Gemeentenieuws week 32

0
154

Burgemeester neemt kijkje bij dahliavelden

Vorige week dinsdag heeft burgemeester Bengevoord de dahliavelden bezocht rondom Winterswijk. De velden van voetbalvereniging MEC in buurtschap Miste en het veld van de corsoclub CC 92 in Meddo konden rekenen op een bezoek van de burgemeester. Beide eerder genoemde corsogroepen doen mee in A-categorie en behoren tot de grootste wagens van het corso. 

“Het staat er goed voor. Het kleuraanbod is divers. Aanbod van witte, gele, rode, oranje en paarse dahlia’s is optimaal. De tint roze is minder, maar hiervoor is de kleur zalmroze beschikbaar”, laat Sylvia Geerlings van de bloemencommissie weten. Samen met secretaris Eg Waaijman van de  Vereeniging Volksfeest Winterswijk en de burgemeester heeft ze een rondje langs de dahliavelden gemaakt. “Maar de velden hebben deze zomer te maken met de extreme droogte. En kunnen echt water gebruiken. Dag en nacht zijn de telers bezig met het onderhoud om de velden op kwaliteit te houden”, legt Geerlings uit. “Je hebt te maken met een natuurproduct. De weersomstandigheden zijn elk jaar anders. Dit jaar is het de droogte, maar we hebben edities gehad met veel regen. Dan rotten de bollen weg. Gelukkig is dit jaar de kwaliteit van de bloemen super”. De opbrengst van de bloemen blijft nog even afwachten. De kwantiteit is afhankelijk van het weer de komende weken en van de vaste leveranciers uit onder andere Lichtenvoorde, Zundert en Lisse. “Maar het komt zeker goed, het is elk jaar gelukt om samen een prachtig corso te verzorgen”, vertelt een enthousiaste Geerlings. “Echt geweldig om te zien hoe een grote groep vrijwilligers zich in zet om een prachtig bloemencorso te presenteren. Verheug me er echt op om alle creatieve resultaten te zien”, laat de burgemeester weten. Meer informatie en het programma: www.volksfeest.nl

Met plezier naar Zomerschool Winterswijk

SPOT Jongerenwerk heeft deze zomer voor het eerst de zomerschool georganiseerd. De zomerschool is speciaal bedoeld voor kinderen van statushouders. Statushouders zijn nieuwkomers die zich mogen settelen in Winterswijk.

Schoolvakantie

“De kinderen die de zomerschool volgen, zijn nog niet zo lang in Nederland. En zes weken schoolvakantie is dan best een lange periode. De reeds opgedane kennis van de Nederlandse taal gaat dan snel achteruit. Want thuis wordt de moedertaal gesproken”, legt Bernadet klein Gunnewiek, beleidsmedewerker van de gemeente uit. “En dat is jammer. Om de taal te onderhouden is de zomerschool opgezet.  Omdat het de eerste keer is dat de zomerschool wordt georganiseerd is de doelgroep beperkt tot leerlingen van de basisschool. De werving is via de basisscholen verlopen waar de kinderen op school zitten”, vertelt klein Gunnewiek. De leerlingen van de zomerschool krijgen les in Cultuurcentrum Boogiewoogie. Er zijn drie klaslokalen. En twee zalen die zich uitstekend lenen voor de spelletjes.

Spelenderwijs les

De Nederlandse taal is moeilijk voor nieuwkomers. En om te voorkomen dat de opgedane kennis te veel wegzakt tijdens de zomervakantie heeft SPOT Jongerenwerk de zomerschool opgezet. In de weken 30, 31 en 32 op dinsdag, woensdag en donderdag wordt spelenderwijs taalles aangeboden.

’s Morgens beginnen de leerlingen fris en fruitig met de taalspelletjes. Voor de ouders is er dan een half uur de gelegenheid voor een kop koffie en te kijken of te praten met elkaar. “Juist door de afwisseling in het programma doen de kinderen veel taalkennis op. Daarnaast komen ze met de Nederlandse cultuur in aanraking en maken ze nader kennis met hun nieuwe woonomgeving”, vertelt Bernadet klein Gunnewiek. “Ze zijn positief bezig en vieren met elkaar zo ook een beetje vakantie. Het allermooiste is om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn en van de zomerschool genieten”. 

