Gemeentenieuws week 25

0
278

Preventieve bestrijding

Melden overlast eikenprocessierups 

Dit voorjaar heeft een preventieve bestrijding van de eikenprocessierups plaatsgevonden. In het buitengebied is dit gebeurd met een biologisch bestrijdingsmiddel dat in de kruin van de eikenbomen wordt gespoten. In de bebouwde kom van Winterswijk zijn op enkele locaties nematoden ingezet. 

Melden
Ondanks de preventieve bestrijding ziet het  ernaar uit dat de plaag van de eikenprocessierups dit jaar erger wordt dan vorig jaar. Vindt u een nest van eikenprocessierupsen? Dan kunt u bellen met de ROVA, telefoon (0543) 54 54 54 om hier melding van te doen of via de BuitenBeter app.

Het helpt ons bij de bestrijding van de eikenprocessierups als u melding doet van de vindplaats van een nest. Het is belangrijk dat u hierbij de locatie zo duidelijk mogelijk omschrijft. Dank alvast voor uw hulp. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van de locaties, met gemeentelijke bomen, waarvan reeds meldingen zijn ontvangen.

Eikenprocessierups op eigen terrein?
Heeft u op eigen terrein een boom met een nest van eikenprocessierupsen? Dan bent u daarvoor zelf verantwoordelijk. Wij adviseren u het bestrijden en verwijderen van nesten niet zelf uit te voeren maar een professioneel bedrijf in te schakelen. Gemaakte kosten zijn voor eigen rekening.

Meer informatie
Alles over, voor en tegen de eikenprocessierups vindt u op de volgende websites:
www.ggdgelre-ijssel.nl
www.oakie.info
RIVM

Een ieder is welkom

Wereld Vluchtelingendag

De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot ‘Internationale Dag van de Vluchteling’. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. Ook in Winterswijk wordt deze dag gevierd.

Op donderdag 20 juni staat een interculturele middag op het programma. Van 11.30 tot 19.00 uur is er op verschillende locaties van alles te doen. Met dit feestelijke evenement wordt het driejarig project nieuwkomers in onze gemeente afgesloten. Onder het genot van hapjes en iets te drinken kunt u genieten van het afwisselende programma. Een ieder is van harte welkom.

Programma

Vanaf 11.30 uur                        Voorstellingen door Internationale Schakel Klas in Doopsgezinde kerk, Torenstraat 4 en op parkeerplaats tegenover de WUh.

15.00 tot 17.00 uur                    Diverse zomerspelletjes (buiten)

Hoofdlocatie: WUh, Torenstraat 9

15.30 en 17.00 uur                    Modeshow ‘Traditionele kledij’ met muzikale omlijsting in het gebouw van de WUh

15.00, 16.00 en 17.30 uur          Wereldspel bij de WUh

15.00 tot 17.00 uur                    Kinderactiviteiten (binnen)

15.00 tot 19.00 uur                    Wereldmuziek

15.00 tot 19.00 uur                   Hapjes en thee uit onder andere Syrië, Soedan, Angola, Sierra Leone

15.00 tot 19.00 uur                    Informatiestand met info over onder andere goede buur, muziek, samen koken

Tent of hope and dreams & music soundscape

De leerlingen van de Internationale Schakel Klas van het Gerrit Komrij College hebben een grote tent vol persoonlijke boodschappen en afbeeldingen samengesteld. U bent van harte uitgenodigd deze prachtige tent tijdens Wereld Vluchtelingendag buiten bij de WUh te bekijken. De tent vormt samen met de afbeeldingen en teksten een interactief kunstwerk. Centraal staan in dit kunstwerk het uitwisselen van verhalen, ontmoetingen en samenkomst.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op donderdag 20 juni is het gemeentekantoor vanaf 13.00 uur gesloten in verband met een personeelsmiddag. Kijk voor onze openingstijden op onze website www.winterswijk.nl. Beschikt u niet over een internetverbinding, dan kunt u ook contact met ons opnemen via telefoonnummer (0543) 543 543. 

