Gemeentenieuws week 9

0
338

De Woonplaats wil acht appartementen in Spek-Ende realiseren

Burgemeester en wethouders hebben besloten het ontwerpbestemmingsplan Spek-Ende 2 in procedure te brengen om de bouw van een appartementencomplex van De Woonplaats mogelijk te maken. Het plan Spek-Ende 1 (20 appartementen en 750 m2 winkelruimte) is in 2011 in gebruik genomen. Het plan was het eerste tastbare resultaat van de charettes uit 2007 waarin de ontwikkelende partijen samen met bewoners en andere belangstellenden een stedenbouw¬kundig plan hebben gemaakt voor Spek-Ende. De meeste Winterswijkers zijn lovend over de metamorfose van het gebied. Het project voorzag ook in een tweede fase aan de Jonenstraat.
Realisering tweede fase
In fase 2 (Jonenstraat) worden acht kleine appartementen gerealiseerd door woning¬corporatie De Woonplaats. Het gebouw ziet eruit als een groot vrijstaand woonhuis. Het gebouw is kleiner en lager dan de bebouwing die hier oorspronkelijk was gepland. De architectuur sluit aan bij Spek-Ende 1. De toekomstige bewoners kunnen parkeren in de bestaande parkeergarage onder Spek-Ende 1. “Het heeft even geduurd maar met dit plan krijgt het project Spek-Ende een mooie en waardige afronding”, zegt wethouder Rik Gommers.
Procedure bestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan Spek-Ende 2 ligt met ingang van woensdag 28 februari 2018 tot en met dinsdag 10 april ter inzage bij de receptie van het gemeentekantoor, Stationsstraat 25. Het plan is ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl.
Het planidentificatienummer is NL.IMRO.0294-BP1708SGSPEKENDE2-OW01.
Zolang het ontwerpbestemmingsplan ter inzage ligt kunnen zienswijzen over het plan worden ingediend bij de gemeenteraad, postbus 101, 7100 AC Winterswijk.

Gemeentelijke belastingen 2018

Op dinsdag 27 februari 2018 is de WOZ-beschikking/aanslag gemeentelijke belastingen bezorgd. Voor vragen kunt u contact opnemen met (0543) 543 543. 

Wethouders openen verzamelgebouw WUh

Met het doorprikken van een grote ballon hebben de wethouders Ilse Saris en Wim Aalderink het verzamelgebouw Wuh (Winterswijk Uw huis) donderdagmiddag officieel geopend.

Het verzamelgebouw zit in het voormalige pand van de SNS-bank aan de Torenstraat. In het gebouw zitten nu elf maatschappelijke instellingen onder één dak, zoals Humanitas, de Klussenbank, Wenters Goud, de Speelgoedbank Oost-Achterhoek en de vrijetijdsclub ’t Stekkie. Daarnaast maakt Perron 8, een onderdeel van zorginstelling De Lichtenvoorde, gebruik van het pand. Ook het project ‘Aan de Slag!’ heeft hier een nieuwe stek gekregen. “Het project ‘Aan de slag!’ is een prachtig voorbeeld van vrijwilligerswerk, waarbij ‘oude’ Winterswijkers samen met ‘nieuwe’ Winterswijkers een klus klaren”, zegt wethouder Wim Aalderink.

De brandweer is de komende acht weken elke vrijdag en zaterdag (10.00-18.00 uur) in het verzamelgebouw aanwezig met een pop-upstore met informatie en materialen op het gebied van brandveiligheid.
Het verzamelgebouw Wuh is een initiatief van het Vrijwilligerspunt Winterswijk en de Winterswijkse Uitdaging en is bedoeld om verenigingen en stichtingen de ondersteuning te bieden die zij nodig hebben. “Ik word heel enthousiast van deze locatie”, zegt wethouder Ilse Saris. “Het WUh is het huis waar alle Winterswijkers en maatschappelijke organisaties elkaar kunnen ontmoeten en hun krachten kunnen bundelen om mooie ideeën te realiseren.” Vrijdag werd er vrijdag voor alle belangstellenden open huis gehouden.