Taalprogramma met variatie

Drie studenten van de PABO, meester Gijs en de juffen Suzan en Liesbeth hebben een leuk en gevarieerd taalprogramma opgezet. De ochtenden staan in het teken van taal. In een sfeer die past bij vakantie wordt de kennis van het Nederlands op peil gehouden en zelfs uitgebreid”, legt Nicole Rouwmaat van SPOT Jongerenwerk uit. Naast de studenten bestaat het team van de zomerschool uit zes enthousiaste vrijwilligers. Hiervan zijn drie vrijwilligers ook zelfs statushouders. Dit maakt het extra leuk. Echt super dat we dit met elkaar hebben opgezet en samen kunnen realiseren. Het is gewoon top”, aldus Rouwmaat.

Cultuur en bewegen

De middagen hebben een breed programma op het gebied van cultuur en het verkennen van Winterswijk. Samen met BeweegWijs verzorgt SPOT het middag programma. Er worden leuke uitstapjes gemaakt in Winterswijk. “Samen hebben we de kerktoren beklommen, een bezoekje gebracht aan de bibliotheek. Vanzelfsprekend is er volop gelegenheid voor beweging en creativiteit”, vertelt de enthousiaste ‘hoofdjuf” Nicole. In de eerste week van de zomerschool heeft burgemeester Bengevoord een bezoekje gebracht. Samen met de kinderen heeft hij genoten van een lunch. Als verrassing hadden de kinderen een zelfgemaakt kunstwerk voor de burgemeester.

EUREGIO-spreekuur  

EUREGIO houdt op dinsdag 14 augustus 2018 van 18.00 tot 19.00 uur een spreekuur voor burgers in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraβe 1. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur. Tijdens dit spreekuur kunnen burgers vragen stellen over werken en studeren in Duitsland, sociale verzekeringen zoals AOW, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid. Ook op algemene vragen over verhuizen naar Duitsland kan informatie worden verkregen. Voor het beantwoorden van vragen over belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzambt aanwezig. 

Verloren en gevonden voorwerpen

Heeft u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onze website www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543. Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl> actualiteiten. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

Wet Basisregistratie Personen

Voornemen tot uitschrijving uit de Basisregistratie Personen

Uit onderzoek is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Wet Basisregistratie personen (Wet BRP) staan ingeschreven. Het gemeentebestuur heeft daarom het voornemen deze personen uit te schrijven. De gevolgen hiervan zijn dat men geen gebruik meer kan maken van overheidsvoorzieningen (zoals aanvraag paspoort, kinderbijslag, AOW enzovoort). Het is daarom van groot belang zo spoedig mogelijk aangifte van verhuizing te doen. Onderstaande personen dienen binnen vier weken na publicatiedatum van dit bericht contact op te nemen met het team Burgerzaken via telefoonnummer (0543) 543 543. Indien deze personen zich niet binnen deze periode melden, worden zij uitgeschreven uit de Basisregistratie Personen.

Voorletters en geslachtsnaam: geboortedatum:

 1. Krichene 19-07-1984
 2. Doldersum 26-02-1980
 3. Egepehlivan 24-12-1989
 4. Schigt 22-01-1985

F.V.M. Huijskes  19-07-1959

 1. Marras 26-10-1956
 2. van Kesteren 21-03-1967
 3. Urhan 29-10-1983

W.C.M. Willemsen   28-02-1981

Sociaal Team van de Post

Kom der bi-j! in Winterswijk

Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen.  Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich sterk eenzaam voelt. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Maar eenzaamheid blijft een moeilijk onderwerp; het roept schaamte op.

Het sociaal team sluit zich aan bij de Week tegen Eenzaamheid om aandacht te vragen voor eenzaamheid en eenzaamheid bespreekbaar te maken. Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid van 27 september tot en met 6 oktober worden net als in 2017 onder het motto Kom der bi-j! allerlei activiteiten georganiseerd die gericht zijn op ontmoeting en het versterken van sociale contacten.

