Gemeentenieuws week 21

0
391

Volop te beleven bij beleef de lente in Winterswijk

De kerkuil, de steenuil, de gekraagde roodstaart en de kauw zijn dit voorjaar te volgen via webcams rond en in de nestkasten. Deze nestkasten hangen op verschillende plekken in de gemeente Winterswijk. Op de website Duurzaam Winterswijk kunt u 24/7 live meekijken in de nestkasten van deze vogels. 

Er gebeurt veel voor de camera

Er is veel te beleven en te zien voor de camera. De steenuilen zijn druk met het voeden van de drie jonge uilskuikens. De muizen worden volop aangesleept en stapelen zich op in de nestkast. Een mooie voorraad. Bij de kauw is het broeden geëindigd in een drama. Een steenmarter heeft  toegeslagen met als resultaat een leeg nest. Zullen de kauwtjes nog een nieuwe poging wagen?

De gekraagde roodstaart is terug uit Afrika maar heeft nog geen poging gedaan om de nestkast verder in te richten. Mogelijk heeft hij een ander plekje gevonden op het erf of zal hij toch nog proberen? De kerkuil zit op drie eieren welke binnenkort uitkomen. Het paartje kerkuil trekt nieuwsgierigen aan, verschillende keren zijn andere uilen een kijkje komen nemen wat leidde tot heftige reacties tussen de uilen. Zo is er elke dag iets nieuws te beleven voor de camera. 

Vogels als ambassadeurs

De vier vogelsoorten gedijen goed in het typisch Winterswijkse landschap met houtwallen, boerenerven, boomgaarden, schuurtjes en oude bomen. Deze vogelsoorten zijn de ambassadeurs van het waardevolle Winterswijkse cultuurlandschap. 

Beleef de lente in Winterswijk

Beleef de lente in Winterswijk is een samenwerking van Vogelbescherming Nederland, gemeente Winterswijk, Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) en Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek. Per vogelsoort publiceren we wekelijks blogs die we samen met vrijwilligers van de vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek maken. Zo leert u meer over de achtergrond en de leefomgeving van deze vogels.

Kijk op www.duurzaamwinterswijk.nl/beleefdelente en volg de vogelsoort van uw keus.

Herinrichting omgeving Narcisstraat bijna afgerond

De werkzaamheden voor de herinrichting van de Narcisstraat en omgeving zijn zo goed als klaar. Aankomende woensdag 20 mei wordt de laatste hand aan het project gelegd en worden de werkzaamheden afgerond. Na negen maanden hard werken, mag het resultaat er zijn. In september 2019 is Lansink Wegenbouw begonnen met de herinrichting van de Narcisstraat en omgeving. Binnen dit project zijn naast de Narcisstraat ook de Tulpstraat, Crocusstraat en Hyacintstraat opnieuw ingericht. Om ook de riolering te vernieuwen is een deel van de Bocholtsestraat tijdelijk opengebroken geweest. De straten hebben niet alleen nieuwe bestrating gekregen. Ook is het riool vernieuwd en is het groen op sommige plekken in de wijk vervangen. Tot slot zijn er bomen in de straat gepland, die het tot een mooi en duurzaam geheel maken.

We willen de bewoners van harte bedanken voor hun geduld en begrip.

Centrum Duurzaam Winterswijk weer ‘op afspraak’ geopend

Vanaf woensdag 20 mei is het Centrum Duurzaam Winterswijk op afspraak weer geopend voor al je vragen over energie besparen en het duurzaam opwekken van energie. Een medewerker van de gemeente of het Agem Energieloket beantwoordt in een persoonlijk gesprek je vragen, vertelt je over beschikbare subsidies en regelingen en informeert je over mogelijke stappen op het gebied van duurzaamheid.

Wil je een afspraak maken voor een adviesgesprek? Bel dan met het Centrum Duurzaam Winterswijk via nummer (0543) 543 100 of mail naar duurzaam@winterswijk.nl. Kijk voor meer informatie over het Centrum Duurzaam Winterswijk op www.duurzaamwinterswijk.nl/centrum.

Column door bestuurder

Wethouder Inge klein Gunnewiek schrijft …….. 

