Gemeentenieuws week 41

0
119

Een bed- en breakfast voor 1.000 insecten!

Het grootste insectenhotel van Winterswijk krijgt een plaats in de Notaristuin. Het insectenhotel biedt voor circa 1.000 wilde bijen, vlinders en andere insecten een bed- en breakfast.Op dinsdag 9 oktober 2018 om 13.00 uur opent wethouder W. Elferdink in de Notaristuin het grootste insectenhotel van Winterswijk, een bijzonder moment. Het is alarmfase ‘rood’ voor de natuur en biodiversiteit in Nederland. Het gaat al lange tijd niet goed met de insecten, de aantallen zijn afgenomen. Insecten zijn enorm belangrijk voor het leven op aarde, voor onder andere bestuiving, natuurlijke bestrijding en voedsel voor vele diersoorten. De gemeente Winterswijk vindt biodiversiteit belangrijk en gaat zich de komende jaren hiervoor extra inzetten, bijvoorbeeld door het verbeteren van het ecologisch bermbeheer en meer variatie in het gemeentelijk groen.

Insectenhotel
De Notaristuin is met de vele bloeiende nectarplanten een belangrijke omgeving voor insecten. Deze locatie is voor een insectenhotel zeer geschikt. Grijsen Park & Straatdesign heeft een insectenhotel ontwikkeld waarbij gebruik is gemaakt van afvalhout. Naast de duurzame invulling van afvalhout is ook gekozen voor verantwoorde arbeid, waarbij is samengewerkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De verschillende grootte van gaatjes in het hout bieden nestgelegenheid voor diverse soorten solitaire bijen. Dit zijn ‘vriendelijke’ bijen die alleen leven en de eitjes afzetten in gaatjes in het insectenhotel. Wespen zullen geen gebruik maken van een insectenhotel. Naast bijen kunnen ook vlinders en andere insecten, zoals lieveheersbeestjes een plekje vinden in het insectenhotel. Met de komst van dit insectenhotel bieden we vele soorten insecten een onderdak in onze gemeente. “En dit is een mooi initiatief dat bijdraagt aan de biodiversiteit en bewustwording, het insectenhotel is voor iedereen in de Notaristuin zichtbaar”, legt wethouder Elferdink uit.

Gemeente en sportverenigingen organiseren Indoor Sportdag 

Op dinsdag 23 oktober (herfstvakantie) organiseren de gemeente Winterswijk en zes binnensportverenigingen een Indoor Sportdag voor kinderen. Hier worden kinderen uitgedaagd om eens kennis te maken met voor hen nieuwe sporten. Deze editie zijn er acht sporten die worden aangeboden.  

Wethouder Wim Aalderink: “De Indoor Sportdag is niet meer weg te denken. Ieder jaar is er weer een grote deelname, kinderen zijn erg enthousiast over deze leuke activiteit in de herfstvakantie. Ik raad de jeugd daarom aan om zich snel aan te melden, want er is plek voor maximaal 120 kinderen. Ik wens alle betrokkenen heel veel plezier tijdens de Indoor Sportdag.” 

Programma

De Indoor Sportdag wordt van 9.15 tot 13.30 uur gehouden in de Sport- en Turnhal Winterswijk. De sportdag is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot en met 8. Zij kunnen op deze dag kennismaken met  maximaal drie van de acht aangeboden indoorsporten: volleybal (Wivoc), badminton (’t Pluumke 67) handbal (HCW), korfbal (WIKO), freerunning, dansen en acrogym (Penta Winterswijk) en schaken (WSG Schaak).

Tussen 9.15 en 9.45 uur kunnen kinderen zich melden bij de inschrijftafel en horen ze bij welke sporten ze zijn ingedeeld. Om 9.45 uur is er een gezamenlijke warming-up, waarbij de spieren al goed los worden gedanst en gesprongen.  Om 10.00 uur start de sportdag en volgen er drie rondes waarin lekker gesport wordt. Tussendoor zijn er nog pauzes waarin er drinken en fruit is geregeld, de lunch moeten de kinderen zelf meenemen. Om 13.15 uur is er dan nog een centrale afsluiting.

Kosten en aanmelden
De kosten zijn € 2,50 per persoon. Kinderen kunnen zich opgeven voor drie sporten. Aanmelden is verplicht en kan tot en met 18 oktober via de website www.actiefwinterswijk.nl.

Profielschets nieuwe Commissaris van de Koning

‘Wordt u onze zeventiende commissaris van de Koning’, dat is de titel van de profielschets die Provinciale Staten hebben vastgesteld op 3 oktober 2018. De voorzitter van de vertrouwenscommissie, Kees van Baak, overhandigde de profielschets aan minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren.

Inbreng vanuit de Gelderse maatschappij
In de periode 17 juli tot en met 20 augustus 2018 nodigden Provinciale Staten Gelderlanders uit om aan te geven wat zij belangrijk vonden aan de nieuwe commissaris van de Koning. Ruim 500 mensen gaven gehoor aan de oproep van de Staten. Zo gaven de meesten aan dat de nieuwe commissaris van de Koning een boegbeeld van de provincie moet zijn. Ook gaf het merendeel aan het belangrijk te vinden dat de nieuwe commissaris van de Koning een achtergrond in het openbaar bestuur heeft. Deze beide aspecten komen terug in de profielbeschrijving.

Historie

Vanaf 1814 heeft Gelderland 16 commissarissen van de Koning(in) gehad. Tot 1848 wees de Koning zelf de nieuwe commissaris aan. Daarna deed de regering dat. Vanaf de jaren 80 van de vorige eeuw mogen Provinciale Staten meepraten over de profielschets. De huidige commissaris Clemens Cornielje is 13,5 jaar in deze functie werkzaam geweest. Per 1 februari 2019 stopt hij.