Zoektocht naar historische interieurs  

Het Gelders Genootschap start in opdracht van de gemeenten Winterswijk, Aalten en Oost Gelre een onderzoeksproject voor historische interieurs in de Achterhoek. Op 24 juni is er een informatieavond in de gemeente Oost-Gelre.   

“Met dit onderzoek willen we kennis verzamelen en eigenaren bewust en enthousiast maken over de interieurschatten die zich in hun pand bevinden”, zo laat projectleider Marlieke Damstra namens het Gelders Genootschap weten. “ Zo zijn we bijvoorbeeld op zoek naar schouwen en inbouwkasten, vloeren, wandafwerkingen en plafonds. Het gaat ons beslist niet alleen om hoogvliegers of puntgave voorbeelden zoals het Keunenhuis en het Vriezenhuis in Winterswijk. Maar juist ook om voorbeelden waar slechts enkele interieurelementen bewaard zijn gebleven.” 

Kennispartners

De inbreng van lokale kennis is van groot belang. Het Genootschap werkt nauw samen met historische verenigingen en lokale organisaties. Naast de Provincie Gelderland zijn ook de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Radboud Universiteit Nijmegen bij het project betrokken. De provincie Gelderland ondersteunt dit onderzoek met een subsidie vanuit de regeling ‘Functioneel gebruik Erfgoed 2019’. 

Bron: Erfgoed Oost Achterhoek

Informatieavonden

Voor bewoners, eigenaren en andere geïnteresseerden worden in de deelnemende gemeenten informatiebijeenkomsten georganiseerd. De eerste informatieavond is op maandag 24 juni om 19.30 uur in de Oude Calixtus, Mattelierstraat 5 in Groenlo. Tijdens deze avond lichten de initiatiefnemers de werkwijze nader toe en gaan zij graag in gesprek met eigenaren. In het najaar van 2019 is er een informatieavond in onze gemeente.

Meer weten?

Wilt u meer weten over het inventarisatieproject van het Gelders Genootschap? Neem dan contact op met Marlieke Damstra, telefoonnummer  (026)  442 17 42 of via e-mail m.damstra@geldersgenootschap.nl

Informatieplicht energiebesparing per 1 juli 2019

Verbruikt uw bedrijf jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) aan energie? Dan bent u wettelijk verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Denk bijvoorbeeld aan maatregelen als het aanpassen van verlichting of isolatie van bedrijfspanden.

Vanaf 1 juli 2019 komt daar nog een wettelijke verplichting bij. U moet dan, als u meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent) aan energie gebruikt, vóór die datum rapporteren welke maatregelen u heeft uitgevoerd. Dat moet via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) (www.rvo.nl/informatieplicht).

Versnellen energiebesparing

Doel van de invoering van de Informatieplicht is om de energiebesparing in Nederland te versnellen. Zo krijgt ook de CO2-reductie in Nederland een impuls. Naast dat het een wettelijke verplichting is, investeert u met energiebesparing in een duurzame en zuinige bedrijfsvoering en bespaart u direct op de energierekening. Op de website www.WATTjemoetweten.nl kunt u makkelijk checken of de Informatieplicht ook voor uw bedrijf van toepassing is. Op deze website staan ook de vervolgstappen vermeld.

Verbruikt u minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 aardgas(equivalent) aan energie per jaar dan bent u niet verplicht om energiebesparende maatregelen te treffen en te melden. Uiteraard kan het voor uw bedrijf ook interessant zijn om maatregelen te treffen, waarmee u rechtstreeks bespaart op uw energiekosten.

Gratis energiescan

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden voor energiebesparing en een gratis energiescan voor uw bedrijf? Neem dan contact op met Achterhoek Onderneemt Duurzaam via www.achterhoekonderneemtduurzaam.nl.

Iedereen doet mee

Werkconferenties armoedevrij

Doet u mee? Uw schouders onder een armoedevrij Winterswijk!

Bent u een denker én doener? Wilt u werken aan een armoedevrij Winterswijk 2040? Kom dan naar één van de werkconferenties. Denk én doe mee!

