Gemeentenieuws week 23

0
664

Aanleg glasvezel in buitengebied start na de zomer 

Op woensdag 1 juni hebben de wethouders van 11 gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk en Zutphen) afspraken gemaakt met CIF over de aanleg van glasvezel in het buitengebied. 

Eén van de afspraken is dat CIF direct na de zomervakantie begint met de aanleg in Berkelland en Winterswijk. Voorwaarde is wel dat minimaal de helft van het aantal huishoudens in het buitengebied meedoet. Dit betekent dat ze een abonnement bij een van de dienstenaanbieders moeten afnemen. De inwoners kunnen kiezen uit pakketten van verschillende aanbieders.
In Berkelland en in Winterswijk loopt op dit moment de vraagbundeling. Dat betekent dat de inwoners van het buitengebied nu de vraag krijgen of ze mee willen doen en een abonnement willen afsluiten.
Wethouder Gert-Jan te Gronde is blij met de voortvarende aanpak en de strakke planning. “Nu de rest van de Achterhoek ook aansluit bij het initiatief van het CIF, hopen we begin 2018 alle inwoners van de buitengebieden in de Achterhoek te hebben voorzien van snel internet. Voor Winterswijk betekent het wel dat minimaal 50 procent van de 2.450 inwoners vóór 11 juli een abonnement moet hebben afgesloten bij een van de providers. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat we dat gaan halen”, aldus de wethouder. Meer informatie kunt u vinden op www.glasvezelbuitenaf.nl of de website van de gemeente Winterswijk.

Extra inloopavonden  over glasvezel
In Kotten en Miste worden extra inloopavonden gehouden waar bewoners terecht kunnen met al hun vragen over de aanleg en mogelijkheden van glasvezel. Ook kunt u ter plekke geholpen worden bij het maken van een keuze uit het aanbod aan pakketten en het afsluiten van een abonnement bij een van de dienstenaanbieders.

De inloopavonden in Kotten worden gehouden in de Amaliazaal van Gebouw Wilhelmina, Meester Meinenweg 1 op:

 • Woensdag 8 juni van 19.30 – 22.00 uur
 • Woensdag 22 juni van 19.30 – 22.00 uur

De inloopavonden in Miste worden gehouden in Den Tappen, Misterweg 211 op:

 • Dinsdag 14 juni 2016 van 19.30 – 21.30 uur
 • Donderdag 16 juni 2016 van 19.30 – 21.30 uur
 • Woensdag 22 juni 2016 van 19.30 – 21.30 uur

Gemeenten zoeken taxibedrijven voor regiotaxi-vervoer

De Achterhoek neemt vanaf 1 januari 2017 het regiotaxi-vervoer over van de provincie Gelderland. Taxibedrijven kunnen meedoen aan de aanbesteding om vanaf komend jaar het regiotaxi-vervoer in de regio te verzorgen. Inschrijven is mogelijk tot 12 juli 2016 10.00 uur via de website van TenderNed.

De Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk bereiden zich gezamenlijk voor op de komst van het regiotaxivervoer. De ambitie van de gemeenten gaat zelfs verder. De bedoeling is namelijk om in de komende jaren de Achterhoek beter bereikbaar te maken met vormen van (openbaar) vervoer. Daarvoor werken de gemeenten aan een systeem voor basismobiliteit. Het regiotaxi-vervoer komt als eerste vervoersvorm in dit nieuwe systeem.

Oproep taxibedrijven

Omdat per 1 januari 2017 het contract met de huidige vervoerder van het regiotaxi-vervoer afloopt, vindt komende tijd een aanbesteding plaats. Vervoerders die vanaf 2017 het regiotaxi-vervoer willen overnemen, kunnen zich inschrijven. Anders dan in het verleden willen de Achterhoekse gemeenten met name kleine en lokale taxibedrijven (mkb) de kans geven dit vervoer te verzorgen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van TenderNed (zoekterm 103623). Bij de beoordeling van de vervoerders wordt onder meer gekeken naar de werkwijze, kwaliteit en flexibiliteit van de bedrijven. Voertuigen en chauffeurs moeten aan dezelfde eisen voldoen als nu bij Regiotaxi Gelderland. Over deze eisen is sinds vorig jaar afstemming geweest met onder andere de Wmo-raden van de Achterhoekse gemeenten en het Reizigerspanel Regiotaxi Achterhoek.

Informatie aan reizigers

In september 2016 is bekend welke taxibedrijven het regiotaxi-vervoer vanaf 2017 gaan verzorgen. Vanaf dan worden reizigers uitgebreid geïnformeerd over het vervoer per 2017 en basismobiliteit in de Achterhoek. Overigens is de bedoeling dat er voor reizigers zo min mogelijk verandert. Zo komt er wel een nieuw reserveringsnummer, maar blijft het vervoer zoals mensen gewend zijn.

Vervoercentrale

Een onderdeel van de Achterhoekse basismobiliteit is de Vervoercentrale. Hier kunnen vanaf 2017 de (regiotaxi-)ritten worden gereserveerd. Ook geeft dit callcenter reisadvies, bijvoorbeeld over alternatieve mogelijkheden om van A naar B te reizen. De Vervoercentrale is in de afgelopen periode aanbesteed. Munckhof is ‘als beste’ naar voren gekomen. Per 2017 zal dit bedrijf invulling geven aan de nieuwe Vervoercentrale. Meer informatie: www.basismobiliteit-gld.nl/achterhoek.

