Gemeentenieuws week 45 03-11-15

0
640

Jubileum ‘250 Jaar Grens’ officieel geopend

In Forum Mariengarden te Burlo, net over de grens bij Winterswijk, vond afgelopen zaterdag 24 oktober de officiële opening van het jubileum ‘250 Jaar Grens’ plaats. Met de blik naar de toekomst gericht, vierden ongeveer 200 Nederlandse en Duitse aanwezigen de ondertekening van het Verdrag van Burlo in 1765. Hiermee werd de grens tussen Rekken en Dinxperlo definitief vastgelegd en kwam een einde aan de vele grensconflicten die tot dan toe aan de orde van de dag waren in de grensregio.
Hoofdspreker tijdens de bijeenkomst was historicus dr. Hermann Terhalle die het ontstaan van de grens op een luchtige manier toelichtte in aanwezigheid van onder andere vicaris-generaal de heer Norbert Kleyboldt van het bisdom Münster en  de plaatsvervangende Landrätin van de Kreis Borken, mevrouw Silke Sommers. Daarnaast spraken burgemeester van Beem en zijn Duitse collega Mechtild Schulze Hessing, burgemeester van de Stadt Borken, de aanwezigen in een duo-toespraak toe en benadrukten zij het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor de grensregio.
Activiteiten
Het jubileum ‘250 Jaar Grens’ is een initiatief van de Historische Kring Kotten, de Heimatverein Burlo-Borkenwirthe en de Heimatverein Südlohn-Oeding. Samen met de gemeentes Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk en de Gemeinde Südlohn en Stadt Borken hebben zij de afgelopen maanden gewerkt aan een veelzijdig programma met daarin activiteiten en evenementen verspreid over de periode oktober 2015 tot en met oktober 2016. Een van deze activiteiten, een reizende tentoonstelling over het Verdrag van Burlo, zal de komende maanden aandoen in verschillende grensplaatsen waaronder Kotten, Aalten, Groenlo en Eibergen. Een actuele agenda is te vinden op https://www.facebook.com/250JaarGrens en http://www.100procentwinterswijk.nl/.

Tim Jonker nieuw raadslid WB

In de raadsvergadering van woensdag 28 oktober is Tim Jonker (31) geïnstalleerd als nieuw raadslid voor Winterswijks Belang (WB). Hij volgt Jan Ayele op die onlangs ontslag heeft genomen als raadslid van WB. Met zijn toetreding tot de gemeenteraad heeft Jonker VVD-raadslid Frank Roerdinkholder (33) onttroond als jongste raadslid.

Campagne ‘Ik Val Op’

Onlangs is de campagne ‘Ik Val Op’ van ROV Oost-Nederland gestart. De campagne attendeert fietsers op het belang van goede fietsverlichting. Doel van de campagne is om er voor te zorgen dat jongeren/ jongvolwassenen van 12 tot 24 jaar hun fietsverlichting in orde hebben. Meer informatie over de campagne vindt u op www.rovoostnederland.nl.
In Winterswijk zal VVN afdeling Winterswijk op 19 november een verlichtingsactie houden bij FC Winterswijk. Daarnaast doet VVN Winterswijk de komende tijd ook fietscontroles bij diverse basisscholen.

Gedeputeerde Jan Jacob Van Dijk bezoekt Nationaal Landschap

Afgelopen donderdagmiddag heeft gedeputeerde Jan Jacob van Dijk een bezoek gebracht aan het Nationaal Landschap Winterswijk.
Aanleiding van het bezoek was het opleveren van meerdere projecten die in het teken staan van Promotie en Marketing Nationaal Landschap. De Stichting Waardevol Cultuurlandschap Winterswijk (WCL) was aanvrager voor de projecten en daarom was de voorzitter Gert Jan te Gronde gastheer bij het bezoek. De bijeenkomst werd georganiseerd samen met de gemeenten Aalten en Oost Gelre.
Gedeputeerde Van Dijk roemde de kracht en het enthousiasme van de Achterhoekse bewoners om projecten te bedenken en ze ook zelf uit te voeren. Tijdens de wandeling werden ook diverse andere projecten toegelicht;  Ooievaarsnest, Schootsveld, het zwevend pad door de tuin van Bernardus en de Fruitbomen. Bij het ooievaarsnest werden van de wethouders van de drie gemeenten, de voorzitters van de gebiedspartijen, de heemraad van het Waterschap Rijn en IJssel en de gedeputeerde een groepsfoto gemaakt. Deze foto is de intentieverklaring om meer in het gebied samen te gaan werken onder het motto ‘Samen voor het platteland’.

