Gemeentenieuws week 35

0
190

Record aantal wagens bloemencorso

Maar liefst 56 wagens telde het bloemencorso. Rijen dik genoot het publiek van alle creativiteit uitgevoerd in bloemenpracht. De opbrengst van de dahlia’s was door de droogte 25 tot 30% minder. In het eindresultaat was dit niet te zien.  

Volksfeest vier je samen

Ruim 250 gasten genoten op uitnodiging van de gemeente samen met duizenden toeschouwers van het bloemencorso. “Onder de gasten zijn vertegenwoordigers van buurgemeenten, maar we hebben ook kampioenen in ons midden. En als speciale gast de oudste inwoner van Winterswijk. Zij is op deze corsodag 102 jaar geworden. Volksfeest vier je samen en met elkaar maak je er een feest van” , vertelt burgemeester Bengevoord.

Hoofdrol voor de dahlia

Zelfs op de corsodag hebben bouwers nog tot vroeg in de morgen geplakt. Precies om 10.00 klonk het fluitsignaal. Het teken dat het bloemencorso begint. Het publiek wordt getrakteerd op een fleurige optocht. Van een tekort aan dahlia’s was niets te merken. Stro, bladgroen en boomschors werd ingezet om de wagens een prachtige uitstraling te geven. Grote wagens worden in het corso afgewisseld door kleinere wagens. De thema’s zijn zeer divers. Publiek kon onder andere genieten van boerenbont servies, flamingo’s, hardrock, een super grote mijnwerker. De corsobouwers kregen met regelmaat spontaan applaus van de toeschouwers.

Speciale verjaardag

Op een speciale plek op de voorste rij van de eretribune en naast burgemeester Bengevoord viert mevrouw Gerda Dikkers haar verjaardag. De oudste inwoner van Winterswijk is jarig op 24 augustus. De 102 jarige ontving felicitaties en een boeket bloemen van de burgemeester.

Vijf gemeenten compenseren stijgende loonkosten bij zorgaanbieders huishoudelijke hulp

Vijf Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk besloten het uurtarief van gecontracteerde zorgaanbieders voor huishoudelijke hulp te verhogen. Dit om hen tegemoet te komen in stijgende loonkosten door nieuwe cao-afspraken voor de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT). De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk verruimen hun vergoeding aan de zorgaanbieders huishoudelijke hulp om te garanderen dat de huishoudelijke hulp aan hun inwoners onveranderd door kan gaan voor de rest van 2018.

De vijf Achterhoekse gemeenten kopen sinds 2018 gezamenlijk huishoudelijke hulp in voor hun inwoners, die hier vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) aanspraak op kunnen maken. In totaal gaat het om circa 5.000 huishoudens. De tarieven voor huishoudelijke hulp in 2018 werden in 2017 al vastgesteld. De tarieven worden voor het overgrote deel bepaald door het salaris van de thuishulpen en juist dat salaris is gedurende 2018 aanzienlijk verhoogd. In sommige gevallen betekent dit dat een aanbieder niet meer kostendekkend kan werken en mogelijk zal moeten stoppen. Dat zou nadelige gevolgen hebben voor de inwoners van de vijf gemeenten die afhankelijk zijn van huishoudelijke hulp. Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre en Winterswijk willen dit voorkomen door het tarief eenmalig voor alle zorgaanbieders huishoudelijke hulp tussentijds te verhogen.

Nieuwe tariefberekening per 1 januari 2019
Binnenkort start de aanbesteding Hulp bij het huishouden per 1 januari 2019. Gemeenten laten hiervoor opnieuw een reëel uurtarief berekenen, op basis van de huidige cao-afspraken.

Oproep burgemeester Bengevoord: wie gaat met mij mee?