Ook dit jaar kan iedereen daaraan een bijdrage leveren door iets te organiseren waarbij mensen met elkaar in contact komen. Samen wandelen, samen eten, een spelletjesmiddag, allerlei initiatieven zijn welkom en worden gepresenteerd in het Kom der bi-j!-programmaboekje dat in Winterswijk verspreid gaat worden. Ook bestaande activiteiten die passen in de opzet van deze week kunnen worden aangemeld en worden opgenomen in het boekje. Dan nog even aandacht voor de Nationale Burendag op 22 September: samen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Voor meer informatie kijk op : www.burendag.nl

Voor meer informatie of aanmelding van een activiteit kunt u contact opnemen met:

Claudia Bosscher, cbosscher@winterswijk.nl of  06 – 12 82 13 85 of Willemijn Post, wpost@winterswijk.nl of 06 – 23 79 27 10.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Slingeweg

In verband met het Volksfeest van Brinkheurne wordt de Slingeweg afgesloten tussen de huisnummers 6 en 12 vanaf 17 augustus 09.00 uur tot 20 augustus 09.00 uur. Ter plaatse wordt een omleiding aangegeven.Tijdens de afsluiting van de Slingeweg geldt er een parkeerverbod op de Kleine Schoolweg.

Corleseweg en Meenkmolenweg
In verband met het Volksfeest in Corle gelden er op vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus 2018 diverse tijdelijke verkeersmaatregelen.arkeerverbod: Meenkmolenweg ter hoogte van huisnummer 16 (inrit) tot aan de Coleseweg. Snelheidsbeperking naar 30 km/h: Meenkmolenweg ter hoogte van huisnummer 16 (inrit) tot aan de Coleseweg. En Corleseweg tussen huisnummer 72 (voor de bomenrij) en huisnummer 80 (ter hoogte van de lichtmast).

Kloksteeg

In verband met het jaarlijkse muziekevenement bij de Skinny Binny Club tijdens het Volksfeest Winterswijk is de Kloksteeg vanaf de Skinny Binny Club afgesloten voor alle verkeer van 22 augustus tot en met 28 augustus. Het evenement vindt grotendeels plaats op privéterrein.

Bekeringweg

In verband met het evenement ‘Very British Home & Garden’ op zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018 wordt van 10.00 uur tot 18.00 uur een eenzijdig parkeerverbod ingesteld op de Bekeringweg tussen de Kottenseweg en perceel Bekeringweg 12, aan de oneven kant van de weg.

Markthoek

In verband met kraanwerkzaamheden is de Meddosestraat gesloten verklaard ter hoogte van huisnummer 102-103 op dinsdag 14 augustus in de ochtend gesloten verklaard.

Kloosterstraat en Beuzenes

In verband met herinrichtingswerkzaamheden zijn de Kloosterstraat en Beuzenes van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 19 oktober gesloten verklaard voor verkeer.

Torenstraat en Markt

Op vrijdag 17 augustus 2018 vindt de restantenmarkt plaats in het centrum van Winterswijk. In verband daarmee worden de Torenstraat en de Markt afgesloten van 05.00 tot 00.00 uur voor alle verkeer.

Tijdelijke verkeersmaatregelen Volksfeest 2018

In verband met de kermis en het Volksfeest zijn de volgende straten afgesloten van maandag 20 augustus tot en met dinsdag 28 augustus:

 • Balinkesstraat
 • Jeugdkerkstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Torenstraat
 • Markt
 • Mevrouw Kuipers-Rietbergplein
 • Schoolstraat tussen Jonendwarsstraat en Wierengastraat
 • Wierengastraat

In verband met de kermis wordt van maandag 20 augustus tot en met dinsdag 28 augustus éénrichtingverkeer ingesteld op de Beukenhorstweg van Burgemeester Bosmastraat richting Balinkesstraat en wordt het éénrichtingverkeer opgeheven op de Schoolstraat en Jonenstraat.

Om het centrum goed bereikbaar te houden voor hulpdiensten zijn op grond van art. 2 van de Wegenverkeerswet resp. 2.31 van de APV de volgende straten gesloten voor (brom-)fietsen en is in deze straten het plaatsen van (brom-)fietsen verboden op vrijdag 24 en zaterdag 25 augustus:

 • Misterstraat tussen Roelvinkstraat en Markt
 • Bossesteeg en Satinksplas
 • Spoorstraat tussen Kloksteeg en Wooldstraat
 • Wooldstraat
 • Weurden tussen Dingstraat en Wooldstraat
 • Willinkstraat
 • Ratumsestraat tussen Weeninkpad en Markt
 • Nieuwstraat
 • Meddosestraat tussen Sellekamp en Markt
 • Balinkesstraat
 • Burgemeester Bosmastraat tussen Beukenhorstweg en Torenstraat
 • Markt
 • Jeugdkerkstraat
 • Mevrouw Kuipers-Rietbergplein
 • Torenstraat
 • Wierengastraat

Dit fietsverbod houdt in dat het verboden is om in deze straten te fietsen, een fiets mee te nemen en een fiets te stallen. Het fietsverbod is ingesteld om in de genoemde straten hinder van fietsen te voorkomen en te voorkomen dat de doorgang voor het publiek en noodverkeer door gestalde fietsen gehinderd wordt. Waar nodig zullen fietsen verwijderd worden.