Meer info is te vinden op https://www.gelderland.nl/Profielschets-commissaris-van-de-Koning-vastgesteld

Begroting 2019 in Vogelvlucht

Vorige week vond u in deze krant de uitneembare katern ‘Begroting 2019 in Vogelvlucht’, waarin wij u een verkorte weergave van de begroting gaven. In deze speciale uitgave kon u op eenvoudige wijze kennis nemen van onze ambities voor het komende jaar. Wilt u de volledige versie van de begroting 2019-2022 en de ‘Begroting 2019 in Vogelvlucht’ graag alsnog online lezen, dan kunt u daarvoor terecht op onze website www.winterswijk.nl.

Besluitvorming gemeenteraad

  • Op dinsdag 23 en donderdag 25 oktober vergadert de gemeenteraad over de begroting.
  • In de aanloop naar deze vergadering is het op donderdag 11 oktober voor inwoners, bedrijven en instellingen mogelijk om in te spreken over de begroting. Insprekers wordt verzocht zich uiterlijk woensdag 10 oktober voor 12.00 uur te melden bij de griffie, telefoonnummer (0543) 543 120 of per e-mail: griffie@winterswijk.nl.

De bijeenkomsten zijn openbaar en vinden plaats in de raadzaal van het raadhuis, Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Aanvang telkens om 19.30 uur.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

LAG-lid voor Winterswijk gezocht

LEADER Achterhoek zoekt een LAG-lid voor de gemeente Winterswijk. Wilt u zich inzetten voor de ontwikkeling van de leefbaarheid op het platteland? Dan zoeken wij u!

LEADER Achterhoek is een Europese subsidieregeling die gelden beschikbaar stelt aan lokale initiatieven die de leefbaarheid op het platteland verbeteren. De subsidie bedraagt 50% van de totale kosten van het project tot een maximum van € 120.000. De subsidie wordt betaald door Europa en de deelnemende Achterhoekse gemeenten. De Lokale Actie Groep (LAG) van LEADER Achterhoek biedt advies en ondersteuning en levert daarmee een bijdrage aan de totstandkoming van de projecten die subsidie aanvragen. Uit iedere deelnemende Achterhoekse gemeente komt een LAG-lid. Om LEADER subsidie te krijgen moet de initiatiefnemer een stappenplan doorlopen en pitchen voor de LAG.

LAG-lid voor Winterswijk

Voor de aanvulling van het LAG-team zoeken we een Winterswijker met een groot netwerk en een hart voor het platteland. Wij denken daarbij aan iemand die of afkomstig is uit de toeristische branche, iemand die veel kennis heeft over de circulaire economie of juist veel weet van streekproducten. Een vertegenwoordiger van de Achterhoekse ondernemers is ook welkom.

Meer informatie en solliciteren
Reageren op de vacature kan tot en met 15 oktober aanstaande met een korte motivatie en CV. Mail uw reactie naar jolandakemna@leaderachterhoek.nl. Meer weten? Kijk op www.leaderachterhoek.nl of neem contact op met mevrouw Jolanda Kemna op 06 – 13 44 31 66.

Tijdelijk vier bovenwoningen te huur

De gemeente is eigenaar van de voormalige winkelpanden van Aldi en Expert op het Weurden 6 tot en met 14 met daarboven in totaal vier zelfstandige woningen. Enkele van deze bovenwoningen komen per 1 oktober en 1 december 2018 vrij van huur. In afwachting van verdere planontwikkelingen worden deze woningen tijdelijk verhuurd.

De woningen, bestaande uit woonkamer, keuken, badkamer met bad/douche en 2 slaapkamers hebben een eigen toegang en zijn volledig voorzien van vloerafwerking (laminaat, tegels). Verhuur vindt plaats volgens de regelgeving van de Wet doorstroming huurmarkt 2015 (huur voor maximaal 2  jaar zonder recht op huurbescherming).

Huurprijzen

Voor de twee kleine appartementen is de richthuurprijs € 450 per maand,  per appartement. Voor de twee grote appartementen is de huurprijs per maand rond € 600 tot € 650 per appartement. De genoemde prijzen zijn exclusief GWL en internet. De huurtermijn loopt tot 1 december 2020.

Aanmelden

Indien u belangstelling heeft, kunt u zich melden door het sturen van een e-mail aan vastgoed@winterswijk.nl voorzien van naam, adres en (mobiel)telefoonnummer. Indien er meerdere kandidaten zijn, zal loting worden toegepast.

Bezichtiging

Op afspraak vindt de bezichtiging plaats. Tijdens de bezichtiging worden ook de voorwaarden besproken waaronder de verhuur zal plaatsvinden.

Cursus voor monumenteigenaren

Monumentenwacht Gelderland en de gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk bieden eigenaren van gemeentelijke- en rijksmonumenten een cursus aan over het onderhoud van hun monument.

De cursus is bedoeld voor eigenaren van monumenten, zodat zij beter in staat zijn hun monument te onderhouden en te beheren. Tijdens de cursusavonden worden technische onderwerpen behandeld. En worden tips en trucs gegeven voor een beter opdrachtgeverschap. 

Cursus vochtproblemen in monumenten op 18 oktober

Optrekkend vocht, lekkages, vochtdoorslag, zouten? Allemaal complexe problemen die in een monument kunnen spelen. De diagnose is soms erg lastig; laat staan de remedie. In de cursus komen de schadebeelden voorbij en mogelijke oplossingen. Donderdag 18 oktober van 19.30 tot 21.30 uur. 