Data en thema’s

 • Dinsdag 18 juni – taboe doorbreken
 • Maandag 24 juni – systeem versimpelen
 • Dinsdag 25 juni – kind, jeugd en generatie armoede

Inloop vanaf 17.45 uur. Werkconferentie van 18.00 tot  21.30 uur in het gemeentekantoor Stationsstraat 25. Geef u snel op via iedereendoetmee@winterswijk.nl of bel met Colette Wever (0543) 543 543.

Alzheimer Café Lichtenvoorde 

De afdeling Oost-Gelderland van Alzheimer Nederland organiseert maandelijks een Alzheimer Café in Lichtenvoorde op de vierde woensdag van de maand, voor iedereen die op welke manier dan ook te maken heeft met dementie. U ontmoet lotgenoten en kunt met elkaar in gesprek gaan over de dingen die u meemaakt of bezighoudt.

Dementie of toch niet?

Karin Willemsen vertelt haar levensverhaal in het Alzheimer Café. In 2010 kreeg zij geheugenklachten. Door deze ervaring ontwikkelde ze een andere kijk op dementie. Nu wil ze graag haar ervaring delen om mensen met dementie een stem te geven. Ze vertelt wat er gebeurt buiten je eigen invloed om. En vooral ook wat je hieraan zélf kunt doen en hoe je zou willen dat je omgeving reageert. Karin werkt ruim 25 jaar in de ouderenzorg, nu als trainer en adviseur. Mantelzorgers, vrijwilligers, buren en professionals zijn allen van harte welkom op 26 juni aanstaande.

Het Alzheimer Café wordt deze maand gehouden op woensdag 26 juni van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

Meer informatie op: www.alzheimer-nederland.nl/regios/oost-gelderland of bel naar Alzheimer Nederland | Oost-Gelderland: (06) 135 144 11.

Tijdelijke verkeersmaatregelen  

De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg afgesloten. Tevens is er een wegsleepregeling van kracht.

Leeghwaterweg

In verband met een verbouwing wordt tot en met 31 juli tijdelijk het parkeerverbod op de Leeghwaterweg ter hoogte van de ROVA opgeheven.

Jonenstraat

In verband met bouwwerkzaamheden is de Jonenstraat tot en met vrijdag 20 december afgesloten voor al het verkeer.

Haverkampstegge – Sieverdinkweg

In verband met asfalteringswerkzaamheden is de Haverkampstegge van Meester Meinenweg tot en met de Sieverdinkweg tot en met vrijdag 5 juli afgesloten voor al het verkeer. Bewoners zijn bereikbaar.

Meekertweg

In verband met het leggen van een duiker in de Meekertweg,  is deze weg tussen de Kattenbergweg en de Korenburgerveenweg (spoorwegovergang) gesloten voor alle verkeer op woensdag 19 en donderdag 20 juni. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid.

Markt

Donderdag 20 juni is er een extra warenmarkt. De Markt en de Torenstraat zijn deze dag tot 18.30 uur afgesloten voor verkeer.

Bataafseweg

In verband met de openluchtvoorstelling van T.O.E.P. bij de Bataafse molen is de Bataafseweg tussen de Vredenseweg en Kloetenseweg van 19.30 tot 01.00 uur afgesloten voor al het verkeer op de volgende data: donderdag 20 juni, vrijdag 21 juni, zaterdag 22 juni, zondag 23 juni en maandag 24 juni. Uitgezonderd de bewoners Bataafseweg en bezoekers van de voorstelling.

Tevens gelden de volgende maatregelen:

Snelheidsreductie naar 30 km/h

 • Ter hoogte van kruising Bataafseweg en Steengroeveweg
 • Vredenseweg ter hoogte van Bataafseweg

Parkeerverbod:

 • Achterweg tussen Bataafseweg en Leemkampweg
 • Vredenseweg (achter de Molen)
 • Bataafsewg tussen Steengroeveweg en Vredenseweg

Vervangen Bonninkbrug

Tot en met 28 juni wordt de Bonninkbrug vervangen. In deze periode is de Bonninkweg gestremd voor alle verkeer. Er is een omleidingsroute. De percelen Bonninkweg 1 tot en met 3a, camping Ten Hagen (Waliënsestraat 139 -139 a) en camping ’t Hilgelomeer (Waliënsestraat 137-137a). Het perceel Bonninkweg 2 is bereikbaar vanaf de Nieuw Beusinkweg.

