Gemeentenieuws week 18

0
491

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 6 mei is het gemeentekantoor gesloten.

Vier Winterswijkers krijgen een lintje

Tijdens de jaarlijkse lintjesregen op dinsdag 26 april heeft burgemeester Thijs van Beem in Hotel Frerikshof aan vier inwoners van Winterswijk een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

De vier decorandussen –drie mannen en één vrouw– hebben zich gedurende vele jaren als vrijwilliger ingezet voor de samenleving. Voor hun verdiensten zijn zij allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Johan Damkot

Johan Damkot (60) uit Winterswijk Corle is sinds 1974 actief lid van revuegezelschap De Raddreijers. Hij vervulde daar diverse bestuursfuncties (penningmeester, secretaris en voorzitter) en is ook nu nog de voorzitter. Verder was hij 8 jaar voorzitter van gymnastiekvereniging Tempo (2003-2011) en 9 jaar voorzitter van de Vereniging Volksfeest Corle (1994-2003). Als lid van de 4 Mei-commissie is hij betrokken bij organisatie van de jaarlijkse dodenherdenking bij de Hendrik Vriesenbank in Corle. De heer Damkot is op vele fronten actief in het buurtschap, leeft met de buurt mee en bezoekt regelmatig alleenstaande buren.

Hennie Mentink

Hennie Mentink (70) uit Winterswijk is sinds 1968 actief als vrijwilliger bij de Vereniging Aangepast Sporten Achterhoek (VASA). Als bezorger van medicijnen voor de Winterswijkse apotheken heeft hij in de periode van 1985 tot 2006 veel cliënten belangeloos geholpen met allerlei klusjes en praktische hulp. Sinds 2009 is hij als vrijwilliger betrokken bij de Protestantse Gemeente Winterswijk, waar hij zich onder andere heeft ingezet voor de renovatie van de zalen van de Zonnebrinkkerk. Vanaf 2010 is hij enkele jaren vrijwilliger/chauffeur geweest bij hulporganisatie Dorcas.

Willy Vering

Willy Vering (66) uit Winterswijk Woold kan terugzien op een langdurige inzet voor diverse verenigingen. Vanaf 1970 tot heden is hij vrijwilliger bij Schietvereniging Juliana in het Woold. Daarnaast is hij al sinds 1981 de drijvende kracht achter Kiek-in Woold, het kwartaalblad van basisschool Woold en de Wooldse verenigingen. Van 2006 tot 2011 was hij lid van de Wmo-raad van de gemeente Winterswijk. Bij land- en tuinbouworganisatie LTO was hij tussen 2001 en 2012 lid van de reiscommissie en eindredacteur van de maandelijkse GLTO-rubriek in de Winterswijkse Weekkrant. Tijdens zijn werkzame leven was hij lid van de ondernemingsraad en afgevaardigde voor de centrale ondernemingsraad van sociaal werkbedrijf Hameland (1999-2004). Verder heeft hij vele jaren meegeholpen bij het samenstellen van de programmaboekjes van de Stichting Aangespannen Rijders Woold (1989-2011). De heer Vering is nog steeds actief als vrijwilliger bij Verenigingsgebouw Juliana (2000-heden) en bij de Knalpunters, het huisorkest van schietvereniging Juliana Woold (1979-heden).

Janny Wieskamp

Janny Wieskamp (73) heeft zich vele jaren vrijwillig ingezet voor de gymnastieksport in het algemeen en de Winterswijkse Gymnastiek Vereniging (WGV) in het bijzonder. Al in 1961 begon zij op 18-jarige leeftijd met lesgeven bij de Wooldse Gymnastiek Vereniging. Van 1971 tot 2013 gaf zij bij de WGV turnlessen aan alle meisjesgroepen en de WGV-selectie. In de jaren 80 en 90 wist zij met de WGV-turnsters tot de landelijke top door te dringen. Binnen de WGV nam zij het initiatief tot uitbreiding van het sportaanbod (o.a. Meer Bewegen Voor Ouderen, aerobics, acrogym, springgroepen en hip hop). De laatste jaren was zij bij WGV actief als verenigingscoördinator. Als contactpersoon voor de gemeente speelde zij een belangrijke rol bij de totstandkoming van de nieuwe sport- en turnhal. Voor de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) heeft mevrouw Wieskamp vanaf 1973 talloze wedstrijden gejureerd, zelfs op landelijk niveau. Ook gaf zij namens de KNGU jury- en trainerscursussen en nam zij het initiatief tot een jaarlijkse bijscholingsdag in Winterswijk, waar elk jaar zo’n 180 trainers en trainsters uit het hele land op afkomen.

Eerste obstakelrun voor leerlingen een succes!

Op woensdag 20 april vond de eerste Obstakelrun van Winterswijk plaats. Ongeveer 400 leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs werden op een sportieve manier uitgedaagd. Wethouder Aalderink gaf het startsein voor deze unieke run in het kader van bewegen, sporten en een gezonde leefstijl. Meer informatie over dit evenement vindt u op onze website www.winterswijk.nl.

