Gemeentenieuws week 49

0
165

Derde Grenzhoppers Netwerkevent in Winterswijk

Meer dan 80 Nederlandse en Duitse „Grenzhoppers” kwamen naar het derde plenaire netwerkevent op 21 november 2017 in Theater De Storm in Winterswijk. Tot dit netwerk horen de steden Ahaus, Borken, Isselburg, Rhede, Südlohn, Vreden, Gescher en Bocholt. Aan Nederlandse kant zijn dat de gemeenten Aalten, Berkeland, Bronkhorst,  Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, en Winterswijk.

De deelnemers werden begroet door de Burgemeester van Winterswijk, Joris Bengevoord. Inmiddels werken meer dan 180 leden op vrijwillige basis aan het “Grenzhoppers”-netwerk mee. Ze werken samen in vijf werkgroepen op het gebied van economie, toerisme, onderwijs, cultuur en welzijn. Tijdens de bijeenkomst konden de deelnemers zich inschrijven voor twee workshops op het gebied van grensoverschrijdend werken, spel zonder grenzen, 3D café, cultuurverschillen, kinderen en jeugduniversiteit, drummen en Grenzhoppers – heel normaal?.

Aan het einde van het event werden drie Grenzhoppers speciaal in het zonnetje gezet voor hun grensoverschrijdende inzet en steun voor het Grenzhoppers initiatief. Burgemeester Bengevoord overhandigde het gouden Grenzhoppers speldje aan Doede Sijtsma, Provincie Gelderland, Dr. Elisabeth Schwenzow, scheidend directeur van de EUREGIO en Freddy Heinzel, Honorair Consul der Nederlanden in Kleef. Het volgende “Grenzhoppers”-Netwerkevent zal in 2018 weer aan Duitse kant plaatsvinden.

Winterwijkse vlag wappert op Gozo bij optredens van Crescendo

Vrijdagochtend 24 november in alle vroegte vertrok Crescendo richting Frankfurt om deel te nemen aan het festival ‘Make Music Great 2017 op Gozo, Malta.

Eerst stond een gezamenlijke repetitie op het programma met het plaatselijke orkest Ghagda Musicali Vizitazzjoni. Dit orkest was samen met Pace del Mela uit Italië afgelopen augustus in Winterswijk. Aansluitend volgde een marching naar de square voor de kerk van het plaatsje Gharb plaatsvond. Deze activiteiten waren  live te volgen via de webcam. Samen met gastorkest Pace della Mela heeft Crescendo een concert verzorgd.

Op zaterdag woonden een aantal mensen van Crescendo een conference bij en genoten anderen van een rondleiding waarna de groep een tocht maakte over het eiland Gozo. Samen met de andere orkesten nam Crescendo die avond deel aan een defilé. Op zondagmorgen vond de parade plaats met aansluitend een kerkdienst, het afmelden op de Square en de finale met de Mass-Band met de mars Under The Double Eagle.

Het bezoek aan Gozo was een fantastische en onvergetelijke belevenis voor fanfare Crescendo. En natuurlijk heeft  Crescendo Winterswijk gepromoot met speciale ontworpen  Mondriaan-Flyers. Voor burgemeester van Gharb David Apap Agius had de fanfare twee paar Mondriaansokken en Winterswijkse Klompen meengenomen. De  Winterswijkse en Nederlands vlag wapperde bij elk optreden op Gozo.

Gewijzigde openingstijden gemeentekantoor

Op dinsdag 5 december is ons gemeentekantoor, Stationsstraat 25 in verband met sinterklaasavond om 16.00 uur gesloten.

In verband met een personeelsbijeen­komst zijn we op vrijdag 15 december vanaf 13.00 uur gesloten. Telefonisch zijn we dan bereikbaar tot 14.00 uur. Vanaf 18 december gelden weer de reguliere openingstijden, deze vindt u op onze website www.winterswijk.nl of in de colofon op pagina 1 van dit gemeentenieuws. 

Morsestraat

In verband met een aanpassing aan de weg is de Morsestraat tussen de Huininkmaatstraat en de Laan van Hilbelink sinds 30 oktober afgesloten voor doorgaand verkeer. De werkzaamheden duren naar verwachting vijf weken.