Cursus duurzaamheid en monumenten op 25 oktober

Een grote uitdaging voor de komende jaren wordt het verduurzamen van monumentale objecten. De afweging tussen maatregelen (isolatie, beglazing), monumentwaarde en behoud is een lastige. Een verkenning langs de mogelijkheden en de waarde van de energiescan. Donderdag  25 oktober van 19.30 tot 21.30 uur.

Aanmelden

Voor bovenstaande cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers per cursus. U kunt zich aan melden via: http://www.monumentenwacht-gld.nl/kwaliteit/cursussen-voor-eigenaren/monumentenclinics

Clinic Hoe financier ik mijn plannen voor mijn monument? op 1 november

Deze extra clinic heeft als thema ‘Hoe financier ik de plannen voor mijn monument?’. De clinic wordt gegeven door het Nationaal Restauratiefonds. Er wordt verteld over de speciale financieringsmogelijkheden voor monumenteigenaren. Ina Roeterdink en Arthur Prinsen delen graag hun kennis met u. Het Restauratiefonds zet zich iedere dag in voor het in stand houden van monumenten en is al 33 jaar financier van  meer dan 10.000 eigenaren in Nederland. Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Hotel Restaurant Roerdinkhof, Roerdinkweg 1, Winterswijk-Woold. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de mail onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Mailadres: i.roeterdink@restauratiefonds.nl

Oktober: de maand van de opvoeding!

Het Preventie Platform Jeugd organiseert twee theatervoorstellingen voor ouders, kinderen en professionals in het kader van de maand van de opvoeding. Vooraf aanmelden is nodig. Deelname is gratis.

Gratis theatervoorstelling voor ouders in Winterswijk

Welkom in puberland

Laat u inspireren op maandag 15 oktober tijdens de voorstelling Welkom in puberland bij Boogie Woogie van 20.00 tot 22.00 uur, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk.

Stuiterende pubers of juiste slome duikelaars in huis. Soms is de gezelligheid dan ver te zoeken. En om het toch een beetje leuk te houden, kunt u af en toe best eens wat tips gebruiken en adviezen ontvangen. De voorstelling gaat over wat pubers leuk vinden, waarom ze zo doen. Maar ook over hoe u ellende met alcohol, drugs of gameverslaving kunt voorkomen. De voorstelling is bedoeld voor ouders van kinderen in groep 7 of 9 en de brugklas. Welkom in Puberland geeft u  nieuwe energie om samen met uw (aanstaande) puber een weg te vinden en een rol die bij u past om samen door deze bijzondere levensfase te gaan.

Gratis theatervoorstelling voor jong en oud in Neede

Hoe gaat de loverboy van nu te werk?

Kom naar de voorstelling ‘Loverboys’ op donderdag 18 oktober van 19.00 tot 20.20 uur in de Van Gellicumzaal (Het Assink lyceum), Julianastraat 12a in Neede. En maak kennis met de loverboys van nu. De nieuwe generatie loverboys pakt het heel anders aan. De tijd van mooie cadeaus en meiden verliefd maken is voorbij. Hoe gaan ze te werk? Hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer van een loverboy wordt? En wat moet je doen als het te laat is? Bij veel aanmeldingen volgt een tweede voorstelling van 20.30 tot 21.50 uur.

Aanmelden voor deze theatervoorstellingen kan tot uiterlijk 12 oktober via http://bit.ly/maandvandeopvoedingweek3

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met het preventie platform jeugd via: info@preventieplatform.nl

Volg voor actuele informatie Facebook Preventieplatformjeugd

Sluitingstermijn voor aanvragen van Cultuurfonds Gelderland is 15 oktober

Heeft u een plan voor een bijzonder project op het gebied van cultuur of natuur? U kunt een aanvraag voor een financiële bijdrage indienen voor 15 oktober 2018.

De laatste ronde van 2018 waarin aanvragen worden beoordeeld is in zicht. Als u een aanvraag wilt indienen voor een project dat na 7 december 2018 wordt uitgevoerd, moet u dat doen vóór 15 oktober aanstaande. Het kan bijvoorbeeld gaan om een nieuwe compositie, een bijzonder theaterstuk met een historische achtergrond, natuurprojecten, of aankopen van instrumenten. Ook voor nieuwe festivals, bijzondere aankopen voor musea, vergroening van speelpleinen en educatieprojecten kunt u een bijdrage aanvragen. De aanvrager moet een stichting of vereniging zijn. 

Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent alleen garantiebijdragen toe. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. Door het verlenen van bijdragen, het opzetten van projecten en het uitreiken van prijzen zet het zich in voor cultuur en natuur­. Het Prins Bernhard Cultuurfonds kent alleen garantiebijdragen toe. De afrekening gebeurt achteraf; het fonds draagt namelijk alleen bij in tekorten. 

Informatie en voorwaarden

Voor meer informatie kunnen belangstellenden zich wenden tot de website www.cultuurfonds.nl of het bureau van de afdeling Gelderland: (026) 359 8635 en gelderland@cultuurfonds.nl.

EUREGIO-spreekuur 

EUREGIO houdt op maandag 15 oktober 2018 van 14.30 tot 18.00 uur een groot Grensgangerspreekuur in het gemeentekantoor van Winterswijk aan de Stationsstraat 25.