‘Dag van de buurtaal’ verbindt leerlingen in de grensregio

Op 21 april 2016 vond op diverse locaties in Bocholt de derde ‘Dag van de buurtaal’ plaats. Dit jaar deden weer zo’n 500 leerlingen van zes Nederlandse en zeven Duitse middelbare scholen uit de Achterhoek en Borken mee aan dit unieke evenement met in totaal 20 workshops. Burgemeester Van Beem en burgemeester Nebelo van de gemeente Bocholt, ambassadeurs van de dag, kijken terug op een zeer inspirerend en geslaagd evenement.

‘Dag van de buurtaal’ was één van de vele activiteiten op 21 april in het kader van de landelijke ‘Dag van de Duitse taal’, maar is uniek in het letterlijk grensoverschrijdende karakter. Zo ging burgemeester Van Beem in gesprek met Duitse en Nederlandse leerlingen tijdens de workshop ‘Parlement’. Met elkaar werd gediscussieerd over actuele onderwerpen zoals onder meer de opvang van vluchtelingen, maar bijvoorbeeld ook over jong zijn in de grensregio. Van Beem: “Heel erg waardevol om te horen wat er leeft bij de jongeren en hoe zij kijken naar de toekomst van de grensregio. Ik heb het grote belang benadrukt om ook over de grens te kijken qua opleidingen en werk in de toekomst. Münster is even dichtbij als Arnhem. Binnen één uur rijden over de grens komen er 200.000 banen binnen het bereik van Achterhoekers. Als ambassadeur vind ik het belangrijk dat er al vroeg goede verbindingen worden gelegd en waar kunnen dan beter beginnen dan bij de jeugd? De ‘Dag van de buurtaal’ is een prachtig platform om elkaars taal beter te gaan beheersen, maar ook bijvoorbeeld om sociale netwerken op te bouwen en het zaken doen en werken over de grens te bevorderen. Dit is erg goed voor de toekomst van de Achterhoek én West-Münsterland.”

Burgemeester Van Beem dankt een ieder die zijn of haar bijdrage heeft geleverd aan deze boeiende en leerzame dag en aan een ieder die dit evenement mogelijk heeft gemaakt.

Regio Achterhoek en stad Bocholt werkten wederom samen met het LWL-Textilwerk Bocholt en het Europe-direct Informationszentrum Bocholt om deze dag te realiseren. Financiële ondersteuning komt onder andere van “INTERREG Deutschland-Nederland” en een aantal Nederlandse en Duitse gemeenten.

Bloembollen in gazons

De gemeente Winterswijk heeft in diverse gazons in de openbare ruimte bloembollen staan. Deze bloembollen, zoals krokussen en narcissen, hebben afgelopen voorjaar uitbundig gebloeid. Nu staat het loof van deze bollen in het gras. Het blad (loof) van deze bollen kan nog niet worden afgemaaid omdat de bloembollen via het loof reservestoffen moeten aanmaken om volgend voorjaar weer in volle bloei te kunnen komen.

Op dit moment worden in enkele gazons de stroken gras of de gehele gazons niet gemaaid om het loof van de bollen te sparen. Wanneer het loof van de bloembollen voldoende is afgestorven zal het gras worden gemaaid. De gazons zullen daarna weer wekelijks geheel gemaaid worden. Het is nu dus even een minder fraai beeld, maar dan hebben we volgend voorjaar weer een rijke bloemenpracht in de gazons.

Verloren en gevonden voorwerpen april

Heeft u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onze website www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543. Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl. De voorwerpen die in april gevonden en gemeld zijn bij de gemeente Winterswijk, staan nu op onze website. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Activiteiten 4 en 5 mei 2016

Op woensdag 4 mei vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. Vanaf 16.00 uur worden op verschillende locaties in Winterswijk kransen gelegd. Om 19.00 uur leggen het gemeentebestuur, de Vereeniging Volksfeest Winterswijk en adoptanten kransen en bloemen op de Algemene Begraafplaats. Vanaf 19.30 uur wordt de plechtigheid voortgezet bij het raadhuis. Verderop in dit gemeentenieuws vindt u het globale programma.

Globaal Programma woensdag 4 mei 2016

Tijd + Locatie  Activiteit
16.00 uur

NS-station

 

Herdenking en kranslegging bij plaquette op NS-station door de NS. Er wordt een gedicht gelezen en er wordt even stilgestaan bij het feit dat voor veel joodse inwoners het station het laatste in Winterswijk was dat zij zagen. Vertrek om 15.50 uur vanaf de synagoge 
17.00 uur

Joodse begraafplaats

Kranslegging op Joodse begraafplaats door Joodse gemeenschap en college van burgemeester en wethouders

Mensen die deze herdenking willen bijwonen zijn welkom [heren denkt u er aan een hoofddeksel mee te nemen]

19.00 uur

Algemene begraafplaats

Kransleggingen op de Algemene Begraafplaats

 