Nieuwe stadsplattegronden bij station Winterswijk

Op vrijdag 16 februari  zijn twee stadsplattegronden geplaatst bij het station Winterswijk als aanvulling op de bestaande voetgangersverwijzing.

Bezoekers die met het openbaar vervoer in Winterswijk arriveren kunnen op de stadsplattegronden in één oogopslag zien hoe de winkelstraten te bereiken zijn. Op de plattegrond staan tevens een aantal kenmerkende openbare Winterswijkse gebouwen.  In  de zomer van 2017 zijn in Winterswijk borden geplaatst om voetgangers de weg te wijzen in het centrum. Met deze stadsplattegronden en de verwijsborden is Winterswijk klaar voor het nieuwe (zomer)seizoen om bezoekers  optimaal te informeren over het bereiken van het winkelcentrum, toeristische locaties en belangrijke bestemmingen.

Wethouder geeft leerlingen les over verkeersveiligheid

Wethouder Rik Gommers stond woensdagmorgen voor de klas bij groep 7 van basisschool De Vlier om de leerlingen voor te lichten over verkeersveiligheid.

“Als gemeente vinden wij de veiligheid van schoolkinderen erg belangrijk”, hield de wethouder de leerlingen voor. “Daarom mogen auto’s in grote delen van Winterswijk bijvoorbeeld niet harder rijden dan 30 kilometer per uur.” Kinderen moeten volgens de wethouder altijd goed opletten in het verkeer, zeker nu het glad is. “Ik ben zelf deze week keihard onderuit gegaan toen ik de straat overstak”, verklapte Gommers tot hilariteit van de kinderen.
Na de inleiding door de wethouder kregen de leerlingen een verkeersquiz voorgeschoteld met vragen over verkeerssituaties in Winterswijk. Het verkeerseducatieprogramma werd verzorgd door de stichting Verkeersonderwijs.nl in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland.

Winterswijk stemt

We hebben een nieuwe hashtag in het leven geroepen. #WinterswijkStemt is de tag die je kunt gebruiken voor het nieuws en de laatste ontwikkelingen op het gebied van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. 

Schoonste Straatverkiezing Winterswijk gaat van start

Van 24 maart tot en met 24 mei 2018 vindt de Schoonste Straatverkiezing plaats in Winterswijk. Schone straten maken Winterswijk mooier. Inwoners kunnen zich vanaf nu aanmelden om samen mee te doen aan deze verkiezing. De drie schoonste straten maken kans op mooie buurtprijzen.

De Schoonste Straatverkiezing is een initiatief van de gemeente Winterswijk en het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA. Met deze verkiezing worden inwoners van Winterswijk uitgedaagd om samen in actie te komen voor schone straten en een van de prijzen te winnen.

Iedereen kan meedoen!

Inwoners die meedoen ontvangen een toolkit met hulpmiddelen zoals afvalgrijpers, vuilniszakken en veiligheidshesjes. “Laten we het samen Mooi Schoon maken met als resultaat: mooie buurten, schone straten en blije inwoners”, aldus wethouder Rik Gommers.

Mee doen?

Deelnemers kunnen zich tot 23 maart aanmelden voor de Schoonste Straatverkiezing via www.mooi-schoon.nl/straatverkiezing. Op de website is meer te vinden over de verkiezing. 

Fonkelende straten winnen prijzen

De drie schoonste straten maken kans op een compleet verzorgde buurtbarbecue, hinkeltegels of knikkertegels in de straat. Voor kinderen zijn er speciale prijzen zoals een Wasteboard, gemaakt van gerecyclede doppen van plastic afval.

Startsein

Wethouder Rik Gommers geeft op zaterdag 24 maart tijdens de Landelijke Opschoondag het startsein voor de verkiezing. ROVA voorziet de deelnemers van toolkits.