N18 bij Varsseveld

In opdracht van Rijkswaterstaat is aannemer BAM bezig met de reconstructie van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Volg de aangegeven omleidingsroutes en houd rekening met langere reistijden. Kijk voor meer informatie op www.bambouwtN18.nl. Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op http://v1.wegwerkmeldingen.nl/

3D Café bijeenkomst december

Op 14 december van 16.00 tot 18.00 uur wordt er weer een 3D Café georganiseerd in het 3DXperience Centrum op het Beatrixpark 22 te Winterswijk. De inleiding wordt verzorgd door Philippe Reinders Folmer, General Manager Benelux van Renishaw. Renishaw is een van ’s werelds toonaangevende bedrijven in technologie voor industrie en wetenschap, met precisiemeting en gezondheidszorg als grootste specialismen.

Op het gebied van Additive Manufacturing is Renishaw actief door het op de markt brengen van machines en software voor 3D metaalprinten en vacuümgieten. Een geheel andere toepassing van Renishaw’s precisie en herhaalbaarheid is te vinden in de neurochirurgie en de productie van medische implantaten. Tijdens de inleiding zullen de volgende thema’s aan de orde komen: 3D metaalprinten als metaalbewerkingsmethode in combinatie met nabewerkingen en 3D toepassingen in de medische wereld t.b.v. neurochirurgie en medische implantaten.

Het 3DXperience Centrum is een ontmoetingsplaats voor ondernemers, onderwijs en professionals rondom het 3D printen en aanverwante technologieën. Bij de 3D Café wordt kennis gedeeld en gediscussieerd over vraagstukken rondom 3D printen en de mogelijkheden die 3D printen kan bieden. Er worden korte presentaties gehouden over diverse ontwikkelingen rondom het 3D printen. De entree is gratis. Aanmelden kan via www.3DXperience.eu

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Henk ten Dolle op tel: 06 57 578 125

EUREGIO-spreekuur in Oeding

EUREGIO houdt op dinsdag 12 december 2017 van 18.00 tot 19.00 uur een spreekuur voor burgers in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1. U hoeft zich niet aan te melden voor dit spreekuur. Inwoners kunnen hier terecht met vragen rond werken en studeren in het buurland, sociale verzekeringen (zoals AOW, zorgverzekering, pensioen, werkloosheid). Ook op algemene vragen over verhuizen naar het buurland kan informatie worden verkregen. Voor het beantwoorden van vragen over belastingen is een vertegenwoordiger van het Duitse Finanzamt aanwezig.

Verloren en gevonden voorwerpen november 2017

Heeft u iets gevonden of verloren? U kunt hiervan aangifte doen via onze website www.winterswijk.nl, persoonlijk bij de receptie van het gemeentekantoor of telefonisch via telefoonnummer (0543) 543 543. Wij publiceren gevonden voorwerpen maandelijks op onze website www.winterswijk.nl. De voorwerpen die in september gevonden en gemeld zijn bij de gemeente Winterswijk, staan nu op onze website. Staat het voorwerp dat u bent verloren er niet bij, neem dan contact met ons op via eerder genoemd telefoonnummer.

Met openbaar vervoer naar de Kerstmarkt in Bocholt?

Nieuw: Grensoverschrijdende busverbinding tussen Aalten en Bocholt

Op zaterdag 2 december is een vijf maanden durend proefproject met een grensoverschrijdende busverbinding tussen de spoorstations in Aalten en Bocholt van start gegaan. Daarmee wordt de ontbrekende schakel in het openbaar vervoer tussen de beide gemeentes in Duitsland en Nederland ingevuld. Met deze schakel worden de regionale netwerken van de Achterhoek en het West-Münsterland met elkaar verbonden, en de facto ook de landelijke OV-infrastructuur van Nederland en Duitsland.

Om dit te realiseren nam de Kreis Borken samen met de Provincie Gelderland, de gemeentes Bocholt en Aalten en andere partners zoals het stadsbusbedrijf StadtBus Bocholt GmbH het initiatief.