Gemeentegids Winterswijk 2016 is gereed

Inwoners van Winterswijk vinden de officiële gemeentegids vanaf dinsdag 7 juni in de brievenbus.

De gids geeft via praktische informatie een goed beeld van wat Winterswijk allemaal te bieden heeft. Daarbij gaat het niet alleen om nuttige uitleg over de gemeentelijke organisatie, maar ook om een handige leidraad richting de meest uiteenlopende organisaties, verenigingen en bedrijven.

Ingezonden foto’s

De nieuwe gids is gevuld met prachtige foto’s van inwoners. De grote foto op de voorkant is ingezonden door de heer Peter Wassink en betreft het kunstwerk ‘Huisjes met Gedichten’. Op een locatie tegenover het raadhuis wordt jaarlijks door een groep kinderen een kunstwerk gemaakt, waarmee ze een wens kunnen overbrengen. Het eerste kunstwerk ‘Huisjes met Gedichten’ is gemaakt door een groep kinderen van het asielzoekerscentrum (AZC) onder leiding van vrijwilligers van het activiteitencentrum van het AZC en Ine Bolk (het Ateliertje).

Helaas hebben we vanwege de beschikbare ruimte niet al het ingezonden materiaal kunnen gebruiken, maar desondanks zijn wij erg blij met het eindresultaat. Wij willen de enthousiaste inzenders heel hartelijk danken voor hun bijdrage. Wellicht mogen we in de toekomst vaker een beroep op u doen?

Geen gemeentegids ontvangen?

Uiterlijk 15 juni ontvangt u de nieuwe gids op uw adres. Als u dan nog geen gemeentegids heeft ontvangen kunt u deze alsnog afhalen bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25 of opvragen via telefoonnummer (0543) 543 543. Huishoudens met een Nee/Nee-sticker op de brievenbus krijgen geen gids bezorgd. Eventuele verspreidklachten kunt u melden op info@lokaaltotaal.nl, onder vermelding van straat, huisnummer, postcode en woonplaats. De gemeentegids is ook digitaal te bekijken via onze website www.winterswijk.nl.

Wijzigingen

De gemeentegids kon tot stand komen dankzij adverteerders, verenigingen en instellingen, waarvoor onze hartelijke dank. Wijzigingen zijn rechtstreeks door te geven aan de uitgever Lokaal Totaal via telefoonnummer (0223) 66 14 25 of via e-mailadres az@lokaaltotaal.nl. U kunt ook de mutatiecoupon achterin de gemeentegids gebruiken.

Identiteitsbewijs verloren of gestolen? Meld het bij de gemeente!

Bent u uw Nederlandse paspoort, rijbewijs of identiteitskaart kwijt of is deze vermist? Vanaf 30 mei hoeft u niet eerst aangifte te doen bij de politie, voordat u bij de gemeente een nieuw document kunt aanvragen. In plaats daarvan vult u bij de gemeente een formulier in over de vermissing.

Nadat uw identiteit is vastgesteld, vraagt u direct een nieuw document aan. Neem daarvoor uw eventuele andere identiteitsdocumenten (Nederlands rijbewijs, paspoort of identiteitskaart) mee. Meer informatie over het aanvragen van een nieuw document vindt u op onze website onder Inwoners/Paspoort, rijbewijs, uittreksels.

Wanneer wel naar de politie?

Bij diefstal, zakkenrollerij, een overval en andere misdrijven is het verstandig om ook aangifte te doen bij de politie.

Fraude wordt streng aangepakt

Misbruik van identiteitsdocumenten is namelijk verboden. Soms wordt een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart onterecht als vermist of gestolen opgegeven. Mensen gebruiken deze documenten om zich als een ander voor te doen. Dit is een misdrijf. Om fraude te voorkomen controleert de medewerker van de gemeente uw melding van vermissing of diefstal. Bij vermoeden van misbruik of fraude verwijst de gemeente u door naar de politie voor nader onderzoek.

Verloren en gevonden voorwerpen mei 2016

Heeft u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onze website

www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543. Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl. De voorwerpen die in mei 2016 gevonden en gemeld zijn bij de gemeente Winterswijk, staan nu op onze website. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Het Sociaal Team van de Post

Vanaf deze week schrijven medewerkers van het Sociaal Team van de Post een korte column in gemeentenieuws waarin zij schrijven over de Post, het Sociaal Team of ervaringen in hun werk. In deze uitgave de bijdrage van Trudy Hoftijzer en Christel te Lintum

Armoede onder ouderen

“Je leest het niet in het nieuws, maar er bestaat heel wat armoede onder ouderen. Ouderen praten daar niet makkelijk over. Zij hebben veel beter geleerd, dan de jeugd van nu, om ieder dubbeltje om te draaien. We spreken soms ouderen die maaltijden overslaan omdat er te weinig geld is of ouderen die niet meer naar een verjaardag gaan omdat ze geen cadeautje kunnen kopen. Heel treurig! Zeker omdat je ziet dat extraatjes steeds meer wegvallen” vertellen Trudy Hoftijzer en Christel te Lintum.

“Het kan helpen om samen naar de financiële situatie te kijken. Soms is er meer mogelijk dan je denkt. Zo was ik laatst op bezoek bij een vrouw van 83 jaar met een AOW uitkering en een heel klein pensioentje. Ze had een nieuwe wasmachine nodig. De oude machine had het na 18 jaar begeven. Ik heb haar geholpen een aanvraag bij de bijzondere bijstand te doen”, vertelt Christel. “We denken graag mee met mensen om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Soms is een oplossing niet financieel van aard, maar is iemand vreselijk geholpen met een klusjesman die een schilderijtje komt ophangen.