Prominente rol Winterswijk tijdens Prinsjesfestival 2018 Den Haag

Van 10 tot en met 18 september vindt het Prinsjesfestival in Den Haag plaats. Ieder jaar biedt het festival in de week voor Prinsjesdag een programma vol feestelijke en inhoudelijke activiteiten. Centrale thema is: Democratie: Van ons!, Voor ons! Door ons?! Dit jaar geeft burgemeester Bengevoord tijdens het festival onder meer een les ‘Democratisch burgerschap’, dat vindt plaats op 15 september. Wilt u hem graag vergezellen bij het bezoek aan het Prinsjesfestival, dan is dat mogelijk! 

Tijdens het nieuwe programmaonderdeel ‘PrinsjesBurger’ op zaterdag 15 september geven 12 burgemeesters uit elke provincie van Nederland een les ‘Democratisch burgerschap’. Burgemeester Bengevoord: “Ik kijk er heel erg naar uit dat ik Gelderland en ook Winterswijk mag gaan vertegenwoordigen en promoten tijdens het Prinsjesfestival! Ik ben erg trots hoe wij als inwoners, samenwerkingspartners en gemeente samenwerken en telkens de verbinding zoeken met elkaar. Daarvan kan ik prachtige voorbeelden geven. En niet te vergeten het naoberschap dat we hier hoog in het vaandel hebben staan, dat is zeker niet voor iedere gemeente in Nederland een vanzelfsprekendheid. Om direct uitvoering aan het thema burgerparticipatie te geven doe ik hierbij graag een beroep op u. Ik zou het namelijk ontzettend leuk vinden als er inwoners zijn die met mij mee willen gaan als Winterswijkse afvaardiging naar het Prinsjesfestival en ik roep u dan ook graag op om zich aan te melden”.

Aanmelden
Heeft u belangstelling om mee te gaan op 15 september, dan kunt zich aanmelden via een e-mail naar pvliet@winterswijk.nl. Wilt u in dat bericht een korte beschrijving geven van wie u bent en wat u in het dagelijkse leven doet? U ontvangt na uw aanmelding een bevestiging en meer informatie over het programma. Wij zien uw reactie met veel plezier op korte termijn tegemoet. Op de website www.prinsjesfestival.nl kunt u alvast een kijkje nemen om een indruk te krijgen van de verschillende activiteiten die er worden georganiseerd die week. Heeft u nog vragen, neem dan gerust contact op met mevrouw Paulien van Vliet, via telefoonnummer (0543) 543 543.

Nationale burendag 2018

Op zaterdag 22 september is het weer zover: Nationale burendag! Een goed ontbijt doet wonderen. Met uw buurt maakt u daarom kans op een volledig verzorgd ontbijt en leuke activiteiten voor jong en oud!

Hoe doet u mee? Geef vóór 10 september op waarom u vindt dat uw straat/buurt dit ontbijt verdient! Vindt u bijvoorbeeld dat uw buurt dit wel kan gebruiken om elkaar beter te leren kennen of begrijpen? Misschien zijn er wel nieuwe buren bijgekomen, of is uw buurt juist al zo goed bezig en verdient u dat alleen al daarom? Wint u dit ontbijt verzorgd door het sociaal team dan nemen wij contact met u op over de details. Mail uw winnende aanmelding vóór 10 september naar ebuz@winterswijk.nl.

3 oktober 2018

Informatieavond voor sportstichtingen en (buiten) sportverenigingen

 Met ingang van 1 januari 2019 verandert de regelgeving op het gebied van BTW Sport. Dit heeft gevolgen voor sportstichtingen en (buiten)sportverenigingen en ook voor de gemeente. Om deze wijzigingen met alle betrokken partijen te bespreken, nodigen we graag de sportstichtingen en (buiten)sportverenigingen uit voor een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op woensdag 3 oktober 2018, in het bedrijfsrestaurant van het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Voor de inhoudelijke, fiscale ondersteuning is adviesbureau PWC ook aanwezig. We verwachten dat er rond Prinsjesdag op dinsdag 18 september aanstaande meer informatie wordt verstrekt over de wijzigingen en er meer duidelijk wordt.