Laat u inspireren tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute

Aanstaande zaterdag is het zover. Op 7 november vindt de Achterhoekse Duurzame Huizenroute plaats van 11 – 15 uur.
Wat is er te zien?
In de hele Achterhoek kunt u huizen bekijken waar al energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Heeft u vragen over isolatie, zonnepanelen of warmtepompen? Dan is de Achterhoekse Duurzame Huizenroute voor u een mooie manier om energiebesparing in de praktijk te zien. U kunt de ervaringen van de woningeigenaren horen en hen vragen naar hun tips als u overweegt om zelf aan de slag te gaan. U kunt ook een zonnepark van dichtbij bekijken en een aantal bedrijven stelt hun showroom voor u open en beantwoordt uw vragen. Mis het niet en hoor wat er kan, hoe het eruit ziet én wat het oplevert.
Deelnemende huizen goed herkenbaar
In de gemeente Winterswijk kunt u het energie neutrale huis aan de Morgenzonweg 136 en De Schoppe (duurzame schuur) aan de Geesinkweg 3 in Winterswijk Kotten bekijken. Kijk voor een overzicht van alle deelnemende huizen op www.verduursaamenergieloket.nl. De duurzame woningen zijn te herkennen aan een bord in de tuin en een poster op het raam, u ziet ze overal in de Achterhoek.

Groepstraining ‘Blik op Poen’

Op woensdag 11 november 2015 start er een nieuwe groepstraining ‘Blik op Poen’. In vijf bijeenkomsten van anderhalf uur kun je leren financieel zelfredzaam te worden. Je leert over de cijfers: je administratie op orde krijgen, een jaarbegroting maken, leren welke papieren je moet bewaren, hoe maak je je DigiD aan, hoe vraag je toeslagen aan of geef je wijzigingen door. Ook leer je naar jezelf kijken: waar geef je je geld aan uit, hoe voorkom je dat je in de schulden komt, hoe praat je met je partner over geld of hoe leer je kinderen omgaan met geld.
De training wordt gegeven in de Post op de woensdagmorgen van 9.30 uur tot 11.00 uur, van 11 november t/m 9 december. Heb je interesse, geef je dan op via email depost@winterswijk.nl. Voor meer informatie kun je ook terecht bij de balie in de Post.

EUREGIO-spreekuur in Oeding

EUREGIO houdt op dinsdag 10 november 2015 van 18.00 – 19.00 uur een spreekuur voor burgers in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur. Burgers kunnen hier terecht met vragen rond werken en studeren in het buurland, sociale verzekeringen (zoals AOW, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid). Ook op algemene vragen over verhuizen naar het buurland kan informatie worden verkregen. Voor het beantwoorden van vragen over belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzamt aanwezig.

