Gesprekswijzer

0
98

Gesprekswijzer helpt om meer te halen uit gesprek arts

Op Wereldreumadag wordt een handige gesprekswijzer geïntroduceerd met vijf tips die mensen met reumatoïde artritis (RA) helpt om het beste uit het gesprek met de reumatoloog te halen. Patiënten worden geholpen om hun gesprek voor te bereiden door na te denken over en op te schrijven ‘wat gaat beter of minder goed’ en ‘wat wil je weer kunnen’. Het stimuleert mensen met RA om vragen te stellen en vooral open en eerlijk aan te geven hoe ze zich écht voelen. Zodat een arts daar meteen op in kan spelen.

Ondersteund door reumatologen
De Gesprekswijzer is ontwikkeld door een internationale groep reumatologen en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen en wordt ondersteund door vooraanstaande reumatologen. Dr. H. Vonkeman van het Medisch Spectrum Twente “ Gebruik de Gesprekswijzer ter voorbereiding op een afspraak met je arts. Deze helpt jou en je arts snel en makkelijk een overzicht te krijgen van de punten die jij wilt bespreken en van je behandeldoelen.” Veel patiënten vinden het lastig om voor zichzelf op te komen en nemen vaak genoegen met ‘goed genoeg.’ 4 van de 10 RA-patiënten hebben moeite om hun zorgen en angsten met hun arts te bespreken.1 Patiënten die dit wel doen, omschrijven hun gezondheid vaker als goed tot zeer goed.2

Video Wereldreumadag 2019#ConnectToday
Op Wereldreumadag komt ook een video beschikbaar waarin feiten, cijfers en ervaringen van RA-patiënten worden gedeeld die zijn voortgekomen uit het NarRAtive onderzoek1. Hieruit blijkt dat RA (nog steeds) een grote impact op het leven heeft en dat patiënten zich daar vaak bij neerleggen. De video is een oproep aan patiënten om zich uit te spreken en geen genoegen te nemen met ‘goed genoeg‘. Hierdoor kunnen zij samen met hun reumatoloog hun behandel- en/of zelfmanagementopties bespreken.

De gesprekswijzer – Klik hier – en video zijn ook te downloaden via www.pfizer.nl/ra of beschikbaar via de reumatoloog.