Aanmelden
Wilt u deze avond bijwonen, meld u zich dan even aan bij ons. Dat kan door middel van een e-mail naar hvries@winterswijk.nl. Wilt u aangeven met hoeveel personen u aanwezig bent? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. de Vries via telefoonnummer (0543) 543 543.

BNG Bank en VNG dagen ondernemers uit tot verduurzaming

BNG Bank en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roepen ondernemers op mee te doen aan de Global Goals Social Impact Challenge. Ze vragen ondernemers om ideeën die gemeentelijk duurzaamheidsbeleid ondersteunen. Goede ideeën maken kans op financiering vanaf een bedrag van € 100.000. Inzenden kan tot en met 9 september.

De ideeën moeten bijdragen aan doel 12: ‘Verantwoorde productie en consumptie’ van de in 2015 door de VN vastgestelde Global Goals for Sustainable Development. Bijna alle landen ter wereld, inclusief Nederland, hebben zich gecommitteerd aan deze duurzaamheidsagenda voor 2030. In Nederland werken gemeenten via de Gemeenten4GlobalGoals campagne, waarbij ruim 60 gemeenten zijn aangesloten, samen aan het behalen van de Global Goals agenda.

Global Goals Social Impact Challenge
Met de Global Goals Social Impact Challenge dagen BNG Bank en de VNG ondernemers uit om creatieve en financierbare oplossingen aan te dragen die bruikbaar zijn voor de implementatie van gemeentelijk duurzaamheidsbeleid. Vanaf nu tot uiterlijk 9 september kunnen ondernemers ideeën indienen bij BNG Bank en de VNG via de website www.vng.nl/global-goals-social-impact-challenge.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Anemoonstraat

In verband met een kraanwerkzaamheden is tot en met 21 september 2018 de Anemoonstraat ter hoogte van huisnummer 24 afgesloten. Er wordt geen omleiding aangegeven.

Weverstraat

In verband met herinrichtingswerkzaamheden is de Weverstraat van dinsdag 28 augustus tot en met vrijdag 5 oktober  gesloten verklaard voor al het verkeer.

Zwanenbroekweg:

In verband met asfalt werkzaamheden is de Zwanenbroekweg van dinsdag 28 augustus tot en met 11 september gesloten voor al het verkeer.

Kloosterstraat en Beuzenes

In verband met herinrichtingswerkzaamheden zijn de Kloosterstraat en Beuzenes van maandag 20 augustus tot en met vrijdag 19 oktober gesloten verklaard voor verkeer.

Gosselinkweg Woold, Winkelstegge en Droppersweg

In verband met het School- en Volksfeest Woold zijn van donderdag 30 augustus 19.30 uur tot en met zaterdagnacht  1 september 01.00 uur de volgende wegen afgesloten voor alle verkeer:

  • Gosselinkweg tussen Oude Bocholtsebaan en Schoolweg/ Boveltweg/Meerdinkweg
  • Winkelstegge tussen Oude Bocholtsebaan en Droppersweg
  • Droppersweg tussen Winkelstegge en Gosselinkweg

Raetmansweg

In verband met het Ratumse volksfeest 2018 is de Raetmansweg tussen de Ratumseweg en de Rotweg afgesloten voor alle verkeer van vrijdag 31 augustus 08.00 uur tot en met zondag 2 september 2018 08.00 uur. Een omleiding is mogelijk via de Rotweg en Ratumseweg.

Huppelseweg

In verband met het evenement Trekkertrek  is de Huppelseweg op zondag 2 september gesloten verklaard voor bestuurders. Tevens geldt er een snelheidsbeperking op de Waliënseweg tussen de Meddosestraat en Huppelseweg.

N820:

In verband met het vervangen van asfalt is de N820 op 11 en 12 september gesloten verklaard voor verkeer.

Agenda activiteiten

22 september Nationale burendag. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
3 oktober Informatieavond voor sportstichtingen en (buiten)sportverenigingen om 19.30 uur in het gemeentekantoor. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.