Wedstrijdperiode

In de periode van 24 maart tot en met 24 mei is het aan de deelnemers om de straat schoon te houden. Tijdens deze periode komt een medewerker van het zwerfvuilprogramma een paar keer onverwacht een kijkje nemen in de straat. Aan de hand van een checklist, die via de website te downloaden is, wordt de straat beoordeeld. Van 24 april tot en met 24 mei is de verkiezingsperiode. Tijdens deze periode kan er ook online gestemd worden. De uitreiking vindt plaats op 27 mei.

Meer informatie

Meer informatie over de Schoonste Straatverkiezing is te vinden op www.mooi-schoon.nl/straatverkiezing.

Goed idee of initiatief?

Vraag een burgercheque aan!

Heb je een goed idee voor Winterswijk, maar kun je wel wat financiële steun gebruiken? Vraag dan een burgercheque aan bij de gemeente!

Twee keer per jaar kent de gemeenteraad van Winterswijk burgercheques toe. Een burgercheque is een geldbedrag waarmee de raad initiatieven ondersteunt die leiden tot verbetering van de leefbaarheid, veiligheid of sociale samenhang in een straat, wijk of gemeenschap in de gemeente Winterswijk. U kunt nog tot en met 30 juni 2018 een aanvraag indienen.

Hoe dien ik een aanvraag in?

Meer informatie over het aanvragen van een burgercheque vind je op www.winterswijk.nl. Voor het digitale aanvraagformulier kunt u klikken op: Bestuur / Burger en politiek / Burgercheques. Heeft u vragen over (het aanvragen van) burgercheques, neem dan contact opnemen met de griffie via telefoonnummer (0543) 543 543 of via e-mail griffie@winterswijk.nl.

Ouderbijeenkomsten ‘Omgaan met pubers’ van start

Het Preventie Platform Jeugd organiseert voor ouders van pubers vijf ouderbijeenkomsten over ‘Omgaan met pubers’. De eerste bijeenkomst is op donderdag 8 maart van 19.30 tot 21.30 uur, Schaersvoorde Stationsplein, Landbouwstraat 1 in Aalten.

De bijeenkomsten zijn voor ouders van pubers (10 – 16 jaar) en hebben als thema’s:

  • Puberbrein;
  • In gesprek met je puber;
  • Alcohol en drugs;
  • Sociale media;
  • Seksualiteit.

Meedoen?

Deelname is gratis. U kunt zich aanmelden via info@preventieplatform.nl. Voor meer informatie kunt u telefonisch contact opnemen met Sarah Pelgrim, via 06 – 12 64 16 98.

Over het Preventie Platform Jeugd

Het Preventie Platform Jeugd  zet zich in voor het gezond, stabiel en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Dit doet zij door de krachten van de verschillende organisaties te bundelen en samen een preventief aanbod rondom verschillende thema’s en signalen te ontwikkelen.

Zet je alcohol gebruik op pauze

Meld je aan voor IkPas en doe 30 dagen zonder alcohol

De actie ‘IkPas’ is reeds gestart op 14 februari. Ga alsnog de uitdaging aan en zet uw alcoholgebruik 30 dagen lang op pauze. Tactus Verslavingszorg en de GGD Noord- en Oost-Gelderland brengen deze actie actief onder de aandacht in onze regio. Doe vanaf 1 maart (30 dagen) mee aan IkPas en ervaar wat een alcohol pauze met u doet.

Alcoholgebruik ‘op pauze’

Veel mensen drinken alcohol. Op feesten en verjaardagen, tijdens het eten, na het werk of na het sporten. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Om daar eens bij stil te staan, vindt vanaf 14 februari voor de vierde keer IkPas plaats in heel Nederland. Duizenden mensen zetten dan hun alcoholgebruik ‘op pauze’. Als voorbeeld voor de jeugd, voor de gezondheid, voor de kilo’s, voor de uitdaging, of om wat voor reden dan ook.

Daarom: IkPas!

Goede ervaringen

Landelijk onderzoek laat zien dat veel deelnemers aan IkPas 2017 zich na afloop meer bewust zijn van hun eigen alcoholgebruik. Ze geven aan dat ze beter slapen, fitter zijn en verliezen vaak gewicht. Ook zes maanden na de actie blijken deelnemers nog steeds minder alcohol te drinken dan ervoor.