 

19.45 uur

Corle

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij de Hendrik Vriezenbank in Corle 
19.00 – 19.30 uur

Jacobskerk

 

Wim Ruessink speelt passende muziek op het carillon
19.35 uur

Mevr.Kuipers-Rietbergplein

 

Kranslegging bij monument Tante Riek door college en Scouting Winterswijk
19.45 uur Koraalmuziek door KWOV
19.52 uur Kransleggingen bij monument tegenover raadhuis
19.58 uur Last Post door Derk te Veldhuis
20.00 uur 2 minuten stilte
20.02 uur Wilhelmus + lied ‘Blijf mij nabij’ door KWOV en het Groot Mannenkoor Winterswijk
+ 20.06 uur Bijdrage door leerlingen van de OBS Stegeman en de heer H. Vis
+ 20.12 uur Toespraak en dankwoord door burgemeester Thijs van Beem
+ 20.20 uur Zang van het koor en koraalmuziek. Tijdens de zang en koraalmuziek is er gelegenheid tot bloemlegging door inwoners
20.45 uur

Jacobskerk

 

 

 

21.00 uur Schouwburg De Storm

 

Uitvoering van OAZE met medewerking van Sharon Simon (gedichten), Janieke Mollenhorst (kistorgel) en koperensemble Mellow Brass Entree: € 5,–

Herdenkingsconcert “Kindsoldaat” met Rutger de Vries e.a. Entree: € 12,50 (kinderen t/m 11 jaar € 5,00).

Globaal Programma donderdag 5 mei 2016

10.00-14.00

16.00-17.00 uur Synagoge Winterswijk

 

 

 

Open Joodse huizen (informatie zie www.synagogewinterswijk.nl)

Herdenking van de Sjoa S.v.p. aanmelden bij pieterenlenygaemers@online.nl

De fatale vlucht van Derek Sheldon

De Britse sergeant Derek Sheldon werd op 13 maart 1920 in Londen geboren. Op vrijdag 30 april 1943 stapte hij laat in de avond op het vliegveld Wickenby in zijn Lancaster bommenwerper om bombardementen boven Duitsland uit te voeren. Aan deze missie kwam voortijdig een einde, want op 1 mei 1943 crashte de bommenwerper van Sheldon in het Woold. De 23-jarige flight sergeant kwam daarbij om het leven.

Sheldon maakte deel uit van een bemanning van in totaal acht vliegers. Zes van hen slaagden er nog wel in het brandende vliegtuig te verlaten, maar ook zij hebben de crash niet overleefd omdat hun parachutes zich niet meer tijdig konden openen. Hun lichamen werden in de directe nabijheid van het vliegtuigwrak gevonden. De zevende vlieger werd levenloos in de restanten van de bommenwerper aangetroffen. Zij liggen allen begraven op de Algemene Begraafplaats in Winterswijk en hebben een gedenksteen waar elk jaar op 4 mei bloemen worden gelegd om hen niet te vergeten.

Het lichaam van Derek Sheldon is nooit gevonden. De kracht van de explosie van de zeer zware bom aan boord van het vliegtuig was zo hevig dat er niets van hem is teruggevonden. De explosie sloeg een diepe krater op de plek van de crash. Derek Sheldon kon niet begraven worden en heeft daarom ook geen gedenksteen op de begraafplaats in Winterswijk. Zijn naam staat wel op het grote Runnymede Memorial in Engeland, waarop meer dan 20.000 vermiste vliegers staan vermeld. Om de herinnering aan Derek Sheldon levend te houden is op de begraafplaats momenteel tijdelijk een foto van hem geplaatst tussen zijn zeven collega-bemanningsleden.

Met dank aan Peter Rhebergen voor het aanleveren van de informatie voor dit artikel.

Gewijzigde afvalinzameling

In verband met de feestdagen in mei wordt de afvalinzameling op een aantal dagen gewijzigd. Zo wordt er geen afval ingezameld op donderdag 5 mei (Hemelvaartsdag) en maandag 16 mei (2e pinksterdag). Onderstaand vindt u een overzicht van de aangepaste data waarop het afval wordt ingezameld.

  • De afvalinzameling van donderdag 5 mei wordt verplaatst naar zaterdag 7 mei;
  • De afvalinzameling van maandag 16 mei wordt verplaatst naar zaterdag 14 mei.

Het kan voorkomen dat er op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/afvalkalender en de gratis ROVA-app (zoek op ROVA in de Appstore).

Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum, telefoonnummer (0543) 54 54 54 of e-mail klantenservice@rova.nl.

Wijziging datum inspraakbijeenkomst concept kaderstellende startnotitie omgevingsvisie buitengebied

Op 17 mei stond een inspraakbijeenkomst gepland over de concept kaderstellende startnotitie voor de nieuwe omgevingsvisie buitengebied.  

De datum voor die bijeenkomst is gewijzigd naar dinsdag 21 juni 2016. De bijeenkomst van 21 juni vindt plaats in recreatiepark ‘Het Winkel’, De Slingeweg 20 Winterswijk Brinkheurne.