Voor reizigers vanuit de gemeente Winterswijk heeft deze vooralsnog tijdelijke busverbinding tussen Aalten en Bocholt zeker voordelen. Met deze nieuwe grensoverschrijdende busverbinding krijgen de reizigers vanuit Duitsland via de lijn Arnhem – Winterswijk een aansluiting op het Nederlandse spoornet, en de reizigers vanuit Nederland via de lijn Bocholt – Wesel – Düsseldorf een aansluiting op het Duitse spoornet.

De doelgroepen voor dit nieuwe mobiliteitsaanbod zijn behalve winkeltoeristen ook Duitse en Nederlandse reizigers op de korte of lange grensoverschrijdende trajecten zoals grenspendelaars, dagtoeristen, alsmede scholieren en studenten die voor school of stages de grens overgaan.

Vanwege technische beperkingen is het gebruik van de OV-chipkaart niet mogelijk, maar geldt het Westfalentarief dat het verder reizen in Duitsland vergemakkelijkt. Een retourtje Aalten Bocholt met de buslijn “C 11” kost slechts €3,60 (geldig van maandag t/m vrijdag, vanaf 9 uur), te betalen bij de chauffeur. Ieder uur (op werkdagen vanaf 07.03 uur) vertrekt er een bus vanaf Aalten richting Bocholt en vice versa.

Financieel wordt het initiatief ondersteund met een EU-subsidie in het kader van het INTERREG-programma van de Euregio. Meer informatie: www.stadtbusbocholt.de

Zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen

De gemeente Winterswijk vindt dat iedereen een goede zorgverzekering verdient. Ook als u een laag inkomen heeft. Samen met Menzis bieden wij daarom de zorgverzekering GarantVerzorgd aan. Een complete zorgverzekering waar de gemeente aan meebetaalt. Wilt u weten of u ook gebruik kunt maken van deze verzekering? Leest u dan verder waar u aan moet voldoen en wanneer u zich kunt aanmelden voor Menzis GarantVerzorgd.

Is de zorgverzekering GarantVerzorgd er ook voor u?

Het maakt niet uit of u ziek of gezond bent, bij de zorgverzekering GarantVerzorgd is iedereen uit de gemeente Winterswijk met een laag inkomen van harte welkom. Menzis accepteert iedereen, zonder medische keuring. Of u in aanmerking komt voor de zorgverzekering GarantVerzorgd is afhankelijk van uw situatie en de samenstelling van uw huishouden. Is uw gezamenlijke netto maandinkomen lager dan 130 % van het bijstandsniveau? Dan komt u in aanmerking. Is dit hoger, dan komt u helaas niet in aanmerking. Deze normen en uitgebreide informatie vindt u op onze website www.winterswijk.nl.

Wanneer kunt u overstappen?

U kunt overstappen tot en met 31 december 2017. Dat kan via de website www.GezondVerzekerd.nl/menzis of via de OverstapCoach van Menzis. Let op: u mag alleen overstappen naar Menzis, als u geen betalingsachterstand bij uw huidige zorgverzekeraar heeft. 

Vragen?

Vragen over deze verzekering kunt u online stellen op menzis.nl/contact of via de Klantenservice van Menzis via telefoonnummer 088 222 40 80.  .

Inloopspreekuur

Op woensdag 29 november 2017 en op woensdag 20 december 2017 is er van 13.30 tot 16.30 uur een inloopspreekuur in De Post, Balinkesstraat 4, 7101 DL Winterswijk. Hier kunt u met uw vragen en voor hulp bij het aanmelden. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

datum info activiteit
8 december Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie van 14.00 tot circa 16.30 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
12 december EUREGIO-spreekuur van 18.00 tot 19.00 uur in het Rathaus van Oeding, Winterswykerstraße 1. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
14 december Presentatiebijeenkomst voor raads- en commissieleden om 19.30 uur in gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
14 december Openbare vergadering Cliëntenraad Participatiewet om 19.30 uur in het oude Stadhuis, Kevelderstraat 1 in Groenlo. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

