Gemeentenieuws week 37

0
154

Start bouw vogeltelpost

Deze week start de bouw van de vogeltelpost op de voormalige WALD stort (tussen Eekelerweg en Driemarkweg). Deze nieuwe vogeltelpost komt in de plaats van de vorige.

Ontwerp

De nieuwe vogeltelpost bestaat uit betonnen wanden die haaks op elkaar staan. In de betonnen wanden zitten kijkgaten waardoor de vogels gespot kunnen worden. De vogeltelpost is in nauw overleg met de Winterswijkse afdeling van Vogelwerkgroep Zuid Oost Achterhoek tot stand gekomen. De vogeltelpost wordt naar verwachting zaterdag 3 oktober geopend.

Gratis online webinars en interessante presentaties

De Maand van de Opvoeding komt er aan!

Oktober is de Maand van de Opvoeding in de Achterhoek! Gemeente Winterswijk organiseert samen met het Preventie Platform Jeugd in oktober allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien. Vanachter uw tablet of computer volgt u allerlei workshops ONLINE. We hebben inspirerende sprekers, u ontmoet digitaal andere ouders en er is alle ruimte voor het stellen van vragen. Deelname is gratis! Het uitgebreide programma vindt u op www.preventieplatformjeugd.nl.

Een kleine greep uit het aanbod:

Maandag 5 oktober: Hoe houd ik alle ballen in de lucht?

Heeft u het gevoel met 100 dingen tegelijk bezig te zijn? En wilt u tips en adviezen hoe dit anders te doen? Volg dan deze webinar.

Dinsdag 13 oktober: Communiceren met hart en ziel

Hoe kunt u meer betrokken zijn bij uw kind(eren)? Hoe geeft u meer aandacht? Wat zijn de do’s en don’ts? Volg deze webinar voor handvatten.

Dinsdag  27 oktober: NIX18
Roken en alcohol: hoe praat u daar nou over met uw puberende zoon/dochter? Welke afspraken zijn te maken? In een speciale video van de Moraalridder krijgt u als ouder adviezen.

Kies uit het uitgebreide programma en meld u aan
Op www.preventieplatformjeugd.nl is het volledige programma van de Maand van de Opvoeding te vinden. Via deze website kunt u zich aanmelden voor de verschillende online activiteiten. Volg het Preventie Platform Jeugd ook op Facebook om in oktober leuke, praktische opvoedtips te krijgen: preventieplatformjeugd

Preventie Platform Jeugd
Het Preventie Platform Jeugd is een samenwerking van verschillende (zorg) organisaties en de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk.

Vervangingswerkzaamheden verlichting fietspad Whemerbeek

 In de week van 21 september wordt begonnen met het vervangen van verlichting van een stukje fietspad dat langs de Whemerbeek loopt. Het fietspad is gelegen tussen de Burgermeester van Nispenstraat en de Schimmelpennincklaan.

De nieuwe verlichting wordt volgens de laatste richtlijnen aangebracht en is zuiniger in gebruik en onderhoud. De masten en armaturen worden vervangen.

Hinder
Gedurende de werkzaamheden kan er enige verkeershinder zijn voor gebruikers. De verwachting is dat de werkzaamheden enkele dagen duren.

Is de aankondiging dat er een spread volgt over Open Monumentendag direct na gemeentenieuws.

Maakhetzeniettemakkelijk

Senioren en veiligheid

Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom is vorige week vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid de campagne Senioren en Veiligheid gestart, waarin senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt.

In vier weken wordt aandacht besteed aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes).

Voorlichtingsfilmpjes en thema’s

Door middel van voorlichtingsfilmpjes met acteur Kees Hulst, bekend van ‘Het geheime dagboek van Hendrik Groen’, krijgt u op alle thema’s concrete tips en adviezen.

Elke week staat één thema centraal:

  • Meekijken bij pinnen
  • Babbeltrucs
  • Hulpvraagfraude (via WhatsApp)
  • Phishing (via bijvoorbeeld nepmailtjes)

Info of hulp nodig?

Meer informatie kunt u vinden op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl Claudia Bosscher van het Sociaal Team de Post wil u ook verder helpen. Zij is te bereiken op 06 12 72 13 85 of e-mail cbosscher@winterswijk.nl

Nationale sirenetest Duitsland 2020

Op donderdag 10 september om 11.00 uur worden in heel Duitsland de sirenes getest. Mogelijk kunnen inwoners die in het grensgebied wonen dit ook horen. Mocht u dit horen, dan hoeft u niets te doen. Het betreft een test bij onze Oosterburen.

Kijk voor meer informatie over deze ‘Warntag’ op de (Duitstalige) website van Nordrhein-Westfalen: https://www.im.nrw/themen/gefahrenabwehr/warnung/warntag-nrw-was-ist-das

Coronavirus: tegemoetkomingen sportsector

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te beperken, heeft het kabinet in het voorjaar van 2020 diverse maatregelen ingevoerd. Deze hebben in veel sectoren impact gehad, waaronder de verhuurders van sportaccommodaties en de amateursport. Hieronder vindt u de regelingen die zijn ingesteld als tegemoetkoming voor de sportsector.