Tijdens dit spreekuur kunnen burgers hulp krijgen bij vragen die zij hebben over het grensoverschrijdend wonen en/of werken. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om vragen op het gebied van ziektekostenverzekering, sociale verzekeringen, kinderbijslag of belastingrecht. Voor de beantwoording van deze vragen zijn specialisten aanwezig van de Nederlandse en Duitse belastingdiensten, Sociale Verzekeringsbank, Deutsche Rentenversicherung en de EUREGIO. Wij maken u er op attent dat geen Nederlandse belastingaangiftes meer kunnen worden ingevuld op onze spreekuren. 

Meer informatie: www.grensinfopunt.eu.

Gemeente plaatst bladkorven

Het herfstseizoen is begonnen. De bomen bieden een fraai kleurenspel aan herfsttinten en de bladeren beginnen te vallen. Om de overlast van de bladeren te beperken, bieden wij inwoners de gelegenheid om de herfstbladeren te verzamelen in bladkorven. Deze bladkorven worden wekelijks geleegd. De bladkorven zijn uitsluitend bedoeld voor bladeren. Als er vuil en/of tuinafval (snoeiafval) in de korven wordt aangetroffen dan wordt de bladkorf direct verwijderd en niet meer teruggeplaatst. De bladkorven zijn te vinden op de volgende  plekken: 

Kom Winterswijk

Straat                 Plaats

A. S. Talmastraat -gazon
Bargerbosch -bocht weg nabij trapveldje
Bargerbosch -einde van de weg/grasveldje
Bargerstegge -t.h.v. nr. 44
Beuzenes -nabij speeltuin
Burg. van Nispenstraat -nabij school
Crocusstraat -gazon
Dennendijk -t.h.v. retentievijver
Dr. ten Havestraat -nabij nr. 14
De Eelinkes -t.h.v. nr. 1
Forsythialaan -nabij nr. 74 op P-Plaats
Groenloseweg -pad naast weide kinderboerderij
Groenloseweg -doorsteek B. Stegemanstraat
Julianastraat -nabij voormalige MAS
Hijinkhoekweg -nabij Esselinkhoekweg
H. Dunantplein -t.o. nr. 12
Hortensialaan -t.h.v. sportveld
Jasmijnlaan -nabij kruising met Forsythialaan
K. Doormanstraat -op P-plaats
Koningsweg -gazon t.o. tankstation Wikkerink
Laan van Hilbelink -t.h.v. ingang Ligusterlaan op gazon
Magnoliastraat -berm t.o. nr. 17
Olmenstraat -nabij School
Pashof -langs pad naar kinderboerderij
Passantenkamp -gazon
Prins Hendrikstraat -t.h.v. Wilhelminastraat
Ravenhorsterweg -nabij supermarkt
Rembrandtstraat -nabij nr. 23
Rijnstraat -nabij Rijnstraat nr. 3
Rijnstraat -nabij doorsteekje Waalstraat
Schimmelpennincklaan -t.h.v. De Savorin Lohmanstraat
Singelweg -nabij oude begraafplaats
Spirealaan -gazon nabij nr.116
Tuunterstraat -nabij RK Begraafplaats
Tuberweg -nabij bos
Vreesweg -gazon
Vredensestraat -t.h.v. toegangspad oude begraafplaats
Wamelinkweg -berm 2 stuks
Wieringastraat -nabij fontein
Wooldseweg (dorp)-t.o. Rusthuisstraat

Buitengebied

Straat       Plaats
Huppel -school ´t Walien
Kotten -kern schoolvoetbalveld
Meddo -Hoek Beuksveld / Hilteweg
Meddo -kolk dorp Van Eerdenweg
Miste -de Klomp
Ratum -kern nabij dikke steen
Woold -nabij gebouw Juliana
Woold -nabij OBS Woold 

Einde zwemseizoen 2018

Het zwemseizoen is op 1 oktober voorbij en daarmee vervallen de periodieke controles van de kwaliteit van de Gelderse zwemplassen. Het zwemseizoen loopt formeel van 1 mei tot 1 oktober. In deze periode houdt de provincie de veiligheid, hygiëne en kwaliteit van het zwemwater nauwlettend in de gaten. Zo nodig worden maatregelen als waarschuwingen ingesteld.  

Start controles waterkwaliteit 2019

De eerstvolgende controles van de waterkwaliteit vinden half april 2019 weer plaats. Vlak voor het begin van het nieuwe zwemseizoen. 

Inzameling van klein chemisch afval op afroep

Binnenkort wordt in de gemeente Winterswijk weer klein chemisch afval (kca) op afroep aan huis ingezameld. Wilt u kca aanbieden, dan kunt u tot uiterlijk zaterdag 13 oktober vóór 15.00 uur telefonisch een afspraak maken met het ROVA Klantcontactcentrum via telefoonnummer (0543) 54 54 54 of via www.rova.nl/contact.

U wordt verzocht op de afgesproken inzameldag uw kca vóór 07.00 uur in een gesloten chemobox bij uw brievenbus aan te bieden. Let op: injectienaalden moeten worden aangeboden in afsluitbare verpakkingen (naaldenbekers of jampotjes en dergelijke) om prikgevaar te voorkomen. Naast de tweejaarlijkse inzameling aan huis (op afroep) kunt u uw kca ook naar het milieubrengstation van ROVA aan de Leeghwaterweg 10 brengen.

De openingstijden van het milieubrengstation zijn:

Woensdag:       12.00 uur – 16.00 uur

Vrijdag:            12.00 uur – 16.00 uur

Zaterdag:         09.00 uur – 16.00 uur

Recyclebaar materiaal uit de grijze container

De gemeente en ROVA blijven samen met u voortdurend inzetten op betere afvalscheiding. Het doel is om alle materialen die herbruikbaar of recyclebaar zijn uit de grijze container te krijgen. Op deze wijze wordt alleen het echte afval verbrand. Al het andere is geen afval, maar is een nuttige grondstof voor nieuwe producten. De gescheiden inzameling van KCA is hiervan een goed voorbeeld. Heeft u vragen over de afvalinzameling, dan kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum via bovengenoemde gegevens.