Extra fietsstallingsplaatsen

In samenwerking met de Vereeniging Volksfeest zorgt de gemeente voor extra fietsstallingsplaatsen op de volgende locaties:

–    parkeerterrein Sellekamp

–    trottoir Weeninkpad en grasveld Scholtenbrug

–    parkeerterrein Spoorstraat

–    trottoir Roelvinkstraat (zijgevel HEMA)

–    parkeerterrein Jeugdkerkstraat

–    parkeerterrein Beukenhorstweg (achter oude gemeentehuis).

Naast deze extra fietsstallingsplaatsen is er een bewaakte fietsenstalling in de blikbak op de Wheme. Tegen een vergoeding van € 2,- per fiets kunt u hier uw fiets bewaakt stallen tussen 11.00 en uiterlijk 01.30 uur ’s nachts.

In verband met het bloemencorso zijn op vrijdag 24 augustus van 7.30 tot 11.30 uur en zaterdag 25 augustus van 8.30 tot 11.00 uur de volgende straten afgesloten:

 • Gasthuisstraat tussen Tuunterstraat en Misterstraat
 • Landbouwstraat tussen Silostraat en Misterstraat
 • Misterweg/Misterstraat tussen Europalaan en Gasthuisstraat
 • Stationsstraat
 • Kleine Parallelweg tussen Spoorstraat en Scheringstraat
 • Dingstraat tussen Kleine Parallelweg en Roelvinkstraat
 • Weurden tussen Inslagstraat en Dingstraat

In verband met de jurering van het corso is op vrijdag 24 augustus van 9.00 tot 13.00 uur de Stationsstraat afgesloten in beide richtingen.

Tijdens het passeren van het corso zijn op vrijdag 24 augustus tussen 9.00 en 11.30 uur de volgende wegen afgesloten:

 • Dingstraat
 • Zonnebrink
 • Vredensestraat
 • Singelweg
 • Groenloseweg tussen Ravenhorsterweg en Haitsma Mulierweg
 • Haitsma Mulierweg
 • Gasthuisstraat

Tevens geldt een parkeerverbod aan beide zijden van de Haitsma Mulierweg op vrijdag 24 augustus tot 12.00 uur.

Tijdens het passeren van het corso zijn op zaterdag 25 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur de volgende wegen afgesloten:

 • Dingstraat
 • Zonnebrink tussen Dingstraat en Laan van Hilbelink
 • Laan van Hilbelink
 • Hortensialaan
 • Kloetenseweg tussen Hortensialaan en Acacialaan
 • Acacialaan
 • Vredenseweg
 • Singelweg
 • Groenloseweg tussen Ravenhorsterweg en Prins Hendrikstraat

Op beide dagen wordt tijdelijk tussen 10.00 en 12.00 uur het éénrichtingverkeer op de Weverstraat (tussen de Inslagstraat en de inrit van het parkeerterrein naast de supermarkt) opgeheven.

Tevens geldt een parkeerverbod aan beide zijden van de Laan van Hilbelink tussen Zonnebrink en Hortensialaan op zaterdag 25 augustus tot 12.00 uur.

In verband met de kinderspelen en diverse evenementen zijn van vrijdag 24 augustus tot en met zondag 26 augustus 2018 de volgende straten afgesloten:

 • Wehme (tussen Ratumsestraat en Zonnebrink
 • parkeerterrein tussen Wehme en Zonnebrink (‘blikbak’)

Tevens geldt op deze dagen een parkeerverbod voor de Wheme.

Agenda activiteiten

14 augustus EUREGIO spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur, Rathaus van Oeding, Winterswykerstraβe 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Besluiten van het college van B en W

In verband met het zomerreces van het college zijn er momenteel geen besluitenlijsten.

Voor de inhoud van de besluiten verwijzen wij u naar onze website https://www.winterswijk.nl/Bestuur_Organisatie/College_van_B_en_W/Besluitenlijsten_college