Gaat u de uitdaging ook aan?

Aanmelden kan via de site www.ikpas.nl. Dit jaar is inschrijven nog aantrekkelijker, omdat u gebruik kunt maken van een persoonlijk IkPas dashboard. U kunt dan onder meer een IkPas coach inschakelen en u abonneren op de nieuwsbrief.

Wethouders sluiten RetailDeal met staatssecretaris Mona Keijzer

 De wethouders van de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Oude IJsselstreek, Oost Gelre en Winterswijk, hebben tijdens het Wintercongres van het Ministerie van Economische Zaken (EZ) op 19 februari een ReatilDeal afgesloten met  Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Voor de gemeente Winterswijk was wethouder Ilse Saris aanwezig.

Hiermee sluiten de gemeenten aan bij de Retailagenda van het Ministerie van EZ, die tot doel heeft het toekomstbestendig maken van retail en daarmee van onze stads- en dorpscentra. Een onderwerp waar gemeenten zich al mee bezighouden. Door de deal krijgen de gemeenten commitment van het Rijk voor hun aanpak. De Retailagenda houdt zich bezig met vijf thema’s: lokale transformatie, regionale sturing, huurmarkt, Human Capital Agenda, Kenniscreatie & Innovatie.

Kerststukjes opruimen 

Veel mensen hebben kerststukjes op graven op de Algemene Begraafplaats gezet. Een aantal kerststukjes staat er nog.

Wij verzoeken u de stukjes van de graven te halen. Wilt u tevens lege vazen, bloempotten en ander ongebruikt materiaal rondom en achter de grafmonumenten verwijderen, zodat het onderhoud aan de graven en de coniferenhagen uitgevoerd kan worden. Van kerststukjes die na zondag 11 maart 2018 nog op de graven staan, wordt aangenomen dat nabestaanden er geen belang meer aan hechten. Deze worden dan alsnog  door ons verwijderd.

Expositie portretten van Achterhoekers in gemeentekantoor

De portretten uit het boek Parels uit de Achterhoek zijn te bewonderen in de hal van het gemeentekantoor van de gemeente Winterswijk. Voor het boek zijn twintig mensen geselecteerd voor een portret. De verhalen van Achterhoekers zijn opgetekend door Erik Hagelstein. Fotograaf Jessica de Lepper verzorgde de fotografie.

De personen zijn echt rolmodellen die bewijzen dat je met talent en doorzettingsvermogen ver kunt komen. Allemaal hebben ze de volgende vraag voorgelegd gekregen: heb je in je carrière last of gemak gehad van je afkomst?

De samenstellers van het boek zien de expositie graag als een reizend circus door de Achterhoek gaan. Om zo inspirerende verhalen en gezichten van deze bijzondere parels niet onopgemerkt voor te laten gaan.

De gemeente Winterswijk biedt de hal van het gemeentekantoor aan als podium  om de portretten van de parels te presenteren.

Veel achternamen van de parels eindigen op ink of ing. Ontstaan uit namen van boerderijen, erven of woonplaatsen. Echt Achterhoeks dus. De geportretteerden wonen niet allemaal meer in de Achterhoek, maar koesteren hun onbezorgde jeugd in een mooie streek.

De uitgave Parels in de Achterhoek is met ondersteuning van Stichting PakAn tot stand gekomen. Deze stichting begunstigt initiatieven die de leefbaarheid in de Achterhoek te vergroten. Schrijver en fotograaf zijn geboren en getogen Achterhoekers en wonen in Doetinchem.

“Echt mooi om deze doorzetters uit de Achterhoek zichtbaar te hebben in onze gemeente”, laat burgemeester Bengevoord weten. “Hun verhaal kan bezoekers aan de expositie inspireren om hun droom waar te maken. Extra leuk is dat onze gemeente als eerste een podium biedt voor deze expositie die rond gaat trekken door de Achterhoek.