Openbare vergadering Adviescommissie Cultuurhistorie

Op vrijdag 8 december 2017 vindt er een openbare vergadering plaats van de Adviescommissie Cultuurhistorie. De vergadering begint om 14.00 uur en duurt tot circa 16.30 uur in het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25 te Winterswijk. De belangrijkste punten op de agenda zijn: RaadhuisPark (Eucalyptapark), zonneparken in het landschap, glas-in-loodraam Markt 13 en waardevolle interieurs. De volledige agenda van de Adviescommissie vindt u op http://www.winterswijk.nl/Bestuur/College_B_W/Adviesorganen/Adviescommissie_Cultuurhistorie. Beschikt u niet over een internetaansluiting dan kunt u contact opnemen met de heer Kees Meinderts, secretaris van de Adviescommissie Cultuurhistorie via telefoonnummer (0543) 543 543.

Openbare vergadering Cliëntenraad Participatiewet Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk

De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk komt op donderdag  14 december 2017 voor een openbare vergadering bijeen in het gebouw van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, Kevelderstraat 1 (oude Stadhuis) te Groenlo. De vergadering begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere: evaluatie uitvoering cliëntencontactdagen en vervolgafspraken, voortgang m.b.t. vacature voor een cliëntenraadslid, behandeling adviesaanvraag m.b.t. minimabeleid, vervolg uitvoering enquête jongvolwassenen, opstellen werkplan 2018.

Presentatiebijeenkomst voor raads- en commissieleden op 14 december

Op donderdag 14 december aanstaande wordt voor raads- en commissieleden een presentatiebijeenkomst gehouden. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en vindt plaats in de hal van het gemeentekantoor aan de Stationsstraat 25. De bijeenkomst is openbaar.

Tijdens deze bijeenkomst zullen de burgemeester en medewerkers van het team Ruimtelijke Ordening een korte toelichting op de APV-regelgeving in zijn algemeenheid geven en vervolgens een toelichting op de belangrijkste wijzigingen zoals deze in een voorstel aan de raad zullen worden voorgelegd. Ook krijgt u de gelegenheid om vragen te stellen of zelf met ideeën of voorstellen te komen. 

Bij presentatiebijeenkomsten ligt het accent op de informatieoverdracht aan raads- en commissieleden. Over de verstrekte informatie wordt dus niet vergaderd. Wel kunnen raads- en commissieleden vragen stellen en is er ruimte voor discussie. Van deze bijeenkomsten worden geen verslag gemaakt. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de griffie. De griffie is bereikbaar op 0543 543543 of per e-mail griffie@winterswijk.nl

Terugblik op de raadsvergadering

De gemeenteraad van Winterswijk heeft in de openbare raadsvergadering van donderdag 23 november de volgende besluiten genomen.

Raad staat stil bij overlijden van raadslid Theo Hartjes

Bij de opening van de vergadering werd stilgestaan bij het overlijden van raadslid Theo Hartjes. Burgemeester Joris Bengevoord roemde de inzet van Theo Hartjes, die zich als langst zittende raadslid bijna dertig jaar heeft ingezet voor de Winterswijkse samenleving. Na zijn toespraak namen de gemeenteraad en de aanwezigen op de publieke tribune een minuut stilte in acht ter nagedachtenis aan Theo Hartjes.

Raad stelt bestemmingsplan Groenloseweg 1 vast

De partiële herziening van het bestemmingsplan maakt de bouw van een woongebouw en een parkeerkelder op het perceel Groenloseweg 1 te Winterswijk mogelijk.

Raad stelt krediet beschikbaar voor ruil percelen Parallelweg 52 ll en Buys Ballotstraat 16

De gemeente heeft overeenstemming bereikt met de eigenaren van het pand aan de Parallelweg 52 II over de ruil van dit perceel met een perceel gemeentegrond aan de Buys Ballotstraat 16. De raad heeft het krediet beschikbaar gesteld om deze ruil mogelijk te maken.

Raad stemt in met aangaan achtervangovereenkomst De Woonplaats 2018

De raad heeft ingestemd met het aangaan van een achtervangovereenkomst met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De gemeente staat daarmee garant voor een lening van € 2.400.000,- aan De Woonplaats voor investeringen in nieuwbouw en verduurzaming in 2018.