‘Laat mij je helpen bij het zoeken naar je eerste huis’

Inge Klein Gunnewiek

Als 23-jarige vertrok ik richting Amersfoort voor mijn nieuwe baan. Ik kocht er mijn eerste appartement. Dat was destijds ook al lastig; het aanbod was gering, veel aanbod was behoorlijk verouderd (en ik ben geen klusser) en financieel kon het net niet. Gelukkig kreeg ik hulp van mijn ouders en daar ging ik. Op naar mijn eerste eigen huis! Wat was ik trots.

In de regio Achterhoek praten we veel over het ‘hier’ houden van jongeren. En over signalen dat er te weinig geschikte woningen zijn voor jongeren. Samen met wethouder Ted Kok van gemeente Aalten ben ik namens 8RHK ambassadeurs (de regio Achterhoek)  een Challenge gestart: We gaan jongeren tussen de 18 en 23 jaar helpen die op zoek zijn naar een woning in de Achterhoek. Waar loop jij als jongere tegenaan? Is dat het contact met de woningbouwvereniging, het aanbod, het verkrijgen van een hypotheek? Of is de huur hoog en kom jij niet in aanmerking voor huurtoeslag?

De eerste jongeren hebben zich gemeld naar aanleiding van ons filmpje op YouTube (8RHK Challenge 2, Help Achterhoekse jongeren aan een woonruimte). Ben jij op zoek naar een woning en weet je niet waar je moet beginnen? Of zoek je al een tijdje, maar wil het niet lukken? Meld je aan via 8RHK Ambassadeurs, www.8rhk.nl en wie weet help ik jou binnenkort op weg naar jouw eerste eigen huis!

Ik geef de pen door aan burgemeester Joris Bengevoord

Vult u de enquête van Actief Winterswijk ook samen met uw kind(eren) in?

Actief Winterswijk peilt behoeften en wensen sport & cultuur bij jeugd

Heeft u kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar? Dan vragen wij u om deel te nemen aan een digitaal onderzoek van Actief Winterswijk over sport & cultuur in Winterswijk. Met uw deelname helpt u ons inzichtelijk te krijgen of de jeugd voldoende bekend is met Actief Winterswijk en de mogelijkheden die geboden worden op het gebied van sport, bewegen en cultuur. Door de uitkomsten van het onderzoek kunnen wij onze activiteiten en communicatiekanalen beter aanpassen op de behoefte van u en uw kind.

U helpt ons enorm met uw bijdrage

U kunt de enquête invullen door naar onderstaande link te gaan. Het onderzoek vindt u ook op onze facebookpagina @actiefwinterswijk. Het invullen kost maximaal tien minuten van uw tijd. Wij danken u alvast heel hartelijk voor uw medewerking. Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact met ons op. Dat kan via (0543) 543 543 of via e-mailadres actief@winterswijk.nl.   https://saxion.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_9nJGDiqLyp29EeF

Gewijzigde afvalinzameling op Hemelvaartsdag en tweede pinksterdag

Op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) en tweede pinksterdag (maandag 1 juni) worden geen afval en grondstoffen ingezameld in de gemeente Winterswijk. De containers worden op een andere dag geleegd.

  • De afvalinzameling van donderdag 21 mei vindt plaats op zaterdag 23 mei.
  • De afvalinzameling van maandag 1 juni vindt plaats op zaterdag 30 mei. Let op, dit is de zaterdag vóór tweede pinksterdag.

Het kan voorkomen dat op een ander tijdstip wordt ingezameld dan u gewend bent. Wij vragen u daarom de container op de dag van inzameling vóór 7.00 uur aan de straat neer te zetten.

Gewijzigde openingstijden

Het ROVA-klantcontactcentrum is gesloten op donderdag 21 mei en maandag 1 juni.

Meer informatie

Heeft u vragen? Neem dan contact op met het ROVA-Klantcontactcentrum, telefoon (0543) 54 54 54  of www.rova.nl/contact. Meer informatie over de inzameldagen vindt u op www.rova.nl/inzamelkalender en de gratis ROVA-app.

Regeling Reductie Energiegebruik (RRE)

Huiseigenaren helpen met energie besparen

De gemeente Winterswijk heeft van het Rijk een bedrag van € 351.342,- ontvangen via de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Dit bedrag wordt gebruikt om huiseigenaren te helpen energie te besparen. Met de RRE regeling worden projecten opgezet om huiseigenaren te stimuleren tot kleine energiebesparende maatregelen in huis. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het inregelen van de cv-installatie, het aanbrengen van radiatorfolie en tochtstrips of het plaatsen van led-lampen. Daarnaast wordt advies gegeven aan huiseigenaren over energiebesparende maatregelen, zoals dak-, raam- of gevelisolatie.