Een concept startnotitie is nagenoeg gereed. Nadere afstemming is nodig om het document volledig af te ronden. Dit leidt ertoe dat de startnotitie niet tijdig beschikbaar gesteld kan worden voor 17 mei.

Buurtschappen en belangenorganisaties krijgen een uitnodiging met nadere informatie over de inspraakbijeenkomst op 21 juni aanstaande. Mocht u vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Arjen Vedder per e-mail via avedder@winterswijk.nl of telefonisch via (0543) 543 543.

Gaat u verhuizen of verbouwen en denkt u na over energiebesparende maatregelen?

Duurzaamheidslening iets voor u?

Het energiezuinig maken van uw woning is een investering die in eerste instantie geld kost. Daarom brengen wij graag de duurzaamheidslening die op 1 mei jongstleden van start is gegaan, bij u onder de aandacht.  

Het betreft een uniforme regeling in uiteindelijk zes Achterhoekse gemeenten en biedt particuliere woningbezitters de mogelijkheid van een aantrekkelijke lening voor duurzame maatregelen aan hun woning. Aanvragen worden op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

Wethouder Gommers: “Graag wil ik u als woningeigenaar attenderen op de duurzaamheidslening, een lening tegen heel gunstige voorwaarden. Als verantwoordelijk wethouder duurzame energie wil ik stimuleren dat zoveel mogelijk woningen in Winterswijk energiezuinig worden. De gemeente Winterswijk biedt daarom de mogelijkheid van een aantrekkelijke lening aan om energiebesparende maatregelen in en aan uw woning te financieren. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan maatregelen als het aanbrengen van zonnepanelen, isolatie maatregelen of een warmtepomp. Ik beveel daarom de duurzaamheidslening voor zowel uw portemonnee als voor een beter milieu van harte aan.”

Voorwaarden en kenmerken

Door uw woning energiezuiniger te maken met energiebesparende maatregelen bespaart u niet alleen op uw woonlasten, uw woning wordt er ook aangenamer en comfortabeler van. Meer wooncomfort én een lagere energierekening dus! Om in aanmerking te komen voor de duurzaamheidslening dient uw aanvraag te voldoen aan enkele voorwaarden en kenmerken:

  • U heeft een eigen woning in de gemeente Winterswijk;
  • U voldoet aan één van de vastgestelde duurzaamheidsmaatregelen uit de betreffende verordening. Deze maatregelen kunt vinden op de website van het Achterhoeks verduurSaam energieloket www.verduursaamenergieloket.nl;
  • Een lening tussen de € 2.500,- en € 25.000,-;
  • Looptijd lening 10 jaar tot 15 jaar;
  • U voldoet aan de toets kredietwaardigheid door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten;
  • Huidige rente 1,6%. Rente wordt vastgesteld op datum van binnenkomst van uw aanvraag.

Meer informatie

U kunt meer informatie vinden op de hierboven genoemde website. Hier vindt u ook het aanvraagformulier. Telefonisch kunt u het energieloket op werkdagen bereiken via telefoonnummer (0314) 820 360. Daarnaast kunt u bij de receptie van het gemeentekantoor een flyer met uitgebreide informatie opvragen.

WCL Winterswijk doet onderzoek naar leefbaarheid buitengebied in 2025

Enquête Winterswijkse aanpak

Verenigingen en clubs die actief zijn in het buitengebied zorgen door hun activiteiten voor de ‘samenhang’ onder de bewoners van het platteland. Een goede samenhang is naast het naoberschap heel belangrijk voor een goede leefbaarheid op het platteland.

WCL Winterswijk houdt daarom een enquête onder alle clubs en verenigingen in het buitengebied van Winterswijk. Deze enquête is een onderdeel van het project ‘Winterswijkse Aanpak’ om (meer) samenhang tussen functies en voorzieningen te creëren. Een van de vragen waar we ons mee bezighouden is “Brengen we in 2025 de bewoners naar de voorzieningen en/of de voorzieningen naar de bewoners?” Het project is financieel mogelijk gemaakt door de provincie Gelderland. De provincie heeft namelijk ook belang bij de toekomst van het Gelderse platteland.

De enquête is verstuurd naar verenigingen en clubs die actief zijn in het Winterswijkse buitengebied en kan worden ingevuld tot 31 mei aanstaande. Clubs en verenigingen die geen enquête hebben ontvangen, kunnen deze vinden op de website van WCL Winterswijk www.wclwinterswijk.nl. Voor meer informatie over deze enquête kunt u contact opnemen met de heer A. Schoemaker, bij voorkeur via de mail: gebiedsloket@winterswijk.nl

Workshop ‘Goed voorbereid van start’ op 9 mei in Winterswijk

Wilt u uw dromen waarmaken en een bedrijf starten? Of uw diensten aanbieden als ZZP’er? Een goede voorbereiding is hierbij van groot belang. Kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? Kom dan naar de gratis oriëntatieworkshop van het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen).