Voor makelaars, financieel adviseurs, installateurs, isolatiebedrijven en aannemers

Informatiebijeenkomst Duurzaamheidslening

Sinds vorige maand heeft de gemeente Winterswijk de Duurzaamheidslening voor particuliere huizenbezitters. De Duurzaamheidslening is een lening tegen gunstige voorwaarden, waarmee energiebesparende maatregelen aan de eigen woning worden gefinancierd. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen, isolatie maatregelen of een warmtepomp.

Makelaars, financieel adviseurs, installateurs, isolatiebedrijven en aannemers hebben veel contact met mensen voor wie deze lening aantrekkelijk zou kunnen zijn. Daarom organiseert de gemeente voor deze bedrijven een informatie bijeenkomst. Dit doet zij samen met de andere Achterhoekse gemeenten die deze lening onlangs hebben ingevoerd of binnenkort gaan invoeren op maandag 20 juni in het gemeentehuis van Doetinchem.

Wij nodigen alle makelaars, financieel adviseurs, installateurs, isolatiebedrijven en aannemers uit voor deze informatieve bijeenkomst. Aanmelden kan via een e-mail aan duurzaamheid@doetinchem.nl

Wat: Informatiebijeenkomst Duurzaamheidslening

Voor wie: Makelaars, financieel adviseurs, installateurs, isolatiebedrijven en aannemers

Waar: gemeentehuis Doetinchem, Raadhuisstraat 2

Wanneer: 20 juni van 15.30 tot 17.00 uur

Meer informatie over de Duurzaamheidslening kunt u vinden op de website van het Achterhoeks verduurSaam energieloket: www.verduursaamenergieloket.nl.

EUREGIO-spreekuur in Oeding

EUREGIO houdt op dinsdag 14 juni 2016 van 18.00 tot 19.00 uur een spreekuur voor burgers in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1.U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur. Burgers kunnen hier terecht met vragen rond werken en studeren in het buurland, sociale verzekeringen (zoals AOW, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid). Ook op algemene vragen over verhuizen naar het buurland kan informatie worden verkregen. Voor het beantwoorden van vragen over belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzamt aanwezig.

Activiteiten in juni

VIT-hulp bij mantelzorg

 Themabijeenkomst Praten over het levenseinde

Op donderdag 16 juni van 13.30 tot 16.00 uur vindt in Recreatieruimte Sleeswijk, Sleeswijkstraat 63 de themabijeenkomst ‘Praten over het levenseinde’ plaats.

De mogelijkheden om ziekten te genezen of het leven te verlengen nemen toe. Daarom is het meer dan ooit belangrijk om tijdig met elkaar te praten over behandeling en verzorging, maar ook over afscheid en uitvaart. Trudy Willems verzorgt dit thema. Graag even aanmelden bij VIT telefoonnummer (0544) 82 00 00 of info@vithulpbijmantelzorg.nl

Vragen aan de mantelzorgconsulent?

Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur is Marjan Roerdinkveldboom aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden. Kijk ook op www.vithulpbijmantelzorg.nl

Lekker sporten in de zomervakantie op Sportpark Jaspers

Na het succes van de Jaspers Jeugdsportdag van de afgelopen jaren, wordt er ook dit jaar weer een Jaspers Jeugdsportdag georganiseerd. Anders dan voorgaande jaren vindt de Jaspers Jeugdsportdag niet in de meivakantie, maar in de zomervakantie plaats. Aanmelding is nu al mogelijk.

Op donderdag 18 augustus kunnen kinderen in de groepen 3 tot en met 8 kennismaken met sporten die op het sportpark Jaspers plaatsvinden. Ook dit jaar hopen we met een grote groep kinderen er een sportieve en leuke dag van te maken.

Kennismaken met de beachsporten

Nieuw dit jaar is dat de kinderen ook kunnen kennismaken met de beachvelden en de sporten die daar op worden gespeeld. Zij kunnen onder andere kennismaken met beachhandbal gegeven door HCW en beachvolleybal door WIVOC. Het korfbal wordt ook gespeeld op de beachvelden, maar tijdens de Jaspers Jeugdsportdag zullen ze deze sport op het gewone veld beoefenen.

De Jaspers Jeugdsportdag is van 13.00 uur tot 17.00 uur op sportpark Jaspers. Kinderen kunnen kennismaken met maximaal 3 sporten. Hierbij kunnen ze kiezen uit de volgende sporten: beachvolleybal, beachhandbal, beeball/honkbal, tennis, korfbal, voetbal, waterpolo en hockey. Bij elke sport wordt er een leuke training verzorgd.
Deze dag wordt mogelijk gemaakt door: honk- en softbalvereniging Hickory, Winterswijkse Tennis Club, korfbalvereniging Wiko, voetbalvereniging FC Winterswijk, Winterswijkse Watersport Vereniging, Kick Off, Hockeyclub Avanti,  Handbal HCW, volleybalvereniging WIVOC en de (buurtsportcoach) gemeente Winterswijk.

Opgeven

Kinderen kunnen zich tot en met 11 augustus opgeven voor de Jaspers Jeugdsportdag via de website www.activity4kids.nl. Vergeet je sportkleren deze dag niet! Op de website is tevens meer informatie te vinden. Overige vragen kunt u mailen naar gvries@winterswijk.nl

Aanvraag tot aanwijzing als lokale publieke media-instelling

Op 17 januari 2012 heeft het Commissariaat voor de Media de Stichting Lokale Omroep Winterswijk voor vijf jaar aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de verzorging van de publieke mediadiensten in de gemeente Winterswijk. Deze periode van vijf jaar is ingegaan op 5 maart 2012 en eindigt op 4 maart 2017.

