Fotoreportage: Melkschapenhouderij “De Plantenkamp”

0
1889

De Plantenkamp aan de Vosseveldseweg 4 in Kotten is al vier generaties een familiebedrijf. In 1918 werd er begonnen met een paar koeien, varkens, kippen en enkele schapen. In de jaren erna werd het bedrijf uitgebreid naar een bloeiend melkveebedrijf. Door veel tegenslagen en allerlei regels en wetten en twee opvolgers is de melkveehouderij verplaatst naar een ander bedrijf.

Afgelopen jaar is Ewoud Verink begonnen met de schapen. Een paar schapen om te melken. Echt een jonge startende ondernemer. Door eenvoud en heel veel doorzettingsvermogen hebben Bea (moeder) en Ewoud (zoon) een heel mooi bedrijf opgebouwd

Fotoreportage: Ina Noordkamp


In een bestaande schuur werden hokken getimmerd waar de eerste lammeren werden opgevangen. Ze hebben hier voornamelijk het Friese melkschaap wat een vrij zeldzaam ras is, maar ook enkele zwartbles schapen. Ook om dit ras in stand proberen te houden. In die bestaande schuur konden de lammeren, afkomstig van een ander bedrijf, opgroeien tot jaarlingen. De ram werd erbij gedaan en dan maar afwachten.

Maar de verbouwing ging door. In de kapschuur werden hokken getimmerd zodat de schapen in groepen konden worden ingedeeld. De melkstal werd ingericht in de bestaande ligboxenstal. Het tanklokaal voorzien van melktank en alle andere benodigde apparatuur. De lammer opfok werd in een andere stal opgebouwd. De hokken voorzien van warmtelampen en drinkspenen vanaf een melkdrinkautomaat. In het grote opfokhok werden er ook water drinkbakjes geplaatst.

Het hoeft geen luxe te zijn maar moet goed werkbaar zijn.

In de winterperiode moesten er ook cursussen worden gevolgd voor de verwerking van de melk. Om de cyclus rond te krijgen.

Dan worden de eerste lammeren geboren. De melkstal wordt in gebruik genomen en de melk wordt verwerkt. Er wordt een grote koelcel geplaatst op de deel voor de opslag van de kaas ed.

De zuivel wordt geproduceerd onder de naam “Kemper Schoap”. De naam Kemper is van vroeger de bijnaam van de boerderij. Die bijnaam wordt nog steeds gebruikt.

Het grootste gedeelte van de melk wordt verwerkt tot kaas en yoghurt. Ook de melk is heel gezond en bevat veel vitamine D. De schapenkaas wordt ook verkocht bij “De zuivelhoeve” in Winterswijk en Geitenkaasboerderij “De Brömmels” in Winterswijk-Woold

Het is zo mooi om te zien dat door eenvoud, passie en veel enthousiasme een nieuw bedrijf ontstaat. Waar men niet alleen kennis moet hebben van schapen, maar ook de ruwvoederwinning, gezondheid, hygiëne, verwerking van de zuivel en de afzetmarkt van deze producten.

Deze jonge ondernemer durfde de sprong te wagen.