  1. Tegemoetkoming verhuurders sportaccommodaties

Deze regeling is bedoeld voor de verhuurders van sportaccommodaties die (een deel van) de huursom tussen 1 maart en 1 juni 2020 hebben kwijtgescholden aan amateursportorganisaties. Voor meer informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-verhuurders-sportaccommodaties-covid-19.

  1. Tegemoetkoming amateursportorganisaties (TASO)

Deze regeling is bedoeld voor amateursportorganisaties die ten minste 20% van hun omzet zijn verloren, als gevolg van de maatregelen tegen COVID-19. Voor meer informatie over deze regeling verwijzen wij u naar de website www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Heeft u vragen over de maatregelen? Dan kunt u ons bellen of mailen. U bereikt ons via telefoonnummer (0543) 543 543 of via e-mailadres gemeente@winterswijk.nl.

Burgemeester Bengevoord schrijft

Trots!

Terwijl ik dit schrijf staat mijn vakantie voor de deur. Ik kijk uit op een opgeruimde werkplek en blik terug op een bewogen halfjaar. Maar wel een halfjaar waar we als Winterswijkers trots op kunnen zijn.

We startten 2020 met een rustige jaarwisseling en toasten met elkaar tijdens een geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst in de Jacobskerk. Hesselink Koffie won de 100% Winterswijk Trofee en ik mocht mijn wens “Geniet nooit met mate” op de eerste lei van onze mooie kerk schrijven. Eensgezind spraken we uit dat de Oost-Achterhoek achter het SKB stond!

En toen kwam op 27 februari het nieuws over de eerste coronapatiënt in Nederland. Ik denk dat niemand op dat moment doorhad hoe snel de maatregelen zich zouden opstapelen. Het werd voor iedereen een zware tijd, waarbij voor de burgemeester geldt dat je soms moeilijke besluiten moet nemen. Zo zal het besluit over het verbieden van de markt me altijd bijblijven.

Maar al snel bleek dat Winterswijk zich er niet onder liet krijgen: de horeca ging bezorgen, ons fantastische SKB bewees haar plek in het zorglandschap en de ABH-City legde looprichtingen aan in het centrum. Samen en met elkaar gingen we corona te lijf en probeerden we elkaar te helpen. Soms was dat moeilijk, want natuurlijk wilde iedereen graag zijn of haar dierbaren in het bejaarden- of verpleegtehuis bezoeken. Maar soms ging dat juist ook soepel en snel, bijvoorbeeld toen horeca, winkeliers, marktvereniging en gemeente in een week tijd zorgden dat de markt weer kon plaatsvinden op een mooie alternatieve locatie in ons centrum.

We mogen met elkaar trots zijn op de eensgezindheid in Winterswijk! Die eensgezindheid zullen we ook de komende tijd nog hard nodig hebben. Het maakt corona namelijk niet uit of je voetbalt bij TRIAS of FC Winterswijk of klarinet speelt bij Excelsior of de KWOV. Het virus is nog niet weg uit Winterswijk en alleen door samen op te trekken worden we corona de baas. Als we zo doorgaan, gaat ons dat lukken. Want we zijn toch allemaal trots om Winterswijker te zijn? Ik in ieder geval wel. Ik vind het na drie jaar nog steeds geweldig om uw burgemeester te zijn. Ik ga nu genieten van een paar weken rust. Let u ondertussen een beetje op elkaar?

Ik geef de pen door aan wethouder Tineke Zomer

Vergadering

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

U bent van harte welkom om deze vergadering te volgen. In verband met de corona crisis zijn er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Datum en tijd:               Donderdag 10 september van 16.00 tot circa 18.00 uur

Locatie:                        Gemeentekantoor, Stationsstraat 25

Aanmelden::                 Neem contact op met Marieke Navis, mnavis@winterswijk.nl

Agenda en stukken:      Presentatie vondsten project historische interieurs is één van de

agendapunten                                                                         http://www.winterswijk.nl/Bestuur/College_B_W/Adviesorganen/Adviescommissie_Cultuurhistorie

Agenda

 

10 september Openbare vergadering algemene raadscommissie om 19.30 uur
10 september Vergadering Cliëntenraad Participatiewet om 19.30 uur
10 september Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie om 16.00 uur *
Oktober Maand van de Opvoeding: Preventie Platform Jeugd organiseert allerlei activiteiten rond opvoeden en opgroeien *  www.preventieplatformjeugd.nl

 

*) Over de agenda-onderwerpen met een * wordt meer info gegeven elders in dit gemeentenieuws.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

Hieronder leest u waar er gewerkt wordt aan de weg.

  • Actuele verkeersmaatregel

Verlengde Morssesttraat

In verband met werkzaamheden ter hoogte van huisnummer 25, is de Verlengde Morssestraat tussen Beuzenes en Laan van Hilbelink op vrijdag 4 september afgesloten voor al het verkeer.

  • Lopende verkeersmaatregelen

Hieronder volgt een opsomming van verkeersmaatregelen:

Roelvinkstraat en Spoorstraat

Markt en Torenstraat

Wooldstraat

Gasthuisstraat

Willinkbosweg

Kuipersweg

Bataafseweg

Tangelder Gorusstraat

Boterstraat

Schoolstraat

Nieuwstraat

Kruising Gasthuisstraat, Jonenstraat, Tuunterstraat

Meer info leest u op www.winterswijk.nl/verkeersmaatregelen