Raad stelt Verordening Blijverslening gemeente Winterswijk 2017 vast
Met de regeling Blijverslening kunnen huiseigenaren onder gunstige voorwaarden een lening afsluiten om hun woning levensloopbestendig te maken, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting wordt hiervoor een bedrag van € 500.000,- beschikbaar gesteld.

Raad stelt regionaal beleidsplan ‘Samenwerken om elkaar te versterken’ vast

De acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk) hebben een nieuwe visie op het regionale sociaal domein opgesteld. De regionale samenwerking is er op gericht om kwalitatief betere en qua kosten efficiëntere resultaten te boeken voor de inwoners van de Achterhoek.

Raad brengt zienswijze in op tweede bestuursrapportage SDOA 2017

De raad heeft kennisgenomen van de tweede bestuursrapportage 2017 van Sociale Dienst Oost Achterhoek (SDOA) en brengt hierover als zienswijze naar voren dat de voorschotten aan de werkelijke uitgaven moeten worden aangepast.

Raad stemt in met Beleidskader wonen met zorg gemeente Winterswijk 2017-2019

In Winterswijk zijn diverse initiatieven om het huidige aanbod voor wonen met zorg uit te breiden. Uit gesprekken met zorgpartijen blijkt bovendien dat binnen enkele jaren verschuivingen in het huidige aanbod voor wonen met zorg te verwachten zijn. Het beleidskader heeft als doel inzicht te geven in de vraag en het aanbod van wonen met zorg in Winterswijk om te komen tot een toekomstbestendig

aanbod. Op dit voorstel dienden CDA en WB een amendement in om een beoordelingskader voor nieuwe initiatieven aan het beleidskader toe te voegen en dit vóór 1 december 2018 ter vaststelling aan de raad voor te leggen. Dit amendement werd met 15 stemmen voor en 3 stemmen tegen aangenomen. Daarna nam de raad het beleidskader aan met 12 stemmen voor en 6 stemmen tegen.

Raad stelt Beleidsnota economie Winterswijk 2017 unaniem vast

De nieuwe beleidsnota economie beschrijft het economisch beleid van de gemeente en bevat een uitvoeringsagenda voor de verschillende economische sectoren in Winterswijk.

Raad stemt unaniem in met voorstel doorontwikkeling regionale samenwerking Achterhoek

Binnen de Regio Achterhoek is de laatste maanden gewerkt aan een voorstel voor de doorontwikkeling van de regionale samenwerking tussen gemeenten in de Achterhoek. Het besluit van het Algemeen Bestuur van de Regio Achterhoek moet worden bekrachtigd door de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten en wordt vervolgens uitgewerkt in een gewijzigde Samenwerkingsregeling en bijbehorende begrotingswijziging. Alle raadsfracties dienden samen een motie in waarin zij hun steun uitspraken voor het voorstel en het college verzochten deze motie te delen met de andere gemeenteraden in de regio Achterhoek. De motie en het voorstel voor de doorontwikkeling van de regionale samenwerking in de Achterhoek werden unaniem aangenomen.

Raad stemt in met toelating van Jan Kortschot (PvdA) als raadslid

Door het recente overlijden van PvdA-raadslid Theo Hartjes is een vacature ontstaan in de gemeenteraad. Tijdens de raadsvergadering is Jan Kortschot officieel geïnstalleerd als raadslid voor de PvdA.

Meer informatie?

Het videoverslag van deze raadsvergadering kunt u terugzien op http://winterswijk.raadsinformatie.nl. De besluitenlijst kunt u vinden op www.winterswijk.nl/bis/Raad/Vergaderingen_gemeenteraad.

Fracties blikken terug op de raadsvergadering

Iedere maand vergadert de gemeenteraad over uiteenlopende onderwerpen die spelen binnen onze gemeente. Hieronder blikken de fracties terug op de raadsvergadering van donderdag 23 november.

Henk Jan Tannemaat, fractievoorzitter Winterswijks Belang

Een plechtig begin markeerde de afgelopen raadsvergadering. De burgemeester stond stil bij het overlijden van Theo Hartjes. Het was de eerste raadsvergadering waarbij zijn stoel leeg bleef en dat gaf een vreemd gevoel. Symbolisch stond er op zijn plek een rode roos. We hebben een gepassioneerd gemeenteraadslid verloren en ook wij van WB zullen hem gaan missen.