Activiteiten voor mantelzorgers in oktober

VIT-hulp bij mantelzorg

Het Mantelzorgcafé: tref- en informatiepunt voor mantelzorgers.

Bij het Mantelzorgcafé ontmoet u andere mantelzorgers in een informele sfeer. U kunt zonder aanmelden binnenlopen. De mantelzorgconsulent ontvangt u met een kop koffie of thee op donderdag 18 oktober van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk.

Programma najaar 2018

Onderstaande themabijeenkomsten en trainingen staan op het programma.

Hoe blijft u de Zorg de Baas?

Vanaf donderdag 18 oktober van 09.30 tot 12.00 in kantoor VIT, Varsseveldseweg 5 in Lichtenvoorde. Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten en één terugkombijeenkomst.

Brussen: #ZieMijOok

Donderdag 18 oktober om 19.30 uur bij de Johanneshof in Lichtenvoorde. Spreker tijdens deze themabijeenkomst is Loïs Bruessing, schrijfster van het boek ‘Dus ik ben een brus’. Loïs vertelt over haar ervaringen en geeft tips. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen.

Voluit leven

Vanaf woensdag 31 oktober van 10.00 tot 12.00 uur bij Borchuus in Varsseveld. Deze training bestaat uit vier bijeenkomsten. 

Meer weten of aanmelden voor een bijeenkomst?
Meer informatie over alle activiteiten leest u op www.vithulpbijmantelzorg.nl, bel op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur met VIT tel. (0544) 82 00 00 of mail: info@vithulpbijmantelzorg.nl.

Vragen aan de mantelzorgconsulent?
Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur is Marjan Roerdinkveldboom aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg vanaf maandag 8 oktober 2018 gesloten verklaard voor al het verkeer. Tevens is er een wegsleepregeling van kracht. 

Kloosterstraat en Beuzenes

In verband met herinrichtingswerkzaamheden zijn de Kloosterstraat en Beuzenes tot en met vrijdag 19 oktober gesloten verklaard voor verkeer. 

Fietsbrug Beurzerbeek ter hoogte van Meddoseweg

In verband met renovatie van de fietsbrug is het fietspad ter hoogte van de brug afgesloten van woensdag 19 september tot en met 26 oktober 2018. Tijdens de werkzaamheden worden fietsers over de Meddoseweg geleid. Er geldt hier een wegversmalling voor het overige verkeer. Deze wordt geregeld door middel van verkeerslichten.

Werkzaamheden op de A18 tussen Varsseveld en Wehl

Tot 24 oktober kunt u door onderhoudswerkzaamheden hinder ervaren op de A18 tussen Varsseveld en Wehl. Meer info www.rijkswaterstaat.nl/werkzaamheden

Agenda activiteiten

11 oktober Commissievergadering inspreken begroting om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
11 oktober Openbare vergadering Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk om 19.30 uur in Groenlo. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
15 oktober EUREGIO-spreekuur van 14.30 tot 18.00 in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
15 oktober Theatervoorstelling Welkom in puberland van 20.00 tot 22.00 uur bij Boogie Woogie, Roelvinkstraa 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
18 oktober Mantelzorgcafé van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
23 oktober Indoor Sportdag van 9.15 tot 13.30 uur in Sport- en Turnhal Winterswijk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
23 en 25 oktober Openbare raadsvergadering over de gemeentebegroting 2019-2022 om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
1 november Clinic Hoe financier ik mijn plannen voor mijn monument? om 19.30 uur bij Hotel Restaurant Roerdinkhof, Roerdinkweg 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
3 november Achterhoekse Duurzame HuizenRoute van 11.00 tot 15.00 uur.

 

Vergaderingen

Wilt u inspreken over de begroting?

In oktober behandelt de gemeenteraad de programmabegroting 2019-2022. Wilt u inspreken over de programmabegroting? Dat kan! U krijgt hiervoor de gelegenheid in een commissievergadering op donderdag 11 oktober 2018 vanaf 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.

Als u wilt inspreken, kunt u zich uiterlijk woensdag 10 oktober voor 12.00 uur aanmelden via griffie@winterswijk.nl of 0543-543120. De agenda voor deze vergadering en de begroting vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Op 11 oktober vindt geen politieke discussie plaats over de begroting, deze avond luisteren de raads- en commissieleden naar de inspraak van inwoners, ondernemers en organisaties. De programmabegroting wordt behandeld door de gemeenteraad op dinsdag 23 en donderdag 25 oktober. Op beide avonden vergadert de raad vanaf 19.30 uur in de raadzaal in het raadhuis. U bent van harte welkom daarbij aanwezig te zijn. Op 23 en 25 oktober is er geen ruimte om in te spreken over de begroting.

Meer informatie

Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.

Openbare raadsvergadering op 23 en 25 oktober 2018

Op dinsdag 23 oktober en donderdag 25 oktober 2018 vergadert de gemeenteraad van Winterswijk. De vergadering begint beide keren om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein.

Begrotingsbehandeling

Op dinsdag 23 oktober wordt de eerste termijn gehouden van de behandeling van de Programmabegroting 2019-2022. Op donderdag 25 oktober is het vervolg van de begrotingsbehandeling en vindt de besluitvorming hierover plaats.