Gezocht: enthousiaste kandidaten Lokale Actie Groep LEADER Achterhoek

Regio Achterhoek is op zoek naar inwoners om deel te nemen in de Lokale Actie Groep (LAG) LEADER. De Achterhoek ontvangt de komende zes jaar gelden uit het Europees plattelandsontwikkelingsprogramma LEADER, bedoeld om ons buitengebied te versterken met onder andere vitale dorpen, circulaire economie en recreatie & toerisme. De plannen hiervoor staan beschreven in het rapport ‘Lokale Ontwikkelstrategie LEADER Achterhoek’ (LOS), dat is te vinden op www.achterhoek2020.nl/leader. In hoofdstuk 5 van het rapport LOS staat meer informatie over de organisatie van de LAG. De Lokale Actie Groep, bestaande uit professionals en inwoners van de Achterhoek, is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze plannen. De LAG gaat per 1 januari 2016 van start en heeft tot taak projectontwikkeling te stimuleren en projectaanvragen te toetsen.
Ben jij een maatschappelijk betrokken Achterhoeker die graag een bijdrage levert om ons buitengebied te versterken? Heb je interesse om hiervoor de komende zes jaar deel uit te maken van de Lokale Actie Groep LEADER Achterhoek en ben je woonachtig in de gemeente Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek of Winterswijk? Stuur dan je motivatie met CV naar Regio Achterhoek t.a.v. mevrouw J. Emaus, uitsluitend per e-mail: j.emaus@regio-achterhoek.nl. Reacties dienen uiterlijk 15 november binnen te zijn. Gesprekken vinden ’s avonds plaats op 23 november en 3 december 2015, met onder andere Gert-Jan te Gronde, beoogd voorzitter LAG. Neem voor meer informatie contact op met Joke Emaus, via voornoemd e-mailadres of telefoonnummer (0314) 321 214.

Werk in uitvoering

Afsluiting Parallelweg

Vanaf 27 oktober is de Parallelweg ter hoogte van de Ambachtsstraat tot aan perceel 52 afgesloten voor alle verkeer. Dit houdt verband met werkzaamheden aan de riolering. Dit duurt ongeveer twee weken. De bedrijven in de omgeving zijn geïnformeerd. Vervolgens zal het werk steeds een deel  opschuiven richting Misterweg. Aanliggende percelen zijn zoveel mogelijk bereikbaar. De totale werkzaamheden duren tot eind dit jaar.

Werkzaamheden Vredensestraat
Vanaf 12 oktober wordt gewerkt aan de Vredensestraat tussen de Verlengde Ratumsestraat en het Weeninkpad. Dit wegvak wordt afgesloten voor alle verkeer. Met uitzondering van het kruispunt Weeninkpad blijven de kruispunten wel bruikbaar. Het verkeer wordt omgeleid. De werkzaamheden duren tot ongeveer 13 november. De apotheek, tandarts en huisarts blijven bereikbaar. Voor de parkeerplaats wordt een toerit gemaakt vanaf de kant van de Verlengde Ratumsestraat.

Bestraten Schaapsweg
Vanaf maandag 2 november wordt begonnen met het opnieuw bestraten van de Schaapsweg tussen de Waliënseweg en de Kobstederweg. De weg wordt daarvoor afgesloten voor doorgaand verkeer. Er wordt een omleiding aangegeven. Het werk duurt naar verwachting vijf weken.

Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op www.bereikbaargelderland.nl.

Agenda activiteiten

datum info activiteit
10 november EUREGIO-spreekuur van 18.00 – 19.00 uur in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1.
11 november Openbare vergadering commissie Ruimte vanaf 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
12 november Openbare vergadering commissie Samenleving vanaf 19.30 uur in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1.
Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

Openbare vergaderingen commissies Ruimte en Samenleving
De commissie Ruimte van Winterswijk vergadert op woensdag 11 november 2015 vanaf 19.30 uur en de commissie Samenleving van Winterswijk vergadert op donderdag 12 november  2015 vanaf 19.30 uur. Beide vergaderingen vinden plaats in het raadhuis aan het Mevr. Kuipers-Rietbergplein 1. De agenda en de op de agenda betrekking hebbende stukken vindt u op onze website www.winterswijk.nl onder het tabblad ‘Bestuur’, vervolgens klikt u op het blauwe vakje ‘Raadscommissies’, daarna op het icoon ’vergaderingen Ruimte’ of ‘vergaderingen Samenleving’. Voor vragen over de vergaderstukken kunt u contact opnemen met de griffie, tel. (0543) 543 120 (commissie Ruimte) of 543 121 (commissie Samenleving), of via e-mail: griffie@winterswijk.nl.

Meer informatie
Op onze website kunt u ook informatie over het spreekrecht tijdens commissievergaderingen  vinden. Voor meer informatie over de raadscommissie kunt u contact opnemen met de griffie via e-mail griffie@winterswijk.nl of telefonisch (0543) 543 120 of 543 121.