Op de agenda stonden enkele punten waarover WB het woord voerde. Zo prees WB de ambtenaren en het college over de nieuwe economienota. Er wordt goed geluisterd naar de betrokkenen, het stuk heeft ambitie en geeft richting aan de manier waarop wij in Winterswijk onze economische motoren (detailhandel, industrie, landbouw, recreatie en dienstverlening) op volle toeren laten draaien. Ook sprak WB zich uit voor een samenwerking in de regio tussen gemeenten. Alleen zo maak je een vuist naar de Randstad: laat ze daar maar weten dat Nederland nog groter is! Op het gebied wonen met zorg volgt WB het college. We moeten echt voorkomen dat er voor 24-uurszorg overal initiatieven opborrelen in ons mooie buitengebied die niet levensvatbaar blijken. Initiatieven voor woon- en zorglocaties in het buitengebied moeten beter beoordeeld worden en daarom kwam het CDA samen met WB hierover met een motie. Deze werd met ruime meerderheid aangenomen. Tot slot werd de PvdA-fractie met de benoeming van de heer Kortschot weer op volledige sterkte gebracht. Succes namens WB!

Voor meer informatie zie ook www.winterswijksbelang.nl.

Wim Elferdink, fractievoorzitter CDA

Tijdens de raadsvergadering van november hebben wij als raad veel tijd besteed aan het zogenaamde ‘beleidskader wonen met zorg’. Het bleek een ingewikkeld onderwerp. Het ging over het ontwikkelen van plekken voor mensen die 24 uur per dag zorg nodig hebben of die zorg dicht in de buurt moeten hebben. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de zorgverlening aan deze groep inwoners van Winterswijk. Als iemand op een bepaalde plek een zorginstelling wil ontwikkelen, dan komt de gemeente vaak wel in beeld omdat het bestemmingsplan aangepast moet worden of er moeten meerdere woningen in een gebouw toegestaan worden.

De toegang tot deze vorm van zorg is niet vrij. Als er een heel aantrekkelijk aanbod wordt gedaan, neemt de vraag naar deze vorm van zorg dus ook niet toe. Het is geen vrije markt, maar als het binnen de bestaande regelgeving past staat het iedereen vrij, dus ook een projectontwikkelaar om een locatie te ontwikkelen waar 24-uurszorg geleverd kan gaan worden. Als er van een bepaalde categorie zorg teveel aanbod zou zijn, dan kampen alle instellingen met onderbezetting en is de zorgverlening binnen die instellingen economisch niet rendabel. Het gevolg zal zijn dat de 24-uurszorg op die plekken zal verdwijnen. Je laat de zorginstellingen elkaar kapot concurreren, met als risico dat bepaalde vormen van zorg niet meer aangeboden kunnen worden in Winterswijk. De projectontwikkelaar heeft zijn geld dan binnen, maar als inwoners van Winterswijk lopen we grote risico’s met betrekking tot het gezond houden van de zorginstellingen. Het CDA vindt het goed dat er marktwerking is, maar is wel voorstander van enige regulering zodat we in Winterswijk een goed zorgaanbod kunnen houden.
Voor meer informatie zie ook: www.cdawinterswijk.nl

Tom van Beek, raadslid VVD

Op de raadsagenda stond het ‘beleidskader wonen met zorg’. In deze nota wordt voornamelijk gesproken over wonen met zorg voor ouderen met dementie. Het college wil door middel van deze nota nieuwe initiatieven op het gebied van wonen met zorg voor bovengenoemde doelgroep twee jaar blokkeren om zodoende de bestaande, deels verouderde instellingen te behoeden voor leegstand en hen meer tijd te bieden om te vernieuwen.