Wilt u inspreken over de begroting? Dat kan tijdens een commissievergadering op donderdagavond 11 oktober, aanvang om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein. Als u wilt inspreken, kunt u zich voor 10 oktober 12.00 uur aanmelden bij griffie@winterswijk.nl of 0543-543120. De agenda voor deze vergadering en de begroting vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’. Tijdens de raadsvergadering op 23 en 25 oktober is geen ruimte om in te spreken over de begroting.

Gebiedsvisie Driemarkweg en bestemmingsplan Stoffelsweg
Naast de Programmabegroting wordt ook het raadsvoorstel gebiedsvisie Driemarkweg en omgeving (Molenveld) besproken. Op dit moment is nog niet bekend of de gebiedsvisie wordt behandeld op dinsdag 23 of donderdag 25 oktober. Vanaf woensdag 17 oktober is de agenda beschikbaar op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad. Op de agenda staat het behandelschema vermeld. Over dit agendapunt kunt u tijdens de raadsvergadering wel inspreken. De vaststelling van het bestemmingsplan Stoffelsweg staat als akkoordstuk (hamerstuk) geagendeerd.

Raadsvergadering volgen?
De raadsvergadering kunt u ook live via internet volgen d.m.v. een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’’. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u vanaf woensdag 17 oktober aanstaande op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Voor meer informatie over de raadsvergadering kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 122. De raadsvergadering is ook achteraf op video te bekijken. Op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klikt u hiervoor op ‘Uitzending bekijken’.

Terugblik op de raadsvergadering 

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van donderdag 27 september de volgende besluiten genomen.

Raad laat Peter Voogt (GroenLinks) toe als raadslid

De raad heeft besloten Peter Voogt toe te laten als lid van de gemeenteraad namens de fractie van GroenLinks. Hij volgt Peter Beker op die eind augustus ontslag heeft genomen als raadslid.

Raad stelt krediet beschikbaar voor aankoop woonhuis Zonnebrink 57

De raad heeft een krediet van € 200.000 beschikbaar gesteld voor de aankoop van het woonhuis Zonnebrink 57. Het pand wordt aangekocht vanwege de toenemende verkeersdrukte op de kruising Zonnebrink – Laan van Hilbelink. Op termijn wil de gemeente hier een rotonde aanleggen.

Raad neemt kennis van Programmabegroting 2019 Regio Achterhoek

De raad heeft kennisgenomen van de Programmabegroting 2019 van de Regio Achterhoek en besloten hierover geen zienswijzen in te dienen.

Raad stelt Meerjaren Investeringsplanning Ruimtelijke Projecten (MIR) vast

De raad heeft de Meerjaren Investeringsplanning Ruimtelijke Projecten (MIR) voor de periode 2019-2028 vastgesteld. In de MIR wordt de prioritering en planning van de ruimtelijke projecten elk jaar geactualiseerd en door de raad vastgesteld.

Raad stelt programma’s voor nieuwe bestuursperiode vast

De coalitie van CDA en WB wil in de nieuwe bestuursperiode met 13 programma’s werken in de planning- en controlcyclus in plaats van de 16 programma’s in de vorige raadsperiode. De raad heeft deze nieuwe programma-indeling formeel vastgesteld.

Raad stelt tweede financiële prognose 2018 vast

De tweede financiële prognose gaat over de eerste zes maanden van 2018 en geeft een doorkijk naar de verwachte resultaten per 31 december 2018. De raad heeft de tweede prognose vastgesteld, het voordelig resultaat van per saldo € 587.000 van de voorgestelde financiële bijstellingen voor 2018 toegevoegd aan de algemene reserve, € 90.000 onttrokken aan de bestemmingsreserves voor onderhoud graven en € 200.000 toegevoegd aan de bestemmingsreserve Stedelijke Herverkaveling.

Raad geeft toestemming om gemeenschappelijke regeling SDOA te wijzigen

De raad heeft het college van burgemeester en wethouders toestemming verleend om de gemeenschappelijke regeling Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) op een aantal punten te wijzigen. Sinds 1 januari 2010 werken de colleges van Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk in de SDOA samen op het terrein van de sociale dienstverlening.

Raad stemt in met voorgenomen statutenwijziging Stichting Achterhoek VO

Op verzoek van de Stichting Achterhoek VO heeft de raad ingestemd met een voorgenomen statutenwijziging. Met de statutenwijziging wordt het vormen van samenwerkingsscholen mogelijk gemaakt. Daarnaast worden de regels met betrekking tot ‘good governance’ (goed bestuur) verbeterd. Achterhoek VO is het bestuur van dertien scholen voor voortgezet onderwijs in de Achterhoek.

Raad kent vier burgercheques toe

De raadswerkgroep burgercheques heeft in de eerste helft van 2018 zes aanvragen voor een burgercheque ontvangen. De raad heeft ingestemd met het voorstel van de werkgroep om vier aanvragen toe te kennen:

–    De avond-4-daagse commissie krijgt een burgercheque van € 500 voor de organisatie van de avond-4-daagse.

–    De werkgroep verkeer & veiligheid van de stichting Buurtschappenvisie krijgt een burgercheque van € 1.150 voor de aanschaf van een matrixbord voor het buitengebied.

–    De Winterswijkse Uitdaging krijgt een burgercheque van € 1.000 voor de organisatie van de landelijke actiedag tegen onveilige situaties op 26 oktober 2018.

–    De vrienden van de vogelstang krijgen een burgercheque van € 1.100 voor onderhoud, verzekering en opslag van de vogelstang van de gezamenlijke buurtschapsverenigingen.

Met het toekennen van burgercheques brengt de raad zijn waardering tot uitdrukking voor initiatieven van burgers die leiden tot een verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang van de straat, wijk of gemeenschap.

Raad benoemt vertegenwoordigers gemeente Winterswijk in externe samenwerkingsverbanden

Met de benoeming van het nieuwe gemeentebestuur moeten de externe vertegenwoordigingen van de gemeente Winterswijk opnieuw worden vastgesteld. Op voorstel van het college heeft de raad als afvaardiging in vijf WGR-samenwerkingsverbanden de volgende personen benoemd:

–    lid AB Regio Achterhoek: burgemeester Bengevoord, plaatsvervangend lid wethouder Saris;

–    lid AB Stadsbank Oost Nederland: wethouder Aalderink, plaatsvervangend lid wethouder Saris;

–    lid AB Recreatieschap Achterhoek en Liemers: wethouder Aalderink, plaatsvervangend lid wethouder Elferdink;

–    lid AB Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers: wethouder Aalderink, plaatsvervangend lid wethouder Elferdink;

–    twee leden AB EUREGIO: wethouder Saris, plaatsvervangend lid wethouder Aalderink; raadslid: mevrouw Elsinghorst, plaatsvervangend lid: mevrouw Ten Dolle;

–    afvaardiging naar de EUREGIO-raad: raadslid: mevrouw Elsinghorst.

Raad benoemt Yvar Aarnink (D66) tot commissielid

De raad heeft Yvar Aarnink benoemd als nieuw commissielid namens D66. Hij volgt Meino Janszen op die per 1 september 2018 ontslag heeft genomen als commissielid.

Raad benoemt raadsleden in diverse commissies

In verschillende commissies zijn de afgelopen tijd vacatures ontstaan. De raad heeft daarin voorzien met de benoeming van de volgende raadsleden:

–    Erwin te Selle (WB) als voorzitter van de raadscommissie ruimte;

–    Wilma Elsinghorst (CDA) als voorzitter van de raadscommissie samenleving;

–    Steven Vuijk (CDA) als lid van de werkgeverscommissie griffie.

Raad neemt motie aan over vergaderfaciliteiten politiek forum

De raad voert per 1 januari 2019 een nieuwe vergaderstructuur in, waarbij inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer worden betrokken bij het politieke proces. Als onderdeel van deze nieuwe vergaderstructuur wordt maandelijks een openbaar politiek forum georganiseerd in het gemeentekantoor. De VVD diende met steun van de andere fracties en motie in ervoor te zorgen dat er goede vergaderfaciliteiten beschikbaar zijn om prettig en effectief te kunnen vergaderen. Deze motie werd unaniem aangenomen.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl De besluitenlijst kunt u vinden op www.winterswijk.nl/bis/Raad/Vergaderingen_gemeenteraad.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 27 september.

Wim Wassink, fractievoorzitter CDA Winterswijk

De eerste raadsvergadering in het nieuwe politieke jaar leverde geen bespreekstukken op, maar wel enkele interessante raadsvragen.

Als CDA hebben we naar aanleiding van de bewonersbijeenkomst van de flat aan de Zonnebrink vragen gesteld over het afval dat regelmatig wordt gedumpt naast de afvalcontainers op verschillende plekken in Winterswijk. De meeste mensen scheiden hun afval netjes, maar het zijn enkelingen die het verpesten voor de rest. Is iedereen wel goed geïnformeerd? En hoe gaat de wethouder dit probleem aanpakken? De wethouder heeft beloofd dat hij hiermee aan de slag gaat.

Daarnaast hebben we als CDA kritische vragen gesteld bij situaties waar schijnbaar willens en wetens veel groter wordt gebouwd dan waar vergunning voor is. Als CDA hebben we er grote moeite mee als een dergelijke situatie zomaar wordt gelegaliseerd. Dit staat haaks op het gevoel van rechtvaardigheid. We hebben niet voor niets regels.

Tijdens de opendebatronde was het Steven Vuijk die een pleidooi hield voor het toerisme in Winterswijk. Het kan bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem, omdat daarmee verre vliegreizen worden uitgespaard. Steven was daarmee de laatste uit de fractie van het CDA die zijn maidenspeech hield. Alle fractieleden hebben nu één of meerdere keren het woord gevoerd namens het CDA. Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Henk Jan Tannemaat, fractievoorzitter Winterswijks Belang

De eerste raadsvergadering na de vakantie stond voor een groot deel in het teken van het aanbieden van de begroting. We gaan hier als politieke partijen nog het nodige van vinden en wijzigingen aanbrengen, maar vanaf dit moment is dit stuk voor iedereen te lezen. U kunt hierin precies zien hoe het college denkt 2019 in te gaan in financieel opzicht. Voor Winterswijks Belang is de begroting belangrijk, maar alleen als erin reflecteert wat we met elkaar hebben afgesproken in het coalitieakkoord. Waar steken we geld in, hoe kunnen we onze ambities invullen? Hoe houden we voor alle Winterswijkers ons mooie dorp leefbaar en hoe blijven we de plaats waar het goed wonen, werken en recreëren is? Hoe gaan we armoede uit Winterswijk verbannen, hoe gaan we het duurzaamheidsfonds inrichten, hoe kunnen we u als inwoners nog meer betrekken bij de besluitvorming? Staat Terra Temporalis erin? De stadstuinbouw? De aanpak van de markt en oude gemeentehuis? We zullen de begroting over een maand behandelen, nadat we ook diverse personen en organisaties hebben gehoord die uiteraard hun opmerkingen kunnen maken. Eerst allemaal maar eens goed lezen! Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl

Inge klein Gunnewiek, fractievoorzitter VVD

De VVD vindt het gesprek met de inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven erg belangrijk. Daarnaast willen wij als raadsleden zelf ook graag meer betrokken worden aan de voorkant van een proces. Nu wordt de raad vaak pas geïnformeerd als het beleidsstuk klaar is. Daarom is er een nieuwe vergaderstructuur bedacht, die ervoor moet zorgen dat wij als raadsleden meer vooraf betrokken worden bij nieuwe beleidsplannen en waarbij de inwoners, bedrijven en organisaties ook direct worden uitgenodigd om met ons het gesprek aan te gaan. Vanaf januari gaat de raad daarom elke maand een politiek forum organiseren.

Dit houdt in dat wij nog vaker in het gemeentekantoor gaan vergaderen. Tijdens de presentatieavonden in het gemeentekantoor de afgelopen tijd hebben we gemerkt dat de faciliteiten nog wel eens te wensen overlaten. En dan hebben we het met name over niet werkende microfoons, geluids- en beeldapparatuur. Daarom heeft de VVD het college de opdracht gegeven middels een door de hele raad gesteunde motie te komen tot goede technische voorzieningen. De VVD hecht erg veel waarde aan een goed gesprek met de inwoners van Winterswijk en gebrekkige technische middelen mogen dit goede gesprek niet in de weg staan. Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Tineke Zomer, fractievoorzitter GroenLinks

In deze eerste vergadering na de zomerperiode werd Peter Voogt als raadslid voor GroenLinks geïnstalleerd. Zijn voorganger Peter Beker had aangegeven om persoonlijke redenen te willen stoppen. Jammer, maar we respecteren zijn besluit en zijn blij dat Peter Voogt het stokje van hem kan overnemen.

Een van de agendapunten waarmee de hele raad akkoord ging, was de toekenning van de burgercheques aan vier aanvragers: de avond-4-daagse-commissie, de werkgroep verkeer & veiligheid van de stichting Buurtschappenvisie, de Winterswijkse Uitdaging en de vrienden van de vogelstang. Deze aanvragers ontvangen voor hun activiteiten een financiële bijdrage als waardering voor de initiatieven die zij ontplooien in dienst van de inwoners van Winterswijk. En GroenLinks kan zich hier prima in vinden.

Deze avond werd al een voorschot genomen op de komende raadsvergadering op 23 oktober wat het onderwerp ‘Kleiput’ betreft. Een heet hangijzer in de Winterswijkse samenleving. Een onderwerp dat zoveel reacties en emoties oproept, verdient zeker onze aandacht. We hebben inmiddels bij diverse mensen ons oor te luisteren gelegd. Daarnaast willen we als GroenLinks onze waarden uitdragen wat betreft de natuur en daarom zullen we op 23 oktober door middel van een motie proberen om het college van burgemeester en wethouders op andere gedachten te brengen. Voor meer informatie zie ook: https://winterswijk.groenlinks.nl

Elvira Schepers, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

De Partij van de Arbeid stelde in de raadsvergadering dat het goed zou zijn dat iedere inwoner in Winterswijk de tekst en de betekenis van artikel 1 kent. Daarom stelde de fractie voor om de tekst van artikel 1 letterlijk zichtbaar in beeld te brengen in het gemeentehuis.

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie behoren tot de meest fundamentele beginselen van onze rechtsorde. En ook in onze Winterswijkse samenleving zijn dit essentiële elementen voor de basis van onze omgang met elkaar.

De boodschap is: In Winterswijk mag je zijn wie je bent. De overheid verdedigt jouw gevoel van eigenheid. Ongeacht je sekse, afkomst, huidskleur of andere vormen van eigenheid. Eigenheid in wat je zegt, denkt, doet of gewoon wie je bent; het is het waard om deze individuele vrijheid overal, dus ook lokaal, te beschermen.

We kunnen stimuleren dat mensen nadenken wat ons grondrecht betekent. Dit is een brede verantwoordelijkheid van ons allemaal. Alle fracties spraken steun uit voor het voorstel van de PvdA-fractie. Voor meer informatie zie ook: www.pvdawinterswijk.nl

Loes ten Dolle, fractievoorzitter D66 Winterswijk

Na een lang zomerreces kwam de raad weer voor het eerst bij elkaar. Met frisse energie stapte ik de afgelopen donderdagavond de raadzaal in. Tijdens het zomerreces heeft de fractie van D66 niet stilgezeten, dat was ook te merken aan onze inbreng.

Wij maakten uitgebreid gebruik van het vragenhalfuurtje tijdens de raadsvergadering. Wij vroegen de status van het onafhankelijk onderzoek dat toegezegd was met betrekking tot niet recreatieve vakantieparken in Winterswijk. Dit onderzoek was ongeveer twee jaar geleden toegezegd. Verder stelden wij vragen over de transitie Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo) beschermd wonen naar de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zal in 2021 ingrijpend veranderen. D66 wilde weten of de gemeente hier al op geanticipeerd had.

Als laatste stelden wij kritische vragen over de prijzen van de licht vervuilde grond die de kleiput ingaat. Wij verzochten hierbij het college om de plannen uit te stellen.

Naast het vragenhalfuurtje hebben wij afgelopen raad ook gebruik gemaakt van de opendebatronde. D66 ziet in Winterswijk nog teveel ‘drempels’ letterlijk en figuurlijk voor inwoners die minder mobiel zijn. Wij vroegen de hele raad of er draagvlak is om een rondetafelgesprek rondom mobiliteit op te zetten. Hier werd positief op gereageerd. D66 vindt dat Winterswijk van iedereen is en ook voor iedereen toegankelijk moet zijn.
Voor meer informatie zie ook: www.D66winterswijk.nl