Tijdens kantooruren is de expositie gratis te bekijken van 26 februari tot en met half april 2018.

Interactieve avond over omgaan met geld met Theatergroep PlayBack op 12 maart

De Week van het geld van 12 tot 16 maart

Op maandag 12 maart 2018 vindt bij Boogie Woogie, centrum voor kunst- en cultuur, Roelvinkstraat 2 in Winterswijk, de interactieve ouderavond Credits van theatergroep PlayBack plaats. De ouderavond duurt van 19.30 tot 21.30 uur en is bedoeld voor ouders van pubers/jongeren in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. De toegang is gratis.

Deze voorstelling draait om bewustwording in de omgang met geld. Hoeveel geld hebben jongeren nou eigenlijk echt nodig? Hoe voorkom je als ouder dat je puber verwend wordt of in de schulden raakt? Wat geef je je kind mee als hij op z’n achttiende zijn of haar eigen geld moet beheren? Door jongeren al jong te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. U kunt zich per e-mail aanmelden via info@preventieplatform.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esther Teunissen via telefoonnummer 06-39206601. Bekijk de trailer van de ouderavonden: https://www.youtube.com/watch?v=IaNT-ztHkLk.

De Week van het geld

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van de Week van het geld 2018 van 12 tot en met 16 maart. Het doel van deze themaweek is om jongeren te leren omgaan met geld. Meer informatie over de Week van het geld vindt u op www.weekvanhetgeld.nl. 

Het Preventie  Platform Jeugd

Het Preventie  Platform Jeugd is een samenwerking tussen de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk en verschillende (zorg)organisaties. Zij zetten zich in voor het gezond en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar. Het platform organiseert allerlei bijeenkomsten voor ouders en professionals in de Oost-Achterhoek.

Kom naar de Post op 12 maart

Inloopmiddag over inkomen

In de Week van het Geld  van 12 tot en met 16 maart 2018 organiseert het Sociaal Team de Post een inloopmiddag op woensdag 12 maart aanstaande van 13.30 tot 17.30 uur voor alle inwoners uit Winterswijk.

De middag is er speciaal voor iedereen om vragen over inkomen te beantwoorden.  Tijdens de inloopmiddag kunt u een inkomenscheck laten doen. Ook kunt u vragen stellen over bijvoorbeeld huur- en zorgtoeslag, de participatiewet en kwijtschelding. Een medewerker van de sociale dienst is op deze inloopmiddag aanwezig om u hierover te informeren.  We zien u graag op 12 maart in de Post, Balinkesstraat 4 in Winterswijk.

Zie ook www.depostwinterswijk.nl

Activiteiten voor mantelzorgers in maart

VIT-hulp bij mantelzorg

Het Mantelzorgcafé: tref- en informatiepunt voor mantelzorgers.

Bij het Mantelzorgcafé ontmoet u andere mantelzorgers in een informele sfeer. U kunt zonder aanmelden binnenlopen. De mantelzorgconsulent ontvangt u met een kop koffie of thee op donderdag 22 maart van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25 in Winterswijk.

Mantelzorg: Wat doet het met je?

Op woensdag  28 maart om 19.30 uur is de bijeenkomst Mantelzorg: Wat doet het met je?

Mantelzorg en zorgen voor uw naaste(n) kan gevoelens van onmacht, spanning, verdriet, angst en onzekerheid geven. Deze gevoelens komen vaak ‘niet van pas’ want u moet doorgaan. De ander heeft u immers nodig. Hoe kunt u omgaan met deze ‘lastige’ gevoelens? Een medewerker van GGNet Preventie geeft tijdens deze bijeenkomst tips en adviezen. Locatie: Zonnebrinkkerk, Zonnebrink 182.

Vragen aan de mantelzorgconsulent?

Voor informatie en hulp bij mantelzorg kunt u terecht bij de Post, Balinkesstraat 4. Iedere vrijdagmorgen van 9.00 tot 10.30 uur is Marjan Roerdinkveldboom aanwezig. U kunt hier zonder afspraak binnenlopen.