Partijen die in aanmerking willen komen voor een aanwijzing als lokale publieke media-instelling in de gemeente Winterswijk na 4 maart 2017 moeten vóór 5 september 2016 een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media (artikel 7, Mediaregeling 2008). Meer informatie over de procedure en het indienen van een aanvraag is te vinden op de website van het Commissariaat voor de Media www.cvdm.nl onder ‘praktisch – lokale omroep’.

Werk in uitvoering

Meester A. th. ten Houtenlaan voor langere periode afgesloten

In verband met werkzaamheden aan de stuw is de meester A. th. ten Houtenlaan afgesloten tot ongeveer 1 augustus. Er is een omleiding ingesteld via de Wooldseweg. De omleiding is door middel van bebording aangegeven.

Omleidingsroute Rondweg West en Morgenzonweg voor fietsers en voetgangers

Op dit moment vinden werkzaamheden plaats voor Vitens (waterleiding) en Liander (gasleiding) aan de Rondweg West in Winterswijk. De werkzaamheden duren naar verwachting nog een week. Geprobeerd wordt om de hinder voor fietsers en voetgangers tot een minimum beperken.

Werkzaamheden station Winterswijk

Op 13 juni wordt gestart met de aanleg van een keerlus bij de bushalte. Daarnaast worden de fietsenstallingen verplaatst. Het autoverkeer zal hier voorlopig geen hinder van ondervinden. Fietsers en busreizigers worden te zijner tijd geïnformeerd over de wijzigingen tijdens de werkzaamheden.

Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op http://v1.wegwerkmeldingen.nl/

Agenda activiteiten

 

datum info activiteit
v.a. 8 juni Extra inloopavonden over glasvezel. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
10 juni Openbare vergadering adviescommissie Cultuurhistorie om 10.00 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie onder de rubriek Vergaderingen in dit gemeentenieuws.
14 juni Spreekuur EUREGIO van 18.00 tot 19.00 uur in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
15 juni Openbare vergadering commissie Ruimte om 19.30 uur in het Raadhuis Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie onder de rubriek Vergaderingen in dit gemeentenieuws.
16 juni Themabijeenkomst ‘Praten over het levenseinde’, VIT-hulp bij mantelzorg van 13.30 tot 16.00 uur in Recreatieruimte Sleeswijk, Sleeswijkstraat 63. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
16 juni Openbare vergadering commissie Samenleving om 19.30 uur in het Raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie onder de rubriek Vergaderingen in dit gemeentenieuws.
20 juni Informatiebijeenkomst Duurzaamheidslening van 15.30 tot 17.00 uur, gemeentehuis Doetinchem, Raadhuisstraat 2. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
21 juni Openbare inspraakavond ‘Startnotitie  Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk om 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) in zalencentrum ‘Reuselink’ aan de Slingeweg 20 te Winterswijk Brinkheurne. Meer informatie onder de rubriek Vergaderingen in dit gemeentenieuws.
18 augustus Jaspers Jeugdsportdag van 13.00 uur tot 17.00 uur, sportpark Jaspers. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

Openbare vergaderingen commissies Ruimte en Samenleving

De commissie Ruimte van Winterswijk vergadert op woensdag 15 juni 2016 vanaf 19.30 uur en de commissie Samenleving van Winterswijk vergadert op donderdag 16 juni 2016 vanaf 19.30 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op onze website www.winterswijk.nl onder het tabblad ‘Bestuur’, vervolgens klikt u op het blauwe vakje ‘Raadscommissies’, daarna op het icoon ’vergaderingen Ruimte’ of ‘vergaderingen Samenleving’. Voor vragen over de vergaderstukken kunt u contact opnemen met de griffie, tel. (0543) 543 120 (commissie Ruimte) of 543 121 (commissie Samenleving), of via e-mail: griffie@winterswijk.nl

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Openbare inspraakavond Startnotitie Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk

Op dinsdagavond 21 juni aanstaande houdt de gemeente Winterswijk een openbare inspraakavond over de ‘Startnotitie  Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk’.  De bijeenkomst vindt plaats in de Jupiterzaal van zalencentrum ‘Reuselink’ aan de Slingeweg 20 te Winterswijk Brinkheurne. Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur).

De heer A. Vedder (beleidsambtenaar Mens & Omgeving) geeft een korte toelichting op  de (concept)startnotitie. De startnotitie staat vermeld op de website van de gemeente Winterswijk (www.winterswijk.nl) onder /Bestuur/Raadscommissies. Vervolgens kunnen deelnemers reageren op de startnotitie. De startnotie bevat 21 beslispunten die bedoeld zijn om richting te geven aan de nog definitief op stellen Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk.  Op de inspraakavond komen de 21 beslispunten één-voor-één aan bod. Deze inspraakavond is het vervolg op de presentatiebijeenkomst die op 24 maart jl. in zalencentrum ‘Reuselink’ werd gehouden over de resultaten van de zogenaamde inventarisatiefase van dit project.

Van de bijeenkomst op 21 juni wordt een schriftelijk verslag gemaakt. De bevindingen van de deelnemers worden voorgelegd aan het college van burgemeester en wethouders, die deze verwerken in een definitieve startnotitie. De definitieve startnotitie wordt op 31 augustus behandeld in de commissie Ruimte en naar verwachting op 15 september 2015 vastgesteld door de gemeenteraad. De vaststelling van de ‘Omgevingsvisie buitengebied Winterswijk’ staat gepland voor eind 2016.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met de heer A. Vedder of de griffie. Telefoon: (0543) 543 543 (algemeen) of per e-mail: avedder@winterswijk.nl en griffie@winterswijk.nl.