Vanaf juni wordt er gestart met een grootschalige inkoopactie van energiebesparende maatregelen voor particuliere woningeigenaren met een grondgebonden woning. Deze actie wordt in Winterswijk uitgevoerd door Winst uit je Woning, in samenwerking met lokale aanbieders en uitvoerders. Kijk voor meer informatie over deze Regeling Reductie Energiegebruik (RRE) op www.duurzaamwinterswijk.nl/rre.

Uitvoerders en installateurs van duurzame maatregelen gezocht

Bent u uitvoerder of installateur op het gebied van zonnepanelen, vloer- en spouwisolatie, HR++ glas, decentrale ventilatiesystemen en/of kan uw bedrijf de cv-installatie waterzijdig inregelen?

De gemeente Winterswijk organiseert in samenwerking met Winst uit je Woning vanaf juni een grootschalige inkoopactie van energiebesparende maatregelen voor particuliere woningeigenaren met een grondgebonden woning. De gemeente wil graag lokale uitvoerders en installateurs de mogelijkheid bieden deze werkzaamheden uit te voeren. Voor installateurs die het waterzijdig inregelen nog niet aanbieden heeft de gemeente daarnaast een beperkt opleidingsbudget beschikbaar.

Is uw bedrijf geïnteresseerd? Inschrijven kan tot en met 25 mei 2020. Op basis van de beste prijs/kwaliteitsverhouding zal er een uitvoerder worden gekozen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich aanmelden op www.winstuitjewoning.nl/actie/samenwerken.

Deze inkoopactie is onderdeel van de Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). Kijk voor meer informatie over de Regeling Reductie Energiegebruik op www.duurzaamwinterswijk.nl/rre.

Vanaf nu ook mogelijkheid om met Stadsbank te chatten

Ook tijdens de coronacrisis is Sociaal Team de Post bereikbaar voor vragen op het gebied van opvoeden of opgroeien, zorg of welzijn. En heeft u een vraag op financieel gebied, ook dan kunt u bij de Post terecht. Maar u kunt ook direct contact leggen met de Stadsbank en vanaf heden ook via de chat. Graag geven wij u hieronder meer informatie.

Financiële problemen?

Ook in deze moeilijke tijden van coronacrisis zijn is de Stadsbank er voor u. Hun dienstverlening gaat gewoon door. Medewerkers zijn thuis hard aan het werk en zorgen ervoor dat week- en maandgeld gewoon wordt overgemaakt. Ook andere noodzakelijke betalingen blijven doorgaan.

Contact via e-mail, telefonisch of beeldbellen

De Stadsbank blijft bereikbaar voor zowel de huidige klanten, als ook voor nieuwe klanten. De  gesprekken vinden zoveel mogelijk per e-mail, telefonisch of via beeldbellen plaats. Zij voeren voorlopig geen fysieke gesprekken meer, maar ze doen er alles aan om u te helpen bij het oplossen van uw financiële problemen.

Vanaf heden is het ook mogelijk om gebruik te maken van de chatfunctie

Op www.stadsbankoostnederland.nl staan de medewerkers van de Stadsbank iedere werkdag van 12.30 tot 16.00 uur klaar om uw vragen te beantwoorden. Zij zijn telefonisch te bereiken via telefoonnummer (088) 766 36 66. Het e-mailadres voor inwoners van Winterswijk is  winterswijk@stadsbankoostnederland.nl.

Het advies: wacht niet te lang met het vragen van hulp bij financiële problemen, de Post en Stadsbank staan voor u klaar!

Winterswijk Drempelvrij Ramadan 2020 

Drempels weghalen zodat iedereen mee kan doen. Maar hoe krijgen wij dat samen voor elkaar? Vanuit Winterswijk Drempelvrij geven wij aandacht aan Winterswijkse rolmodellen en ervaringsdeskundigen.

Deze maand praten we met mevrouw Zerouali. Zij woont sinds 1974 in Winterswijk en komt oorspronkelijk uit Marokko. Samen met haar man heeft ze vijf dochters en één zoon en 12 kleinkinderen. We zitten nu bijna tegen het einde van de maand ramadan. De Islamitische vastenmaand.

Mevrouw Zerouali, wat betekent de ramadan voor u?