 

Het ROZ organiseert op maandag 9 mei 2016 van 14.00 tot 16.30 uur de oriëntatieworkshop ‘Goed voorbereid van start’ bij het Adviespunt voor Ondernemen op het Loopbaanplein Oost Achterhoek, Burg. Bosmastraat 7 in Winterswijk. Deze korte, praktische bijeenkomst geeft u inzicht in wat er bij het starten van een eigen bedrijf komt kijken en wat het ROZ daarbij voor u kan betekenen.

Het ROZ wijst u op de voor- en nadelen van het ondernemerschap. Er is gelegenheid om vragen te stellen, ook specifiek over het starten vanuit een uitkering wanneer u in deze situatie verkeert. Na afloop is het mogelijk om een afspraak te maken voor een gratis adviesgesprek. Deelname aan deze workshop is gratis. U kunt u aanmelden via de website http://trainingen.rozgroep.nl/goed-voorbereid-van-start.

Meer informatie over ROZ: www.rozgroep.nl.

EUREGIO-spreekuur in Oeding

EUREGIO houdt op dinsdag 10 mei 2016 van 18.00 tot 19.00 uur een spreekuur voor burgers in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur. Burgers kunnen hier terecht met vragen rond werken en studeren in het buurland, sociale verzekeringen (zoals AOW, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid). Ook op algemene vragen over verhuizen naar het buurland kan informatie worden verkregen. Voor het beantwoorden van vragen over belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzamt aanwezig.

U stemt toch ook?

Pingelveldje voor Daltonschool De Vlier

Daltonschool De Vlier staat in de finale van de race om een pingelveldje. Zij gaan de strijd aan met twee andere scholen in Nederland.

Wilt u De Vlier helpen om zo veel mogelijk stemmen te krijgen? Ga dan naar www.stemopdevlier.nl en klik op ‘stem’ bovenaan het filmpje. Let op: u kunt één keer per dag stemmen per Wifi-verbinding. Heeft u een mobiel datanetwerk (3G/4G), dan kunt u daarnaast ook nog één keer per dag stemmen met uw mobiele datanetwerk. Wint De Vlier het pingelveldje, dan wordt het pingelveldje geplaatst in de nieuwe Vliertuin en is dus voor iedereen, ook voor de buurt.

Werk in uitvoering 

Meester A. th. ten Houtenlaan voor langere periode afgesloten

In verband met werkzaamheden aan de stuw is de meester A. th. ten Houtenlaan afgesloten tot ongeveer 1 augustus. Er is een omleiding ingesteld via de Wooldseweg. De omleiding is door middel van bebording aangegeven.

Omleidingsroute Rondweg West en Morgenzonweg

Op 4 april is er gestart met de werkzaamheden voor Vitens (waterleiding) en Liander (gasleiding) aan de Rondweg West in Winterswijk, die ongeveer zes weken zullen duren. Tijdens de werkzaamheden, die voornamelijk plaatsvinden op het fietspad, wordt een omleidingsroute ingesteld voor fietsers tussen de Groenloseweg en de Europalaan. Daarnaast wordt er gewerkt op de rijbaan in noordelijke richting tussen de spoorwegovergang en Beatrixpark. Het autoverkeer wordt daar door verkeersregelaars langs de werkzaamheden op de rijbaan geleid. Daarnaast wordt de oostelijke aansluiting met de Morgenzonweg een tot twee dagen afgesloten voor verkeer, waarvoor een omleidingsroute wordt ingesteld. Het ziekenhuis blijft te allen tijde bereikbaar voor alle verkeer.

Parallelweg tijdelijk afgesloten

In verband met werkzaamheden aan het wegdek is de Parallelweg tussen de Freule van Dorthstraat en de rotonde op 19 en 20 mei geheel afgesloten voor het autoverkeer (ook de school en de parkeerplaatsen bij de sporthal zijn dus niet per auto bereikbaar).

Nieuwe rotonde in de Groenloseweg N319 in Winterswijk

De provincie Gelderland legt een nieuwe rotonde aan in de Groenloseweg in Winterswijk. In verband met de werkzaamheden langs de weg is de rijbaan versmald en is de snelheid van het verkeer verlaagd. Indien nodig wordt een halve rijbaan afzetting ingezet. Naar verwachting wordt in mei de aansluiting van de rotonde op de rijbaan gemaakt. De Groenloseweg is dan gedurende twee weken geheel afgesloten voor doorgaand verkeer.

Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op http://v1.wegwerkmeldingen.nl

Agenda activiteiten

datum info activiteit
9 mei ‘Goed voorbereid van start’ van 14.00 tot 16.30 uur, Loopbaanplein Oost Achterhoek, Burg. Bosmastraat 7. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
10 mei EUREGIO-spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in het Rathaus van Oeding. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
11 mei Openbare vergadering commissie Ruimte, 19.30 uur in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie vindt u in de rubriek ‘vergaderingen’ in dit gemeentenieuws.
12 mei Openbare vergadering commissie Samenleving 19.30 uur in het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie vindt u in de rubriek ‘vergaderingen’ in dit gemeentenieuws.
12 mei Openbare vergadering Cliëntenraad Participatiewet gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk, Kevelderstraat 1, Groenlo. Meer informatie vindt u in de rubriek ‘vergaderingen’ in dit gemeentenieuws.