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

Op 10 juni 2016 vindt er een openbare vergadering plaats van de Adviescommissie Cultuurhistorie. De vergadering begint om 10.00 uur en duurt tot circa 12.00 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 te Winterswijk, kamer 1.50 op de 1e etage.

De belangrijkste punten op de agenda zijn: concept erfgoednota met uitvoeringsprogramma, concept archeologiebeleid, middeleeuws grondbezit in Winterswijk, cultuurhistorische inventarisatie kern en spoorzone.  De volledige agenda van de Adviescommissie vindt u op http://www.winterswijk.nl/Bestuur/College_B_W/Adviesorganen/Adviescommissie_Cultuurhistorie. Beschikt u niet over een internetaansluiting dan kunt u contact opnemen met de heer Kees Meinderts, secretaris van de Adviescommissie Cultuurhistorie via telefoonnummer (0543) 543 543.

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van woensdag 25 en donderdag 26 mei de volgende besluiten genomen.
Raad stelt bestemmingsplan ‘Dahliastraat 49’ vast
Op verzoek van de eigenaresse van het perceel Dahliastraat 49 is de bestemming van haar perceel gewijzigd van ‘Wonen – woonwagenstandplaats’ in ‘Wonen’. Deze wijziging maakt het mogelijk de bestaande woonwagen te vervangen door een vrijstaande woning.

Raad stelt gewijzigde arbeidsvoorwaardenregeling vast voor ambtenaren van de griffie
De gemeenteraad is formeel werkgever van ambtenaren die werkzaam zijn op de griffie. De raad heeft enkele wijzigingen in de gemeentelijke arbeidsvoorwaardenregeling (CAR-UWO) ook op hen van toepassing verklaard. Het gaat om wijzigingen naar aanleiding van:

 • de verplaatsingskostenregeling voor verhuisplichtige ambtenaren;

 • aanpassingen in de Wet flexibel werken en Wet werken na AOW-gerechtigde leeftijd;

 • enkele technische wijzigingen;

 • gewijzigde salarisbedragen nieuwe Cao 2016-2017.

Raad neemt kennis van onzekerheid over goedkeurende accountants- en rechtmatigheids­verklaring bij de Jaarrekening 2015

De raad heeft kennisgenomen van het feit dat een goedkeurende accountants- en rechtmatigheids­verklaring bij de Jaarrekening 2015 onzeker is vanwege enkele onzekerheden in het sociaal domein. De behandeling van de Jaarrekening 2015 is daarom verplaatst naar de raadsvergadering van 30 juni.

Raad stelt bestemmingsplan ‘Moezebrinkweg 6/Dwarsweg 4’ vast

Op verzoek van de eigenaren van de percelen Dwarsweg 4 en Moezebrinkweg 6 is de bestemming van hun percelen gewijzigd. Het perceel Dwarsweg 4 heeft een woonbestemming gekregen en op het perceel Moezebrinkweg 6 kan een karakteristiek bijgebouw worden verbouwd tot woning.

Raad neemt kennis van rapport rekenkamercommissie over burgerinitiatieven
Op verzoek van de gemeenteraden van Aalten, Oost Gelre en Winterswijk heeft de Rekenkamer­commissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk onderzoek gedaan naar de wijze waarop de drie gemeenten omgaan met initiatieven van hun inwoners. De raad heeft kennisgenomen van het onderzoeksrapport ‘Het initiatief beloond’ en ingestemd met de daarin vermelde conclusies en aanbevelingen. De raad vraagt het college de aanbevelingen in praktijk te brengen en toe te zien op de uitvoering ervan.

Raad stelt twee verordeningen Participatiewet vast
Per 1 januari 2016 is de wettelijke taaleis in de Participatiewet van kracht. Een voldoende beheersing van de Nederlandse taal wordt gezien als een belangrijke voorwaarde om een baan te vinden en zo zelf in de kosten van het levensonderhoud te kunnen voorzien. Daartoe heeft de raad de ‘Verordening tot wijziging van de Re-integratieverordening Participatiewet gemeente Winterswijk’ en de ‘Afstemmingsverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ gemeente Winterswijk’ vastgesteld.

Raad dient zienswijze in over (concept)begroting 2017 Stadsbank Oost Nederland

De raad heeft kennisgenomen van het (concept)jaarverslag 2015 en de (concept)begroting 2017 van de Stadsbank Oost Nederland. De raad dient over de (concept)begroting 2017 als zienswijze in dat Winterswijk uitgaat van een indexering van -0,96%.

Raad stemt in met jaarstukken 2015 en begroting 2017 Omgevingsdienst Achterhoek

De raad heeft ingestemd met de jaarstukken 2015 en begroting 2017 van de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) en dient hierover geen zienswijze in.

Raad stelt ‘Verordening Cliëntenparticipatie Participatiewet Sociale Dienst Oost Achterhoek 2016’ vast

In 2015 zijn de cliëntenraden Participatiewet van de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk samengevoegd. De nieuwe verordening vervangt de afzonderlijke verordeningen van de drie betrokken gemeenten.