De VVD vindt het niet juist om vernieuwende ontwikkelingen te blokkeren. Ondanks dat de bestaande instellingen al jaren op de hoogte zijn van de veranderingen op het gebied van wonen met zorg voor ouderen, hebben zij zich nog lang niet allemaal volledig aangepast aan de hedendaagse wensen van deze doelgroep. Daar tegenover staat dat de ouderen van vandaag mondiger zijn en meer wensen hebben betreffende wonen met zorg dan de vorige generaties ouderen. De uitspraak van de wethouder dat ouderen met dementie toch niet zelf kiezen in welke woonzorgvoorziening zij willen wonen vindt de VVD wat kort door de bocht. De hedendaagse ouderen geven vaak juist al op jongere leeftijd bij goede gezondheid te kennen in wat voor woonvorm zij bij ziekte of dementie willen wonen. De VVD vindt dat er binnen goede kwaliteitskaders ruimte moet blijven voor vernieuwende initiatieven en hebben tegen dit voorstel gestemd.
Voor meer informatie zie ook: www.vvdwinterswijk.nl

Elvira Schepers, fractievoorzitter PvdA Winterswijk

Deze raadsvergadering bleef de raadszetel van Theo Hartjes leeg. Burgemeester Bengevoord sprak mooie woorden ter herinnering aan ons collega-raadslid en onze bijzondere kameraad. Het was een ogenblik stil… Om vervolgens weer over te gaan tot de orde van de dag.

Op de agenda het ‘beleidskader wonen met zorg’, waarbij het college onder andere voorstelt geen nieuwe zorgconcepten te accepteren in de komende twee jaar. Dat wil zeggen… de huidige zorgaanbieder, waar o.a. de Berkhof en de Pronsweide onder valt, krijgt wel de gelegenheid om nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen. De PvdA heeft hier moeite mee en vindt dat hierbij meegewerkt wordt aan het in stand houden van een op monopolie gelijkende positie.

Toch vond de PvdA-fractie het behoud van de 24-uurszorg binnen de gemeente van een groter belang. De 24-uurszorg aan dementerende bejaarden mag gewoonweg niet in gevaar worden gebracht. We stemden daarom, met enige tegenzin, in met het voorstel van het college.

Namens de werkgroep (eu)regiozaken werd door ondergetekende een raadsbrede motie ingediend ter ondersteuning van de plannen rondom de doorontwikkeling van de regio. Het wordt hoog tijd dat de provincie, Nederland, Europa en de wereld kennismaakt met de Achterhoek als een regio waar men niet omheen kan.
Voor meer informatie zie ook: www.pvdawinterswijk.nl.

Simone Kamminga, raadslid SP

Bij binnenkomen in de raadszaal de foto , de rode roos. Een toespraak van burgermeester Bengevoord, vol lof over de jarenlange inzet van Theo hartjes en een minuut stilte. Daarna ging de raadsvergadering weer over tot de orde van de dag en de agenda. Wij als SP hebben ingesproken over de stop van twee jaar voor het toelaten van nieuwe ontwikkeling in de 24-uurswoonzorg. Voor de SP is deze beslissing een gemiste kans op vernieuwing en uitbreiding van de zorg. Een stop van twee jaar geeft in de werkelijkheid 4 tot 5 jaar geen vernieuwing. De gebruikte argumenten door de wethouder dat andere instellingen dan geen 24-uurszorg kunnen garanderen is voor ons als SP niet maatgevend. Als er een vierde bakker komt, bepalen wij dat toch ook niet?

Het doorontwikkelen van regionale samenwerking Achterhoek vinden we als SP een goede zaak. Laten we niet alleen praten maar daadwerkelijk aan de slag gaan. Het voorstel om nog voor het eind van het jaar een gezamenlijke vergadering met alle gemeenteraden te draaien is hierbij een goed voorstel. Hopelijk gaan andere gemeenteraden hierin mee.

Laatste punt was de installatie van de heer Kortschot als lid van de gemeenteraad namens de PvdA. Wij wensen hem succes!

Voor meer informatie zie ook: www.winterswijk.sp.nl 

Franklin Vlam, fractievoorzitter D66

De heer Vlam was niet aanwezig bij de raadsvergadering van 23 november. Daarom treft u dit keer geen bijdrage van D66 aan in deze terugblik.
Voor meer informatie zie ook: www.D66winterswijk.nl