 

 

Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

Openbare vergaderingen commissies Ruimte en Samenleving

De commissie Ruimte van Winterswijk vergadert op woensdag 11 mei 2016 vanaf 19.30 uur en de commissie Samenleving van Winterswijk vergadert op donderdag 12 mei 2016 vanaf 19.30 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op onze website www.winterswijk.nl onder het tabblad ‘Bestuur’, vervolgens klikt u op het blauwe vakje ‘Raadscommissies’, daarna op het icoon ’vergaderingen Ruimte’ of ‘vergaderingen Samenleving’. Voor vragen over de vergaderstukken kunt u contact opnemen met de griffie, telefoonnummer (0543) 543 120 (commissie Ruimte) of 543 121 (commissie Samenleving), of via e-mail: griffie@winterswijk.nl

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Openbare vergadering Cliëntenraad Participatiewet op 12 mei

De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk komt op donderdag 12 mei 2016 om 19.30 uur bijeen voor een openbare vergadering in het gebouw van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, Kevelderstraat 1 (oude Stadhuis) te Groenlo. De stukken voor deze vergadering kunnen worden ingezien op het Loopbaanplein, Burg. Bosmastraat 7 te Winterswijk en op de website van de Sociale Dienst Oost Achterhoek.

Voor de vergadering van 12 mei 2016 zijn geen stukken aanwezig ter inzage.

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van donderdag 21 april de volgende besluiten genomen.

Raad stelt bestemmingsplan ‘Driemarkweg 19’ vast

Op verzoek van de eigenaar van de woning aan de Driemarkweg 19 is de bestemming van zijn perceel gewijzigd, zodat de daarop aanwezige woning als reguliere woning kan worden gebruikt.

Raad stelt bestemmingsplan ‘Scholtemaatweg 1’ vast

Op verzoek van de eigenaar van het perceel Scholtemaatweg 1 is het bestemmingsplan herzien, zodat hij op de agrarische grond naast zijn perceel een zonnepark met circa 1.000 zonnepanelen kan bouwen.

Raad stelt eerste Financiële Prognose 2016 vast

Het college van burgemeester en wethouders rapporteert drie keer per jaar aan de raad over de financiële situatie van de gemeente. De raad heeft de eerste Financiële Prognose 2016 met als peildatum 1 maart 2016 vastgesteld en ingestemd met het voorstel om het nadeel van € 42.000 te dekken uit de algemene reserve.

Raad neemt kennis van Ontwerpbegroting 2017 Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

De raad heeft kennisgenomen van de ontwerpbegroting 2017 van het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en besloten hierover geen zienswijze naar voren te brengen.

Raad stelt Preventie- en Handhavingsplan 2016 ex art. 43a Drank- en Horecawet vast

Volgens artikel 43a van de Drank- en Horecawet is de gemeenteraad verplicht een integraal preventie- en handhavingsplan op te stellen. Het vastgestelde Preventie- en Handhavingsplan beschrijft de hoofdlijnen van het beleid om alcoholgebruik onder vooral jongeren te voorkomen en de wijze waarop de regels worden gehandhaafd.

Raad neemt kennis van Jaarverslag 2014-2015 rekenkamercommissie

De raad heeft kennisgenomen van het jaarverslag van de rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk over 2014-2015.

Raad neemt kennis van evaluatie rekenkamercommissie over 2013-2015

De raad heeft kennisgenomen van de evaluatie van de rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk over 2013-2015.

Raad stelt Verordening Duurzaamheidslening gemeente Winterswijk 2016 vast

Met het vaststellen van deze verordening stemt de gemeenteraad in met de invoering van een duurzaamheidslening om de bestaande particuliere woningvoorraad te verduurzamen. Dit is een lening waarmee particuliere woningeigenaren tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan hun woning kunnen financieren. De Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk een uniforme duurzaamheidsregeling opgesteld.

Raad stemt in met kwijtschelding lening Theater De Storm

De Stichting Cultureel Centrum Winterswijk heeft een restschuld van € 1.229.846,99 bij de gemeente Winterswijk als gevolg van een lening. De raad heeft unaniem besloten deze restschuld kwijt te schelden om een financieel gezonde toekomst van Theater De Storm mogelijk te maken.

