Gemeentenieuws week 17

0
544

Nieuw zitbankje in gebruik genomen

Op maandag 18 april werd een nieuw zitbankje nabij de Vredensestraat feestelijk in gebruik genomen door wethouder Ilse Saris.

Dit zitbankje is geplaatst naar aanleiding van een inventarisatie door leden van de Seniorenraad Winterswijk. Zij hebben eind vorig jaar een inventarisatie gemaakt van plekken waar senioren zouden moeten kunnen uitrusten op weg van hun woning of verzorgingstehuis naar het centrum. Inmiddels zijn op verschillende plekken in Winterswijk nieuwe zitbankjes geplaatst:

  • Hortensialaan ter hoogte van het zebrapad;
  • Laan van Hilbelink, hoek Kastanjelaan;
  • Kottenseweg, hoek Wooldseweg;
  • Roelvinkstraat ter hoogte van de poort naar de notaristuin;
  • nabij de Vredensestraat op de oprijlaan naar de oude begraafplaats.

Activiteiten 4 en 5 mei 2016

Op woensdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Vanaf 16.00 uur worden op verschillende locaties in Winterswijk kransen gelegd. Om 19.00 uur leggen het gemeentebestuur, de Vereeniging Volksfeest Winterswijk en adoptanten kransen en bloemen op de Algemene Begraafplaats. Vanaf 19.30 uur wordt de plechtigheid voortgezet bij het raadhuis. Verderop in dit gemeentenieuws vindt u het globale programma.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op woensdag 27 april (Koningsdag) en op donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 6 mei is het gemeentekantoor gesloten.

Gewijzigde afvalinzameling

In verband met de feestdagen in april en mei wordt de afvalinzameling op een aantal dagen gewijzigd. Zo wordt er geen afval ingezameld op woensdag 27 april (Koningsdag), donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 16 mei (2e pinksterdag). Onderstaand vindt u een overzicht van de aangepaste data waarop het afval wordt ingezameld. Het milieubrengstation aan de Leeghwaterweg is op woensdag 27 april gesloten.

  • De afvalinzameling van woensdag 27 april wordt verplaatst naar zaterdag 30 april;
  • De afvalinzameling van donderdag 5 mei wordt verplaatst naar zaterdag 7 mei;
  • De afvalinzameling van maandag 16 mei wordt verplaatst naar zaterdag 14 mei.

Het kan voorkomen dat er op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/afvalkalender en de gratis ROVA-app (zoek op ROVA in de Appstore). Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0543) 54 54 54 of e-mail klantenservice@rova.nl.

Globaal Programma woensdag 4 mei 2016

 

Tijd + Locatie  Activiteit
16.00 uur

NS-station

 

Herdenking en kranslegging bij plaquette op NS-station door de NS. Er wordt een gedicht gelezen en er wordt even stilgestaan bij het feit dat voor veel joodse inwoners het station het laatste in Winterswijk was dat zij zagen. Vertrek om 15.50 uur vanaf de synagoge 
17.00 uur

Joodse begraafplaats

Kranslegging op Joodse begraafplaats door Joodse gemeenschap en college van burgemeester en wethouders

Mensen die deze herdenking willen bijwonen zijn welkom [heren denkt u er aan een hoofddeksel mee te nemen]

19.00 uur

Algemene Begraafplaats

Kransleggingen op de Algemene Begraafplaats

 

19.45 uur

Corle

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij de Hendrik Vriezenbank in Corle 
19.00 – 19.30 uur

Jacobskerk

 

Wim Ruessink speelt passende muziek op het carillon
19.35 uur

Mevr.Kuipers-Rietbergplein

 

Kranslegging bij monument Tante Riek door college en Scouting Winterswijk
19.45 uur Koraalmuziek door KWOV
19.52 uur Kransleggingen bij monument tegenover raadhuis
19.58 uur Last Post door  Derk te Veldhuis
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus + lied ‘Blijf mij nabij’ door KWOV en het Groot Mannenkoor Winterswijk
+ 20.06 uur Bijdrage door leerlingen van de OBS Stegeman en de heer H. Vis
+ 20.12 uur Toespraak en dankwoord door burgemeester Thijs van Beem
+ 20.20 uur Zang van het koor en koraalmuziek. Tijdens de zang en koraalmuziek is er gelegenheid tot bloemlegging door inwoners
20.45 uur

Jacobskerk21.00 uur

 

Schouwburg De Storm

 

Uitvoering van OAZE met medewerking van Sharon Simon (gedichten), Janieke Mollenhorst (kistorgel) en koperensemble Mellow Brass
Entree: € 5,–Herdenkingsconcert ‘Kindsoldaat’ met Rutger de Vries e.a.
Entree: € 12,50  (kinderen t/m 11 jaar € 5,00).

 Globaal Programma donderdag 5 mei 2016

10.00-14.00 uur

16.00-17.00 uur
Synagoge Winterswijk

 

Open Joodse huizen
(informatie zie www.synagogewinterswijk.nl)Herdenking van de Sjoa
S.v.p. aanmelden bij pieterenlenygaemers@online.nl

 

Gezondheid van jongeren: het gaat goed, maar kan nog beter!

Dit blijkt uit onderzoek van de GGD onder meer dan 15.000 leerlingen van klas 2 en 4 van het voortgezet onderwijs in de regio Noord- en Oost-Gelderland. Veel middelbare scholieren ervaren een (zeer) goede gezondheid. Het aantal middelbare scholieren dat wel eens alcohol heeft gedronken of heeft gerookt, is sinds 2011 aanzienlijk gedaald. Toch heeft nog 45% van de middelbare scholieren wel eens alcohol gedronken. Ook ziet de GGD dat jongeren onvoldoende bewegen en onvoldoende groente en fruit eten. De GGD adviseert daarom gezond gedrag blijvend te stimuleren. GGD Noord- en Oost-Gelderland verzamelde deze gegevens eind 2015 met E-MOVO (Elektronische Monitor en Voorlichting).

Onderzoeksresultaten

De belangrijkste onderzoeksresultaten voor de regio Noord- en Oost-Gelderland staan in het e-magazine ‘Gezondheid en leefstijl van jongeren in de regio Noord- en Oost-Gelderland’. Meer informatie is te vinden via www.kvnog.nl, onder Factsheets en Cijfers.

Werk in uitvoering 

Meester A. th. ten Houtenlaan voor langere periode afgesloten

In verband met werkzaamheden aan de stuw is de meester A. th. ten Houtenlaan afgesloten tot ongeveer 1 augustus. Er is een omleiding ingesteld via de Wooldseweg. De omleiding is door middel van bebording aangegeven.

Omleidingsroute Rondweg West en Morgenzonweg

Op 4 april is er gestart met de werkzaamheden voor Vitens (waterleiding) en Liander (gasleiding) aan de Rondweg West in Winterswijk, die ongeveer zes weken zullen duren. Tijdens de werkzaamheden, die voornamelijk plaatsvinden op het fietspad, wordt een omleidingsroute ingesteld voor fietsers tussen de Groenloseweg en de Europalaan. Daarnaast wordt er gewerkt op de rijbaan in noordelijke richting tussen de spoorwegovergang en Beatrixpark. Het autoverkeer wordt daar door verkeersregelaars langs de werkzaamheden op de rijbaan geleid. Daarnaast wordt de oostelijke aansluiting met de Morgenzonweg een tot twee dagen afgesloten voor verkeer, waarvoor een omleidingsroute wordt ingesteld. Het ziekenhuis blijft te allen tijde bereikbaar voor alle verkeer.

Herstelwerkzaamheden Bataafseweg

Vorige week is er gestart met herstelwerkzaamheden aan de Bataafseweg. De werkzaamheden worden zo veel mogelijk in fasen uitgevoerd. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal dat enkele dagen in beslag nemen. Er is een omleidingsroute aangegeven. Het vrachtverkeer wordt geadviseerd om de route via de N319 te vervolgen.

Parallelweg tijdelijk afgesloten

In verband met werkzaamheden aan het wegdek, wordt vanaf 20 april de Parallelweg tijdelijk afgesloten tussen de Freule van Dorthstraat en de rotonde. Op 28 april wordt de rode deklaag op de fietspaden aangebracht. Het fietspad is dan niet bruikbaar, maar fietsers kunnen tijdelijk hun weg vervolgen via het trottoir. Op 29 april wordt de deklaag op de rijbanen van de Parallelweg aangebracht. De weg is dan geheel afgesloten voor het autoverkeer (ook de school en de parkeerplaatsen bij de sporthal zijn dus niet per auto bereikbaar).

Nieuwe rotonde in de Groenloseweg N319 in Winterswijk

De provincie Gelderland legt een nieuwe rotonde aan in de Groenloseweg in Winterswijk. In verband met de werkzaamheden langs de weg is de rijbaan versmald en is de snelheid van het verkeer verlaagd. Indien nodig wordt een halve rijbaan afzetting ingezet. Naar verwachting wordt in mei de aansluiting van de rotonde op de rijbaan gemaakt. De Groenloseweg is dan gedurende twee weken geheel afgesloten voor doorgaand verkeer.

Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op http://v1.wegwerkmeldingen.nl/