“De ramadan noemen we ook wel de maand van bezinning. Een maand in het jaar oefenen met nieuw gedrag en goede voornemens voor de rest van het jaar. Het is gewoon het beste uit jezelf halen op alle denkbare manieren”

Wat bedoelt u met bezinning?

“Deze maand is vaak een periode waarin we nieuwe/ betere gewoontes aanleren. Dan zijn we ons onder andere weer meer bewust van onze familie en vrienden maar ook van onze zieken en ouderen. Dat zie je nu ook in de maatschappij gebeuren tijdens de coronacrisis. En ons ‘noaberschap’ heeft een nog diepere betekenis en waarde gekregen. Ik denk dat ‘samen’ maar apart, datgene is wat ons nu allemaal verbind. Ik hoop dat we dit met zijn allen vast kunnen houden. Na de ramadan en na deze coronatijd.”

Wat kunt ons vertellen over ‘Samen 1 Iftar’ in Winterswijk?

“Iftar is de maaltijd die tijdens de ramadan door moslims direct na zonsondergang gegeten wordt. Afgelopen jaren huurden we een zaal en organiseerden we een iftar voor alle Winterswijkers. We willen met deze bijeenkomst drempels weghalen en mensen van verschillende culturen bij elkaar brengen. Dat is goed gelukt! Meestal komen er rond de 150 mensen van allerlei nationaliteiten en geloven samen. De bezoekers nemen lekkere gerechten mee uit hun eigen land. Na zonsondergang eten en proeven we samen van elkaars gerechten. Mensen leren elkaar kennen en het wederzijdse interesse is groot. Op zo’n avond is veel solidariteit en verbondenheid.”

En dit jaar?

“Ik vind het heel jammer dat we dit jaar niet lukt de mensen samen te brengen. Maar als we dit saamhorigheidsgevoel vast houden dan ontmoeten we elkaar vast op een andere tijd op een andere plek.”

Hout stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu het voorjaar is, gaan overal de vuurkorven weer aan. Of u bereidt gerechten op de barbecue. Wanneer u in uw tuin geniet rondom de vuurkorf of de barbecue ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.

Schadelijke stoffen
Hout stoken veroorzaakt naast geuroverlast, ook schadelijke stoffen zoals fijnstof en kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt af van de manier waarop u stookt.

Manier van hout stoken
U kunt de hoeveelheid schadelijke stoffen verminderen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik alleen kurkdroog hout. Wilt u weten wanneer u uw vuurkorf of barbecue beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies, op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt. Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Dit kunt u zien op rivm.nl/stookalert en in de stookwijzer. Lees het uitgebreide artikel op www.winterswijk.nl

Inzameling op 6 juni

Landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet

Zaterdag 6 juni van 8.30 tot 12.30 uur is de jaarlijkse landbouwfolie-inzamelingsactie voor landbouwers en particulieren. Voor de inname moet betaald worden. Aanbod van wikkelfolie en wikkelnet tot 10 kg. door particulieren is gratis. Lees meer over de voorwaarden, tarieven en de inleverlocaties op www.wclwinterswijk.nl

Gemeenteraadsbesluiten van 14 mei 2020

De gemeenteraad van Winterswijk heeft op donderdag 14 mei een extra raadsvergadering gehouden. Deze vergadering stond geheel in het teken van het ‘Taskforce Plan 100% Winterswijk (van herstel naar beter)’.

Het coronavirus veroorzaakt grote sociaal-maatschappelijke en economische schade, ook in Winterswijk. Een taskforce van de gemeente Winterswijk heeft onderzocht hoe die schade op korte termijn kan worden beperkt en het economisch herstel op de lange(re) termijn kan worden gestimuleerd. Het resultaat is het Taskforce Plan 100% Winterswijk (van herstel naar beter), waarin een pakket aan maatregelen wordt voorgesteld.

