vol lekkere producten, waar zowel de klant die snel zelf zijn keuze maakt als iemand die graag even advies wil, of even een praatje wil maken, terecht kan.” Van de leverancier van de winkelinrichting kreeg hij alle steun bij het vinden van de juiste materialen voor zijn ontwerp, met mooie tegels, baksteen, hout en metaal. Zelf pakken of bediend worden. De veel grotere winkel heeft nu een hoek waar broodjes worden afgebakken, en waar het brood en banket wordt verpakt om in de winkel op de talloze schappen te worden gepresenteerd. Er is een koeling waar de klant zelf zijn doosje met bijvoorbeeld vier tompouces of drie moorkoppen kan pakken, om vervolgens het brood te kiezen dat hij wil kopen. Dat kan hij vervolgens snel afrekenen bij de kassa. Maar wie graag door de medewerkers van Nales geholpen wil worden bij de keuze van brood of gebak, is ook welkom. “Want we hebben ook een toonbank waar de winkeldames met plezier een assortiment gebakjes van uw keuze samenstellen. En komt u iemand tegen die u kent, dan mag u gerust een praatje maken. In onze winkel hebt u zelf de keuze: snel winkelen, of winkelen als sociale bezigheid, met een praatje erbij.” Ruim en praktisch.
Nales legt uit: “In de winkel is ruimer en alles is zo praktisch mogelijk ingedeeld. Bijvoorbeeld de koeling waarin al klaargemaakte bestellingen staan, is vanuit de winkel bereikbaar. En we bakken ook brood – vooral klein brood – af in de oven in de winkel. Dat ruikt niet alleen lekker, maar het kan vanuit de oven zo de manden op het schap in.” Luxe chocolade.
Naast uitbreiding van het assortiment rustieke broden en desembroden heeft de nieuwe winkel ook producten die niet alleen te koop zijn, maar die sfeerverhogend werken. “Ik heb bijvoorbeeld broodplanken laten maken, met teksten er op. Natuurlijk de ‘gewone’ teksten als ‘Voor de beste mama’ , maar ook een aantal met spreuken erin die met brood te maken hebben. Sfeerverhogend in de winkel, maar ook hartstikke mooi om een geschenkpakket, bijvoorbeeld met seizoensproducten, op te maken”, vertelt de enthousiaste bakker, die ook een andere wens in vervulling laat gaan: er wordt gewerkt aan een eigen afdeling chocolaterie. “We hadden altijd al bijzonder chocoladewerk en bonbons van een echte chocolatier. Maar die man komt nu twee dagen per week in mijn zaak om onze eigen luxe chocoladeproducten te maken en mijn banketbakkers op te leiden tot chocolatier.”

Fotoreportage: Esther Reijrink