Meer informatie over alle activiteiten leest u op www.vithulpbijmantelzorg.nl of bel op werkdagen van 9.00 tot 15.00 uur met VIT-hulp bij mantelzorg, telefoon. (0544) 82 00 00.

Afsluiting Morgenzonweg

Als de weersomstandigheden het toelaten, wordt de Morgenzonweg vanaf 26 februari afgesloten voor alle verkeer ter hoogte van de Javastraat. Het plateau ter plaatse van deze aansluiting wordt aangepast. Het verkeer wordt omgeleid. De werkzaamheden duren naar verwachting ongeveer een week.

Reconstructie Dingstraat

Vooruitlopend op de reconstructie van de Dingstraat zijn de linksaf rijstroken naar de Weverstraat en de Roelvinkstraat afgesloten voor het verkeer.

N18 bij Varsseveld

In opdracht van Rijkswaterstaat is aannemer BAM bezig met de reconstructie van de N18 tussen Varsseveld en Lichtenvoorde. Volg de aangegeven omleidingsroutes en houd rekening met langere reistijden. Kijk voor meer informatie op www.bambouwtN18.nl.

Kijk voor meer informatie  en andere actuele wegwerkzaamheden op http://v1.wegwerkmeldingen.nl/

1 maart Presentatiebijeenkomst voor raads- en commissieleden om 19.30 uur in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
1 maart Alzheimer Café van 20.00 tot 21.30 uur, woonzorgcentrum Careaz Antoniushove, Rapenburgsestraat 33 in Lichtenvoorde.
6 maart Informatieavond over verkiezingen voor mensen met een beperking om 19.30 uur (inloop 19.00 uur), in het gemeentekantoor, Stationsstraat 25.
6 maart Inspiratie-sessie Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018 van 19.00 tot 22.00 uur,  DHC Doetinchem, Stokhorstweg 5A, 7006 GA Doetinchem.
8 maart Ouderbijeenkomst ‘Omgaan met pubers”, van 19.30 tot 21.30 uur, Schaersvoorde Stationsplein, Landbouwstraat 1 in Aalten.
8 maart Internationale Vrouwen Event, 9.00 tot 21.00 uur Industriemuseum TextilWerk in Bocholt.
8 maart Bijeenkomst Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
12 maart Inloopmiddag Week van het Geld van 13.30 tot 17.30 uur bij de Post, Balinkesstraat 4 in Winterswijk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
12 maart Interactieve ouderavond Credits van 19.30 tot 21.30 uur bij Boogie Woogie, Roelvinkstraat 2. Meer informatie in dit gemeentenieuws.
22 maart Mantelzorgcafé van 14.00 tot 15.30 uur bij Hertog Karel van Gelre, Markt 25. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.
28 maart Bijeenkomst Mantelzorg: Wat doet het met je? Aanvang: 19.30 uur, Zonnebrinkkerk in Winterswijk. Meer informatie elders in dit gemeentenieuws.

Meer informatie over de vergaderingen en evenementen kunt u vinden op www.winterswijk.nl of u kunt bellen met de receptie van het gemeentekantoor via (0543) 543 543.

Vergaderingen

Bijeenkomst Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk

De Cliëntenraad Participatiewet voor de gemeenten Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk komt op donderdag 8 maart 2018 voor een openbare vergadering bijeen in het gebouw van de Sociale Dienst Oost Achterhoek, Kevelderstraat 1 (oude Stadhuis) in Groenlo. De vergadering begint om 19.30 uur. Op de agenda staan onder meer de volgende onderwerpen: Presentatie hernieuwde aanpak SHV, Bespreekstuk eindevaluatie organisatie cliëntcontactdagen, Adviesaanvraag  inzake aanpassing van de Afstemmingsverordening.

De agenda en stukken voor deze vergadering kunnen worden ingezien op het Loopbaanplein, Burg. Bosmastraat 7 in Winterswijk en op de website van de Sociale Dienst Oost Achterhoek.

Voor de vergadering van 8 maart 2018 zijn stukken aanwezig ter inzage van agendapunt 4.