Het college stelde raad voor het taskforceplan vast te stellen en hiervoor een incidenteel budget van € 2,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de duur van drie jaar. Op dit raadsvoorstel werden de volgende moties (verzoeken aan het college) en amendementen (wijzigingsvoorstellen) ingediend:
• In een amendement stelden CDA en VW voor om het mandaat van het college om uitvoering te geven aan het taskforceplan te beperken tot de specifieke maatregelen die in het plan worden benoemd, investeringen of plannen die al eerder in de raad zijn behandeld en plannen tot maximaal € 100.000,-. Daarnaast werd voorgesteld om geen begeleidingsgroep vanuit de raad in te stellen. Dit amendement werd met 10 stemmen voor en 11 stemmen tegen verworpen.
• De motie van VVD, D66 en VW om in te zetten om op zeer snelle afhandeling van omgevingsvergunningen en behandeling van bestemmingsplanwijzigingen, de daarbij benodigde capaciteit in te zetten en daarbij zo veel mogelijk uit te gaan van medewerkers die afkomstig zijn uit de regio werd aangenomen.
• VVD en D66 dienden een motie in om nu direct werk te maken van het centrum voor volwasseneneducatie, voor mensen die zich willen omscholen naar een beroep waarbij ze meer kans maken op de arbeidsmarkt en dit samen op te pakken met het bedrijfsleven (o.a. OWIN, OBW, ABH-City), zorginstellingen, SDOA, UWV en onderwijsinstellingen in de Achterhoek. Ook deze motie werd aangenomen.
• De motie van WB met het verzoek aan het college om de raad zo spoedig mogelijk een voorstel voor te leggen om voor het tweede, derde en vierde kwartaal van 2020 het tarief van de precariobelasting en het marktgeld te wijzigen in nul en bij de begroting indien nodig met een voorstel te komen of dit voor 2021 ook nog wenselijk is. Deze motie werd met 12 stemmen voor en 9 stemmen tegen aangenomen.
• De PvdA diende een motie in om binnen de uitvoering van het taskforceplan te onderzoeken of de mogelijkheden om vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen en te faciliteren (tijdelijk) versterkt kunnen worden. Ook deze motie werd aangenomen.
Na de stemming over de moties en amendementen stelde de raad het ‘Taskforce Plan 100% Winterswijk (van herstel naar beter)’ unaniem vast.

Meer informatie?
Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op https://winterswijk.raadsinformatie.nl.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 Huppelseweg

In verband met het snoeien van bomen is de Huppelsewg tussen de Walienseweg en Hanekampweg van 25 tot en met 29 mei  afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleidingsroute ingesteld. 

Willinkbosweg

Vanaf vrijdag 17 april 2020 is een gedeelte van de Willinkbosweg gedurende een periode van vier maanden afgesloten voor al het verkeer tussen de Dollemansweg en de Korenburgerveenweg. De akkerbouwpercelen van Natuurmonumenten blijven bereikbaar vanaf de Korenburgerveenweg. De wandelroutes zoals die hier in de omgeving staan aangegeven blijven opengesteld. 

Bataafseweg

In verband met de aanleg van een rotonde op het kruispunt Bataafseweg – Kloetenseweg – Steengroeveweg is de Bataafseweg tot en met vrijdag 30 oktober afgesloten voor al het verkeer. Het gaat hier om het deel tussen de Laan van Hilbelink en de Vredenseweg. Aanliggende percelen zijn wel bereikbaar. Er is een omleiding ingesteld.

In verband met het storten en uitharden van beton in de Bataafseweg, is deze tot en met maandag 18 mei gesloten verklaard voor vrachtverkeer. Het betreft hier het gedeelte tussen de Laan van Hilbelink en de Kottenseweg.

Bürgerbus

Ter bescherming van de buschauffeurs voor het coronavirus rijdt de Bürgerbus tot en met 1 juni 2020 niet.

Vergaderingen

Openbare raadsvergadering op 28 mei 2020

Op donderdag 28 mei 2020 wordt de reguliere raadsvergadering van de gemeenteraad van Winterswijk gehouden om 19.30 uur. In verband met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus wordt deze raadsvergadering langs digitale weg gehouden. De raadsvergadering kunt u live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’’.

De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u uiterlijk een week voorafgaand aan de vergadering op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’. Als u wilt inspreken tijdens deze raadsvergadering, dan kunt u zich tot uiterlijk donderdag 28 mei voor 11.30 uur aanmelden via griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543.

Meer informatie

Voor meer informatie over de raadsvergadering kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 543. De raadsvergadering is ook achteraf op video te bekijken. Op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klikt u hiervoor op ‘Uitzending bekijken’.

 

28 mei Openbare raadsvergadering om19.30 uur. *
28 mei EUREGIO spreekuur Bocholt gaat niet door. www.grensinfopunt.eu
6 juni Inzameling Landbouwfolie, wikkelfolie en wikkelnet *

www.wclwinterswijk.nl

 

*) Over de agenda-onderwerpen met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws