Gemeentenieuws week 43

0
268

Burgemeester aanwezig bij herdenking Sobibor

Ieder jaar op of rond 14 oktober staat de Stichting Sobibor stil bij de unieke opstand die op 14 oktober 1943 in Sobibor plaatsvond. Dankzij deze opstand en de vlucht van enkele honderden gevangen werd het vernietigingskamp direct gesloten. Van de ontsnapten wisten er uiteindelijk 47 de Tweede Wereldoorlog te overleven, onder hen twee vrouwen uit Nederland.

Zondag 14 oktober heeft burgemeester Bengevoord de herdenking bezocht van de opstand 75 jaar geleden in Sobibor. In het gelijknamig vernietigingskamp zijn meer dan 34.000 Nederlanders systematisch vermoord. Hieronder waren 128 Winterswijkers. Waaronder de 33 jarige talentvolle schilder Max van Dam. Samen met vertegenwoordigers van Stichting Sobibor, Provincie Gelderland, en twee leerlingen van het Gerrit Komrij College heeft de burgemeester de herdenking bijgewoond.

“Een paar dagen vol vreselijke indrukken in het grensgebied van Polen en de Oekraïne” is mijn ervaring laat de burgemeester weten. “Op het moment dat ik Sobibor bezoek, heb ik dezelfde leeftijd als Max van Dam toen hij overleed. We zijn allebei geboren in Winterswijk. Max van Dam is op jonge leeftijd overleden terwijl ik nog een toekomst voor mij heb. Dit gegeven maakt op mij veel indruk. De gemeente Winterswijk zal voor de schilder een steen plaatsen aan de Gedenklaan in Sobibor. Zo zal Max van Dam nooit vergeten worden”, vertelt de burgemeester.

Tentoonstelling

Tijdens Het Jaar van Verzet en van de 75 jarige herdenking van de opstand in Sobibor zijn dit voorjaar exposities georganiseerd over het leven en werk van Max van Dam. Op drie locaties in Winterswijk waren onder meer tekeningen en schilderijen van Max van Dam te bekijken. Dit werk wordt nu geëxposeerd in Sobibor. “Met twee scholieren van het Gerrit Komrij College heb ik de tentoonstelling in Sobibor bezocht. De belangrijkste boodschap blijft: vertel het door, vergeet het niet, maar vooral laat dit nooit meer gebeuren”, vertelt de burgemeester.

Belangstelling uit Zevenaar voor de Winterswijkse warenmarkt

Wethouder Ilse Saris ontving zaterdag 13 oktober met wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar op  de Winterswijkse warenmarkt. De gemeente Zevenaar is benieuwd naar de ingrediënten om de beste markt van Nederland te worden.

Met de ambtenaren en de marktmeester uit Zevenaar hebben de wethouders de markt bezocht. “De warenmarkt in ons dorp biedt een zeer uitgebreid assortiment. En staat bekend om de gezellige sfeer. Het aanbod aan dagverse producten is groot. Bovendien kunnen bezoekers genieten bij de vele eetstands. Naast vers fruit, groente,  verschillende soorten vis en kaas, bloemen en planten is er een mooi assortiment non-food”, vertelt wethouder Saris. “Door het bezoek aan de markt heeft de delegatie uit Zevenaar een goede indruk gekregen van onze markt”.

In het gesprek met marktmeester Henk Jan Freriks en voorzitter van de Winterswijkse marktvereniging Koos Prins zijn ervaringen en ideeën uitgewisseld. “Belangstelling van een andere gemeente is echt een pluim voor onze warenmarkt. Het is mooi om op deze wijze ideeën en ervaringen met elkaar te delen”, laat wethouder Saris weten. 

Clinic: Hoe financier ik mijn plannen voor mijn monument?

Deze clinic wordt gegeven door het Nationaal Restauratiefonds op donderdag 1 november bij Hotel Restaurant Roerdinkhof, Roerdinkweg  1, Winterswijk-Woold. Aanvang 19.30 uur.

Het Restauratiefonds zet zich iedere dag in voor het in stand houden van monumenten en is al 33 jaar financier van  meer dan 10.000 eigenaren in Nederland. Ina Roeterdink en Arthur Prinsen van het Nationaal Restauratiefonds vertellen over de speciale financieringsmogelijkheden voor monumenteigenaren. 

Aanmelden

U kunt zich aanmelden via de mail onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Mailadres: i.roeterdink@restauratiefonds.nl

Congres over armoede in de school

Het Preventie Platform Jeugd organiseerde op 17 oktober een congres over armoede in de school. Signaleren, bespreekbaar maken en doorverwijzen vormen de centrale thema’s van dit congres.

Eén op de acht kinderen groeit op in armoede. Al deze kinderen zitten op school. De rol van de school om  het bespreekbaar maken van armoede stond centraal tijdens dit congres. Leerkrachten, intern begeleiders en andere professionals volgden workshops en namen deel aan ronde tafel gesprekken. Juist de inbreng van 17 leerlingen van Schaersvoorde zorgde voor een goede dynamiek. Zo werd niet alleen gesproken over, maar juist met de doelgroep.

Samen hetzelfde doel bereiken

De gemeenten Aalten, Oost Gelre, Berkelland en Winterswijk zetten zich samen in voor hetzelfde doel: ervoor zorgen dat alle kinderen gewoon mee kunnen doen. “Maar liefst 120 deelnemers volgden het congres. Echt een super opkomst. Bovendien geeft dit de betrokkenheid aan op dit thema. Naar de uitwerkingen van de ronde tafel gesprekken zijn we zeer benieuwd”, laten wethouders Ilse Saris en Wim Aalderink weten. “Juist samen kunnen we er voor zorgen dat alle kinderen mee kunnen doen in de maatschappij. Armoedebestrijding is ook een thema van het coalitieakkoord”.

Militaire oefening

Van 29 oktober tot en met 2 november aanstaande houdt de Koninklijke Landmacht een militaire oefening met de radargroep van het DGLC in het gebied tussen Apeldoorn, Hengelo, Winterswijk en Arnhem in de provincies Overijssel en Gelderland.

Tijdens deze oefening vinden de hieronder genoemde activiteiten plaats:

  • verplaatsingen met de voertuigen, verplaatsingen te voet, inrichten observatieposten en het uitvoeren van verkenningen van routes en objecten;
  • op donderdag 1 november worden op verschillende locaties in het oefengebied radarposten betrokken en ingericht. Een radarpost bestaat uit 1 of 2 voertuigen;
  • militairen verplaatsen zich bewapend door het gebied, er wordt echter geen gebruik gemaakt van munitie of oefenmunitie.

De oefenende eenheid maakt in principe alleen gebruik van openbare wegen, paden en terreinen. Vooraf wordt toestemming gevraagd aan de rechtmatige eigenaar of beheerder van het terrein als niet openbare wegen, paden en terreinen gebruikt worden. De eenheid doet er alles aan om overlast en hinder aan derden te voorkomen

Presentatiebijeenkomst op 1 november

Op donderdag 1 november aanstaande wordt voor raads- en commissieleden een presentatiebijeenkomst gehouden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in de hal van het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. De bijeenkomst is openbaar. Tijdens deze bijeenkomst worden twee presentaties verzorgd.

Op 21 juni jl. heeft de gemeenteraad van Winterswijk een voorlichtingsbijeenkomst gehad van de Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA). Tijdens deze bijeenkomst zijn de raadsleden op hoofdlijnen bijgepraat over de beleidsontwikkelingen bij de SDOA. In deze presentatie zal de SDOA nader ingaan op bepaalde vraagstukken die leven bij de gemeenteraad van Winterswijk.

Gemeente Winterswijk wil in 2030 energieneutraal zijn.  We zetten de komende tijd volop in op energie besparen en het toepassen van zonne-energie. Zonnepanelen op daken en erven heeft onze voorkeur. We hebben echter vastgesteld dat aanvullend ook minimaal 50 hectare  ‘zon als park’ nodig is. Om zonneparken ruimtelijk en sociaal in te passen, is het beleidskader zonneparken en zonnevelden Winterswijk opgesteld. Dit beleidskader beschrijft het proces om te komen tot deze inpassing. Verder is er een planologische en financiële regeling om vooral kleinere zonnevelden (tot circa 2 hectare) extra te ondersteunen. Tijdens deze presentatie wordt een toelichting gegeven op dit beleidskader.

Bij presentatiebijeenkomsten ligt het accent op de informatieoverdracht aan raads- en commissieleden. Over de verstrekte informatie wordt dus niet vergaderd. Wel kunnen raads- en commissieleden vragen stellen en is er ruimte voor discussie. Van deze bijeenkomsten worden geen verslag gemaakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie. De griffie is bereikbaar op (0543) 543 543 of per e-mail griffie@winterswijk.nl

Burgemeester en wethouders bezoeken Wijngaard Hesselink

Het college van burgemeester en wethouders vindt het belangrijk om goede contacten met het bedrijfsleven en de instellingen in onze gemeente te onderhouden. In september was het college te gast bij Wijngaard Hesselink aan de Vredenseweg 168.

Op een hele mooie nazomer-dag wordt het college gastvrij ontvangen door eigenaar Gerhard Ensing en Anita Kolkman die het college meteen aan de hand neemt voor een rondleiding door de wijngaard. Daar volgt deskundige uitleg over de diverse aangeplante druivensoorten en wat er allemaal voor nodig is om er ieder najaar weer smakelijke wijn van te maken.

Na het proeven van een paar druiven in de wijngaard volgt een kleine proeverij met keuze uit het veelzijdige assortiment aan Hesselink wijnen. Het is duidelijk dat Gerhard goed aan de weg timmert. De wijngaard ontvangt steeds meer bezoekers en de wijnen winnen prijzen op wijnconcoursen. Er is zelfs ruime aandacht voor zijn wijngaard in het prachtige boek ‘Wijn & spijs uit NL’ van sommelier Koen van der Plas van het sterrenrestaurant Inter Scaldes. Wijngaard Hesselink is een bedrijf en toeristische trekpleister waar Winterswijk trots op mag zijn.

Tijdelijke verkeersmaatregelen

 De Kloksteeg

In verband met bouwwerkzaamheden is De Kloksteeg afgesloten. Tevens is er een wegsleepregeling van kracht. 

Fietsbrug Beurzerbeek ter hoogte van Meddoseweg

In verband met renovatie van de fietsbrug is het fietspad ter hoogte van de brug afgesloten van woensdag 19 september tot en met 26 oktober 2018. Tijdens de werkzaamheden worden fietsers over de Meddoseweg geleid. Er geldt hier een wegversmalling voor het overige verkeer. Deze wordt geregeld door middel van verkeerslichten.

Bocholtsestraat

In verband met het rooien van de tuin is de Bocholtsestraat op dinsdag 23 oktober afgesloten. Het betreft hier het gedeelte tussen de Rozenstraat en Venestraat.

Torenstraat en Markt

In verband met een extra warenmarkt is op dinsdag 1 november de Markt en de Torenstraat tot 17.00 uur afgesloten voor verkeer.

De Stip

In verband met een festiviteit is De Stip nabij huisnummer 2 op vrijdag 2 november van 16.00 uur tot 18.00 uur afgesloten voor al het verkeer.

Rotonde Schimmelpennicklaan – Waliënsestraat – P.J. Oudlaan

In verband met een reconstructie van rotonde Schimmelpennicklaan – Waliënsestraat – P.J. Oudlaan is de rotonde van maandag 29 oktober tot en met vrijdag 23 november afgesloten voor al het verkeer (inclusief fietsers en voetgangers). Tijdens de werkzaamheden geldt een omleiding. Bewoners van de wijken Bargerbosch en de Rikker ontvangen over de werkzaamheden een persoonlijke informatiebrief.

Zutphen-Arnhem Centraal

In verband met werkzaamheden aan het spoor tussen vrijdag 26 en zondag 28 oktober is er geen treinverkeer mogelijk tussen Zutphen en Arnhem Centraal. Er worden bussen ingezet. Houdt rekening met extra reistijd. Reist u van/naar Arnhem Velperpoort  reis dan met de treinen van Arriva. Meer info www.9292.nl of telefonisch 0900 – 9292 (€0,90 per minuut).

Agenda activiteiten

23 oktober Openbare raadsvergadering over de gemeentebegroting 2019-2022 om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
24 oktober Alzheimer Café van 20.00 tot 21.30 uur in het Grand Café van woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde. Zaal is open vanaf 19.30 uur.
25 oktober Openbare raadsvergadering over de gemeentebegroting 2019-2022 om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
29 oktober Openbare vergadering Wmo-raad om 19.30 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
1 november Presentatiebijeenkomst om 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
1 november Clinic Hoe financier ik mijn plannen voor mijn monument? om 19.30 uur bij Hotel Restaurant Roerdinkhof, Roerdinkweg 1.
3 november Achterhoekse Duurzame HuizenRoute van 11.00 tot 15.00 uur.

 

Vergaderingen

Openbare raadsvergadering op 23 en 25 oktober 2018

Op dinsdag 23 oktober en donderdag 25 oktober 2018 vergadert de gemeenteraad van Winterswijk. De vergadering begint beide keren om 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein.

Begrotingsbehandeling

Op dinsdag 23 oktober wordt de eerste termijn gehouden van de behandeling van de Programmabegroting 2019-2022. Op donderdag 25 oktober is het vervolg van de begrotingsbehandeling en vindt de besluitvorming hierover plaats.

De agenda voor deze vergadering en de begroting vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’ of volg de navolgende link Agenda Raadsvergadering 23 en 25 oktober 2018

De mogelijkheid om te spreken over de begroting was op donderdag 11 oktober, tijdens de raadsvergadering; op 23 en 25 oktober is geen ruimte om in te spreken over de begroting.

Gebiedsvisie Driemarkweg en bestemmingsplan Stoffelsweg
Naast de Programmabegroting wordt ook het raadsvoorstel gebiedsvisie Driemarkweg en omgeving (Molenveld) behandeld. De gebiedsvisie wordt behandeld op donderdag 25 oktober om 19.30 uur. De agenda beschikbaar op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad.Over dit agendapunt kunt u tijdens de raadsvergadering wel inspreken. De vaststelling van het bestemmingsplan Stoffelsweg staat als akkoordstuk (hamerstuk) geagendeerd.

Raadsvergadering volgen?
De raadsvergadering kunt u ook live via internet volgen door middel van een link op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt  u op ‘Uitzending bekijken’’. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op de website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, vervolgens klikt u op ‘Agenda’s en stukken’.

Meer informatie

Voor meer informatie over de raadsvergadering kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 122. De raadsvergadering is ook achteraf op video te bekijken. Op onze website www.winterswijk.nl/gemeenteraad, klikt u hiervoor op ‘Uitzending bekijken’.

Openbare vergadering Wmo-raad op 29 oktober

De Wmo-raad vergadert op maandag 29 oktober aanstaande om 19.30 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 in Winterswijk. U bent van harte welkom om bij deze vergadering aanwezig te zijn.

Op de agenda staat onder meer het volgende onderwerp: aanpassing uitgangspunten transformatiefonds.  De op de agenda betrekking hebbende stukken kunt u vinden op onze website www.winterswijk.nl onder de rubriek zorg en welzijn.

Spreekrecht publiek

Belangstellenden kunnen in een openbare vergadering van de Wmo-raad het woord voeren over een onderwerp dat tot de Wmo behoort. Na de opening van de vergadering kunnen zij gezamenlijk gedurende maximaal vijftien minuten het woord voeren over geagendeerde onderwerpen en niet-geagendeerde onderwerpen. Degene die van het spreekrecht gebruik wil maken, dient zich uiterlijk de vrijdag voorafgaand aan de vergadering te melden. Voor het aanmelden voor het gebruik van het spreekrecht of informatie over deze vergadering, kunt u contact opnemen met mevrouw Slotboom, secretaris Wmo-raad, via e-mail wmoraad@winterswijk.nl