Raad stelt Woonvisie 2016-2020 vast

De raad heeft de nota ‘Winterswijk, vitaal’, Woonvisie 2016-2020’ aangenomen met 15 stemmen voor (WB, CDA, VVD, SP, D66) en 3 stemmen tegen (PvdA). Deze nota is de Winterswijkse uitwerking van de ‘Regionale Woonagenda Achterhoek 2015-2025’ en geeft een overzicht van te verwachten ontwikkelingen op het terrein van wonen tot 2020. De nota vormt de basis voor het maken van prestatieafspraken met woningcorporatie De Woonplaats.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl. De besluitenlijst kunt u vinden op www.winterswijk.nl/bis/Raad/Vergaderingen_gemeenteraad.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de raadsfracties terug op de laatste raadsvergadering.

Henk Jan Tannemaat, fractievoorzitter Winterswijks Belang:

Op de  afgelopen raadsvergadering konden we kort kennismaken met de nieuwe gemeentesecretaris. De burgemeester is de leidinggevende over de politiek en de gemeentesecretaris over de ambtenaren. Twee afzonderlijke delen welke samengevoegd de gemeente Winterswijk vormen. Winterswijks Belang kijkt uit naar een (voortzetting van) goede samenwerking. Veel verdere agendapunten waren al voldoende behandeld in de commissies, maar werden door veel partijen toch nog opnieuw uitvoerig aangehaald. Winterswijks Belang stoorde zich hier enigszins aan: waarom moet je twee keer uitleggen waarom je het ergens mee eens bent of niet? Het zal te maken hebben met het feit dat er nu meer pers aanwezig was. Voortaan zullen we oproepen om efficiënter te vergaderen dan ook niet meer serieus nemen. Tijdens deze raadsvergadering trakteerde Winterswijks Belang onze collega’s en de overige aanwezigen op een klein gebakje. Reden was het 10 jarig bestaan van WB. Na 10 jaar is WB een wezenlijk onderdeel van de Winterswijkse politiek gaan uitmaken en we zijn er trots op dat we er na 10 jaar nog net zoveel energie in steken als toen. En met veel plezier!

Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl.

Wim Elferdink, fractievoorzitter CDA:

Tijdens de afgelopen raadsvergadering stond onder andere de kwijtschelding van een lening aan De Storm op de agenda. Namens het CDA heeft Wilma Elsinghorst aangegeven dat we ons hier wel in kunnen vinden. De lening was oorspronkelijk twee miljoen euro. Bijna achthonderdduizend euro heeft De Storm afgelost door het werven van sponsors. Dat was weliswaar minder dan verwacht, maar in de tijden van crisis toch een goede prestatie.

Het voortbestaan van De Storm is van groot belang voor de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van Winterswijk en de omliggende gemeenten. Uit de bezoekersaantallen blijkt ook dat een groot deel van de bezoekers uit de omliggende gemeenten komt. Als CDA zijn we al geruime tijd aan het lobbyen bij partijgenoten in de provincie omdat De Storm een regionale functie heeft en dat de provincie daar ook wel aan bij kan dragen. Het CDA heeft een oproep gedaan aan alle partijen om ook bij partijgenoten in de provincie te lobbyen.

Daarnaast kwam ook de woonvisie ter sprake. Goedkeuring van deze woonvisie voor 1 juli is noodzakelijk om afspraken over 2017 te maken met De Woonplaats.

De woonvisie is niet heel uitgebreid om het maar eens voorzichtig uit te drukken. Het CDA vindt het belangrijk om de afspraken met De Woonplaats niet te vertragen en we gaan daarom akkoord met deze visie. Wij willen wel dat de visie nader uitgewerkt wordt, zodat ook de woonwensen van de inwoners van Winterswijk mee worden genomen. Wordt vervolgd.

Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Gosse Visser, fractievoorzitter VVD:

In de raadsvergadering heeft de VVD aandacht gevraagd voor de digitale ontsluiting van het industrieterrein in Winterswijk. Snelle internetverbindingen zijn ook voor de industrie de komende jaren van levensbelang. In de Achterhoek wordt volop ingezet op smartindustry en het mag niet zo zijn dat dit in Winterswijk vastloopt op een slechte internetverbinding. De VVD heeft de wethouder gevraagd om samen met de Ondernemerskring Winterswijk (OWIN) te onderzoeken hoeveel behoefte er is aan een glasvezelaansluiting. De wethouder heeft toegezegd in gesprek te gaan.

Ook heeft de VVD een vraag gesteld over een onduidelijke voorrangssituatie in Corle. Er is hier sprake van een wegversmalling waar regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan of zoals afgelopen week zelfs ongevallen. De wethouder heeft toegezegd om een onderzoek te laten doen door verkeersexperts.

Omdat de VVD Theater De Storm een belangrijke en laagdrempelige voorziening vindt heeft de VVD ingestemd met het kwijtschelden van een lening van De Storm. Dit is nodig om de schouwburg voor Winterswijk toekomstbestendig te maken. Voor de geplande toekomstige investeringen van De Storm zal volgens de stukken en de antwoorden van de wethouder geen beroep worden gedaan op de gemeente. Hiervoor wordt gekeken naar andere funding en er zal er een beroep worden gedaan op de buurgemeenten en de provincie.

Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Ubel Zuiderveld, raadslid PvdA:

We zien het allemaal. Steeds meer Winterswijkers leven financieel op of over de rand. Als de schijn niet bedriegt, zal het aantal mensen dat ternauwernood het hoofd boven water houdt toenemen. De jeugd komt moeilijk aan de slag, veel werkloze vijftigplussers wacht een armoedeval. Ondertussen lijkt de politiek gewoon door te gaan alsof er niets aan de hand is. We volgen met z’n allen de platgelopen paden. Maar de oude systemen kraken. De PvdA Winterswijk wil een trendbreuk met de vanzelfsprekendheid van oude politiek. De afgelopen raadsvergadering ging de PvdA knarsetandend akkoord met 1,2 miljoen schuldenkwijtschelding voor Theater De Storm. Wij vinden dit eigenlijk nauwelijks te verkopen in een tijd dat zoveel inwoners het moeilijk hebben. Wat ons betreft is het de laatste keer dat we de hand over het hart strijken. Van oude verroeste politiek volgens platgetreden paden getuigt de Woonvisie die het college van WB, VVD en CDA ons voorlegde. Deze wezen wij dus af. Wij willen vooral veel meer aandacht voor betaalbare huisvesting, creatieve oplossingen om mensen met een krappe beurs te helpen. Gelukkig stijgt de gemiddelde huur dit jaar maar één procent. Maar wat wij eigenlijk willen is dit; beleid dat gericht is op lagere woonlasten. De PvdA wil minder nota’s en visies, minder meters geduldige letters op papier, maar korte to-do-lijstjes met meer creativiteit en daadkracht.

Voor meer informatie zie ook: www.pvdawinterswijk.nl

Yvonne Domhof, raadslid SP:

Afgelopen raad stond de kwijtschelding van de lening van theater de Storm op het programma. Het restant van 1,2 miljoen! werd door het college voorgesteld om kwijt te schelden met als argument dat door de crisis de lening als een molensteen om de nek bleef liggen en dat zou het voortbestaan van de schouwburg in gevaar brengen. Dit vinden wij als SP een non-argument, de crisis heeft vele ondernemers in Winterswijk getroffen. Hoeveel zijn er de laatste jaren wel niet omgevallen? Wat heeft de gemeenten voor hen gedaan? Culturele instellingen zoals De Storm moesten onder neo-liberaal beleid zo nodig geprivatiseerd worden: De overheid moest zich terugtrekken, met als argument de eigen broek ophouden en gemeente geld besparen. Het resultaat, culturele instellingen vallen om en gemeentes hebben nog nooit zo hard moeten bijspringen om instellingen te behouden. Met voor Winterswijk nu weer een klap van 1,2 miljoen. Als SP hebben wij de vragen gesteld, waarom er niet gekozen is voor een ruimhartigere termijn van terugbetalen en of deze kwijtschelding niet als staatssteun kan worden gezien? Maar volgens de wethouder gaat het hier niet om staatssteun. Jaren geleden heeft de SP al de vraag gesteld of De Storm deze lening überhaupt wel terug kon betalen. Ons gevoel toen blijkt nu de harde waarheid.

Voor meer informatie zie ook: www.winterswijk.sp.nl

Franklin Vlam, fractievoorzitter D66:

Een raad met links en rechts wat pijnpunten. Voor D66 is dat misschien wel de juiste typering voor de raadsvergadering van april. Gebak bij de koffie. Winterswijks Belang bestond 10 jaar, vandaar. De nieuwe gemeentesecretaris stelde zich voor en was al bang ook te moeten trakteren. De volgende raadsvergadering misschien? Grapje. Toch veel succes gewenst in uw nieuwe baan. Een belangrijk punt was uiteraard het besluit van de raad akkoord te gaan met een bestemmingsplanwijziging om een zonnepark te bouwen. Een prima eerste aanzet om te komen tot een energieneutraal Winterswijk in 2030? Verder had D66 wat te melden over de kwijtschelding van een lening van 1.200.000 euro van Theater De Storm. Hoe financieel toekomstbestendig is De Storm? Er moet voor kapitalen aan het theater worden verbeterd. Wie gaat dat betalen? Daarover op dit moment geen duidelijke antwoorden. De raad is niet unaniem en daarover hebben de fracties van de PvdA en WB nog een appeltje met elkaar te schillen. De woonvisie, die Winterswijk op moet stellen met als achtergrond de regionale woonagenda 2015-2025, keurde D66 goed. Deze is noodzakelijk om prestatieafspraken te kunnen maken met woningbouwcorporaties. Die zijn voor D66 cruciaal. Ook hier achteraf weer gekibbel over zaken waar je als politiek verschillend naar kunt kijken. Het is net mensenwerk. Ook D66 blunderde. Duidelijk aangegeven dat antwoorden over de woonvisie er niet waren op vragen gesteld in de commissie Ruimte. Ze waren er wel maar daar, waar ze stonden, hebben we niet gekeken. Excuses griffie.

Voor meer informatie zie ook: www.D66winterswijk.nl