Raad dient zienswijze in over conceptbegroting 2017 GGD Noord- en Oost-Gelderland

De raad heeft de voorlopige jaarstukken 2015 van de GGD Noord- en Oost-Gelderland voor kennisgeving aangenomen. Over de conceptbegroting 2017 brengt de raad als zienswijze in dat Winterswijk uitgaat van een indexering van -0,96% en daarom niet kan instemmen met de voorgestelde indexering van +2,65%. De raad vindt dat de GGD zich moet inspannen om de kosten voor de publieke gezondheid van asielzoekers volledig door het COA vergoed te krijgen.

Raad wijst voorgestelde wijziging Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland 2010 af

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) verzorgt de brandweertaken en de geneeskundige hulpverlening bij calamiteiten voor 22 gemeenten in het werkgebied, waaronder Winterswijk. De huidige gemeenschappelijke regeling dateert van 2010 en is aan herziening toe. De gewijzigde gemeenschappelijke regeling wordt nu voorgelegd aan de 22 gemeenteraden om hen de gelegenheid te geven een zienswijze in te dienen. De gewijzigde regeling pakt financieel nadelig uit voor Winterswijk. De raad dient daarom als zienswijze in dat Winterswijk niet kan instemmen met de voorgestelde wijziging, tenzij er maatregelen worden getroffen om het financiële nadeel te verzachten.

Bij dit agendapunt diende D66 een amendement (wijzigingsvoorstel) in om aan de tekst van het raadsbesluit toe te voegen dat de repressieve prestaties, in het bijzonder de opkomsttijd, moeten verbeteren in verhouding tot de financiële bijdrage. Inhoudelijk werd het amendement gesteund door alle raadsfracties en de portefeuillehouder (burgemeester), maar om “onderhandelingstechnische redenen” stelde de burgemeester voor om de voorgestelde toevoeging toch achterwege te laten. Daarop trok D66 het amendement in.

Raad stemt in met herbenoeming leden rekenkamercommissie
De raad heeft unaniem ingestemd met de herbenoeming van de heren I. Pröpper en P. Struik als respectievelijk directeur en plaatsvervangend directeur van de rekenkamercommissie Aalten, Oost Gelre en Winterswijk voor een periode van drie jaar.

Motie CDA tegen mogelijke opheffing buslijn Winterswijk – Groenlo unaniem aangenomen

De provincie Gelderland overweegt de buslijn Winterswijk – Groenlo te laten vervallen, omdat er ook een treinverbinding is tussen deze twee plaatsen. Het CDA diende een motie in tegen het opheffen van deze busverbinding, die raadsbreed werd gesteund.

Raad stelt Kadernota 2016 unaniem vast

Tijdens de tweedaagse raadsvergadering stond de behandeling van de Kadernota 2016 centraal. Deze nota beschrijft de ontwikkelingen die de komende jaren bepalend zijn voor het beleid en de begroting van de gemeente Winterswijk. De kadernota is bedoeld als voorbereiding op de Programmabegroting 2017-2020, die in het najaar door de raad wordt vastgesteld.

Op de Kadernota 2016 werden enkele moties en één amendement (wijzigingsvoorstel) ingediend:
– Een motie van WB met het verzoek aan het college om te komen met een voorstel voor het plaatsen

van camera’s langs de belangrijkste routes van en naar Winterswijk haalde het niet. De motie werd met 6 stemmen voor (WB) en 15 tegen (CDA, VVD, PvdA, SP, D66) verworpen.

 • WB diende ook een motie in om de komende jaren meer werk te maken van duurzame energie om te bereiken dat Winterswijk in 2030 energieneutraal wordt. Nadat de tekst van de motie enigszins was aangepast, kreeg de motie de steun van de voltallige raad.

 • De derde motie van WB was een voorstel om de subsidie aan Villa Mondriaan de komende drie jaar met 30.000 euro per jaar te verhogen om de positie van het succesvolle museum verder te versterken, op voorwaarde dat Villa Mondriaan deze zomer met een gedegen toekomstplan komt. Als alternatief stelde wethouder Gommers voor de extra subsidie eerst voor één jaar toe te kennen en vervolgens op basis van een gedegen toekomstplan te besluiten over een verlenging met twee jaar. Alle raadsfracties konden zich vinden in dit voorstel, waarop WB de motie introk.

 • Het CDA diende een motie in waarin het college wordt gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is

de Verklaring Omtrent het Gedrag gratis te verstrekken aan mensen die vrijwilligerswerk doen. Deze motie werd unaniem aangenomen door de raad.

 • De VVD diende een amendement in met een alternatief tekstvoorstel voor het streefbeeld van programma 5 (Innovatie, duurzame energie en milieu) van de kadernota. De VVD stelde voor de zin “(…) dat er in Winterswijk evenveel energie duurzaam opgewekt wordt als dat er in Winterswijk verbruikt wordt” te vervangen door de zin “(…) dat alle energie die in Winterswijk wordt verbruikt afkomstig is uit hernieuwbare energiebronnen, die zowel binnen als buiten de gemeentegrenzen kunnen staan.” De VVD wil hiermee de mogelijkheid openhouden om duurzame energie ook van buiten Winterswijk te kunnen betrekken. De gewijzigde versie van dit amendement kreeg raadsbrede steun.

Na de behandeling van de moties en het amendement werd de Kadernota 2016 in stemming gebracht en unaniem aangenomen door de raad.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl. De besluitenlijst kunt u vinden op www.winterswijk.nl/bis/Raad/Vergaderingen_gemeenteraad.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de raadsfracties terug op de laatste raadsvergadering.