Rotonde Wooldseweg – N319

In verband met functioneel onderhoud aan provinciale wegen van dinsdag 25 tot en met vrijdag 28 juni, wordt het asfalt vervangen en de rotonde hersteld met de Wooldseweg en de N319. Tijdens de werkzaamheden is de rotonde afgesloten voor al het verkeer. Er is een omleiding.

Volksfeest Meddo

In verband met het Volksfeest in Meddo zijn van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni de volgende wegen afgesloten voor doorgaand verkeer:

 • Goorweg tussen Geldereschweg en Van Eerdenweg
 • Hilteweg tussen Goorweg en Lemmenesweg
 • Beuksveld tussen Geldereschweg en Hilteweg

Daarnaast is op zaterdag 29 juni tussen 07.00 uur en 11.00 uur is de Geldereschweg tussen de Meddoseweg en het Beuksveld afgesloten voor al het verkeer.

Jaspersweg

In verband met de jaarlijkse rommelmarkt van FC Winterswijk wordt op zaterdag 29 juni tussen 08.00 en 15.00 uur langs beide zijden van de Jaspersweg een parkeerverbod ingesteld. Dit om de doorgang voor hulpdiensten te waarborgen en ter voorkoming van schade aan de berm en beplanting.

Meester Meinenweg

In verband met een evenement wordt op zaterdag 29 juni en/of op zondag 30 juni tussen 17.00 uur en 24.00 uur de snelheid gereduceerd op de Meester Meinenweg ter hoogte van  huisnummer 1 van 60km/h naar 30 km/h. Tevens wordt er een parkeerverbod ingesteld.

Kettingstraat

In verband met een straatfeest is de Kettingstraat op zondag 3 juni tussen 10.00 uur en 20.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Agenda    

18 juni Informatieavond over verwijdering asbestdaken om 19.30 uur in Café Restaurant Spiekerman, Goorweg 5. Inloop vanaf 19.00 uur.
18, 24 en 25 juni Werkconferenties Armoedevrij Winterswijk 2040. Inloop vanaf 17.45 uur, gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
19 juni Training kind en echtscheiding van 14.30 tot 17.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
20 juni Wereld Vluchtelingendag van 11.30 uur tot 17.00 in en om gebouw WUh, Torenstraat 9. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
22 en 23 juni Achterhoekse Unieke Spelen.
24 juni Informatie door Gelders Genootschap om 19.30 uur in de Oude Calixtus, Mattelierstraat 5 Groenlo. Meer informatie elders in het gemeentenieuws.
24 juni Openbare vergaderng Wmo-raad om 19.30 in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeenteniews.
25 juni Openbare raadsvergadering om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
26 juni Alzheimer Café van 20.00 tot 21.30 uur in Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
 

27 juni

Openbare raadsvergadering om 17.00 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.

Vergaderingen 

Openbare vergadering Wmo-raad op 24 juni

De Wmo-raad vergadert op maandag 24 juni aanstaande om 19.30 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 in Winterswijk. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn.

Op de agenda staan onder meer de onderwerpen beleidsplannen Wmo en Jeugd en stand van zaken inkoop hulpmiddelen. De vergaderstukken kunt u opvragen bij het secretariaat via wmoraad@winterswijk.nl

Spreekrecht publiek

Belangstellenden kunnen in een openbare vergadering van de Wmo-raad het woord voeren over een onderwerp dat tot de Wmo behoort. Na de opening van de vergadering kunnen zij gezamenlijk gedurende maximaal vijftien minuten het woord voeren over geagendeerde onderwerpen en niet-geagendeerde onderwerpen. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, dient zich uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de vergadering te melden. Voor het aanmelden voor het gebruik van het spreekrecht of informatie over deze vergadering, kunt u contact opnemen met mevrouw Slotboom, secretaris Wmo-raad, via wmoraad@winterswijk.nl