Ruth van der Meulen, raadslid Winterswijks Belang:

De kaderstelling is eigenlijk de allerbelangrijkste gemeenteraadsvergadering van het hele jaar. Op basis van ons beeld van Winterswijk, geven wij als raad “de kaders” aan voor het komende jaar en stellen op basis daarvan een begroting op. In de kaderstelling en de begroting maken we keuzes die voor u persoonlijk en/of voor heel Winterswijk belangrijk kunnen zijn. WB kon zich in grote lijnen prima vinden in de voorstellen van wethouders en burgemeester, maar wilde een aantal voorstellen wat scherper stellen en kwam bovendien met een aantal moties. WB heeft extra aandacht gevraagd voor veiligheid (onze motie met betrekking tot cameratoezicht op uitvalswegen, waarbij opnames uitsluitend bekeken mogen worden als er sprake is van een misdrijf, werd niet aangenomen), meer inzet te plegen op het gebied van economie en werkgelegenheid, meer duidelijkheid te geven met betrekking tot het sloopfonds waarmee we leegstand gaan bestrijden, meer werk te maken van duurzame energie (motie aangenomen!), meer geld vrij te maken voor Villa Mondriaan om een belangrijke trekpleister voor Winterswijk te blijven (motie aangenomen!), een andere inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geschetst, gevraagd om sporten laagdrempeliger te maken, gevraagd om meer duidelijkheid met betrekking tot de zorg, om realisatie van het gezondheidspark en een integrale benadering van het buitengebied. En dit zijn niet alleen zaken waar wij voor staan en die we belangrijk vinden; we timmeren als WB ook zelf aan de weg, vaak buiten de politiek om in onze eigen projecten, samen met andere Winterswijkers.
Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl.

Wim Elferdink, fractievoorzitter CDA:

Tijdens het reguliere deel van de raadsvergadering heeft het CDA een motie ingediend over de buslijn 73 (Winterswijk – Enschede). Het bleek dat Arriva bezig is met een visie waarin de busverbinding Winterswijk – Groenlo zou worden vervangen door de treinverbinding Winterswijk -Lichtenvoorde/Groenlo. Ik hoef u niet uit te leggen dat dat geen goed idee is. In plaats van ons hier op social media heel druk over te maken, hebben wij besloten een motie in te dienen. In die motie spreekt de gemeenteraad zich uit tegen de opheffing van die buslijn. Alle partijen waren voorstander van deze motie. De wethouder kan met deze uitspraak van de gemeenteraad van Winterswijk het gesprek met Arriva en de provincie aangaan.

Tijdens de behandeling van de kadernota heeft het CDA haar waardering uitgesproken over die nota. In tegenstelling tot vorig jaar stonden er dit keer een heel aantal concrete plannen in. Een van die plannen is het vrijwilligerscoördinatiepunt. Het gebeurt steeds vaker dat vrijwilligers een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten inleveren, en wij vinden dat ook terecht. Nu heeft de landelijke overheid een prijsverhoging doorgevoerd van 38 procent voor een VOG. Dat betekent dus dat veel vrijwilligers die zich inzetten voor hun medemens, en die steeds belangrijker worden in de maatschappij extra op kosten worden gejaagd. Het CDA vindt dat de omgekeerde wereld en heeft daarom bij de behandeling van de kadernota een motie ingediend waarin de gemeenteraad aan de wethouder vraagt om uit te zoeken of het mogelijk is die VOG gratis beschikbaar te stellen voor alle vrijwilligers. Gelukkig was de rest van de raad het met ons eens.

Wij hebben nog wel wat opmerkingen over de nota, maar vinden deze kadernota een goed uitgangspunt voor de begroting voor 2017.

Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Frank Roerdinkholder, raadslid VVD:

De VVD-fractie heeft de kadernota aangegrepen om vier onderwerpen voor het voetlicht te brengen. Als eerste de blusvijvers in het buitengebied. Er zijn twintig belangrijke locaties bekend, maar met de huidige plannen worden er daarvan slechts zes aangelegd in de komende drie jaar. De VVD vindt dit onacceptabel; het gaat om de veiligheid van vele Winterswijkers.

Als tweede hebben wij aandacht gevraagd voor de wel erg dure aanpak van onbewaakte spoorwegovergangen. Er zijn goedkopere, maar wel veilige, alternatieven voor de voorgestelde spoorbrug bij de Huttenweg. Ons is toegezegd dat hier nader onderzoek naar zal plaatsvinden.

Als derde heeft de VVD zich uitgesproken vóór actie op het gebied van duurzame energie, maar tegen de plaatsing van windmolens in ons Nationaal Landschap. Het is voor ieders toekomst van groot belang dat onze generatie binnen afzienbare tijd energieneutraal door het leven gaat. Maar we moeten het paard niet achter de wagen spannen. Winterswijk is niet geschikt voor windmolens, aldus ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Provincie Gelderland, de nationale windatlas en een meerderheid van de bewoners van ons buitengebied. Laten we op Winterswijks grondgebied inzetten op duurzame energie die hier zinvol kan worden opgewekt en geen afbreuk doet aan ons landschap.

Ten slotte hebben wij voorgesteld om als gemeente samen met de ouderenbonden, Siza en Estinea een ontmoetingspunt voor ouderen te realiseren. Dit traject loopt al een tijd, maar er zit weinig schot in op het moment. De VVD heeft daarom opgeroepen op korte termijn met alle partijen om tafel te gaan. Wordt binnenkort vervolgd.

Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Ubel Zuiderveld, raadslid PvdA:

Andermaal diende Winterswijks Belang een voorstel in om camera’s te plaatsen langs alle invalswegen van Winterswijk. Uit preventieve overwegingen moet het kenteken van elke auto die het dorp in/uitrijdt worden vastgelegd. Met uitzondering van de zes WB-raadsleden stemde niemand in met het voorstel. Zeker de PvdA niet. Uit overtuiging. Wij vinden dat volstrekt onduidelijk is wat de overheid doet met uw gegevens. De overheid en haar diensten maken in de openbare ruimte veel meer opnamen van u dan u weet. Als u bij de weg bent, wordt u tientallen keren per dag gefilmd of gefotografeerd. De ervaring leert dat uw digitale persoonsgegevens vaak niet in veilige handen zijn. Om de haverklap wordt Nederland opgeschrikt doordat persoonlijke gegevens gestolen worden door derden. In Oegstgeest gebeurde het onlangs nog met de digitale gegevens van zo’n beetje de hele bevolking. Weken moesten de inwoners wachten op antwoord op de vraag “Wat weten de digitale dieven nu van mij?” Wij zullen de komende jaren in Winterswijk ijveren voor een systeem zoals dat in Estland bestaat. Burgers kunnen daar te allen tijde inzien welke digitale gegevens de lokale overheid over ze bewaart. Zo moet dat in Winterswijk ook. De burgers kunnen zodoende bovendien checken of de gegevens wel kloppen. Van u mogen die camera’s wel want u heeft niets te verbergen? Zal best. Maar u weet niet half wat kwaadwillenden allemaal kunnen aanrichten als ze uw burgerservicenummer en andere relevante gegevens hebben.

Voor meer informatie zie ook: www.pvdawinterswijk.nl

Jeroen Rensen, fractievoorzitter SP:

De gemeenteraad heeft zich de afgelopen weken gebogen over de beleidskaders voor 2017. De SP is over het algemeen positief over de kadernota waarin deze beschreven staan. Toch hebben wij ons verbaasd over een aantal zaken.

Veiligheid is belangrijk voor Winterswijk. We hebben er alleen erg weinig over te vertellen. De brandweer, politie en ambulance? We gaan er niet over. Wat we wel mogen, is als gemeenschap steeds meer betalen, voor steeds minder zorg en steeds langere aanrijtijden.

Ook de aanvraag van Villa Mondriaan voor een ruime subsidie voor meerdere jaren vindt de SP-fractie niet gepast. Met het museum zijn destijds duidelijke afspraken gemaakt over de hoogte van de eenmalige bijdrage. Vervolgens, tegen alle afspraken in, kwam er een verzoek om een vaste directeur te benoemen. Terwijl de afspraak juist was dat het een stageplaats voor studenten kunstgeschiedenis zou worden. De eerste stagiaire werd vast benoemd. Waren we als SP-fractie al tegen het honoreren van dit verzoek blijkt het, gezien de recente ontwikkelingen, een waar koekoeksjong te zijn.

De SP is blij met de wijze waarop het gehele vraagstuk van de “nieuwe Nederlanders” in Winterswijk op een proactieve wijze wordt opgepakt. Het faciliteren van sport en recreatie voor de asielzoekers en de begeleiding van statushouders zijn belangrijke stappen in het proces van integratie.

De SP is positief over de afgesproken kaders. Inhoudelijk zal er de komende maanden op vele onderwerpen nog wel discussie plaatsvinden maar de uitgangspunten zijn duidelijk. We kunnen er mee aan het werk. Een goed stuk werk.

Voor meer informatie zie ook: www.winterswijk.sp.nl

Franklin Vlam, fractievoorzitter D66:

Op woensdag 25 en donderdag 26 mei besprak de raad de Kadernota 2016. De fractie van D66 was daarin heel duidelijk. De kadernota heeft als uitdaging om op steeds sneller opeenvolgende ontwikkelingen in de samenleving en op de nog steeds onzekere financiële ontwikkelingen te reageren. Dit vraagt om een flexibele, open, slimme en ondernemende overheidsorganisatie die in dialoog en nauwe samenwerking met inwoners, bedrijven maatschappelijke organisaties en andere gemeenten tot een passende invulling van het gemeentelijk beleid en rolverdeling komt. Daar is de gemeente prima mee op weg.
De fractie van D66 zag geen aanleiding om grote keuzes te maken in de aangegeven richtingen. De bestaande toekomstvisie en coalitieakkoord waren prima vertaald in deze kadernota. Grote keuzes waren ook niet echt nodig, omdat er de komende tijd nog heel veel op het programma staat waarover niet alleen de politiek, maar ook inwoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen en andere gemeenten zich zullen moeten buigen. Echt grote klussen. Ik noem er een paar: de nota economie, de omgevingsvisie, het tot stand komen van een ouderensoos, nieuw jeugdbeleid, prestatieafspraken met de woningbouwcoöperatie, plannen voor het vernieuwingsfonds. Genoeg te doen dus.

Eén punt stip ik nog aan. Deze had echt iets richtinggevend. Meer inzetten op plannen die er voor moeten zorgen dat Winterswijk in het jaar 2030 energieneutraal is. Een grote en belangrijke klus die verder gaat dan alleen de gemeentegrens van Winterswijk.

De fractie van D66 onderschrijft de Kadernota 2016. Een prima nota, waarmee de politiek verder kan om dat wat in de gemeente Winterswijk al zo goed voor elkaar is te behouden en dat wat nog voor elkaar moet komen, voor elkaar te krijgen.

Voor meer informatie zie ook: www.D66winterswijk.nl