Grensverleggende voorstelling

0
106

Evolutio werkt toe naar grensverleggende voorstelling

De voorbereidingen voor de dansproductie van Stichting Evolutio zijn in volle gang. Op zaterdag 2 november is de première van de voorstelling Grens in Theater De Storm in Winterswijk. Danstalent uit Oost Nederland werkte afgelopen jaar aan deze productie waarin de dansstijlen urban, moderne dans en klassiek ballet te zien zijn.

Initiatiefnemers van Stichting Evolutio en tevens artistiek leiders van de productie zijn Tim Aafjes en Lidy Hungerink.
Hungerink vertelt: “Het concept van Grens is een verhaal waarin twee hoofdpersonen een reis rond de wereld maken. Daarin komen zij in andere landen terecht en leren zij andere culturen kennen. Zij worden blootgesteld aan intrinsieke motivatie, maar ook aan persoonlijke grenzen. Zij zullen meerdere culturele ervaringen opdoen en daarmee vrijheid ervaren, maar ook gevangenschap en eenzaamheid.”
Aafjes vult aan: “Er zijn twee verhaallijnen in de voorstelling waardoor de positieve en de negatieve kant van het fysieke reizen, maar ook de persoonlijke ontwikkeling, wordt uitgelicht. Door het gebruik van de verschillende dansstijlen is het bewegingsmateriaal divers. Qua muziek kiezen wij voor zowel hedendaagse als klassieke muziek, maar er is ook live muziek door een violist en een pianist waardoor we een extra dimensie geven aan de voorstelling.” Evolutio kiest voor dit concept omdat vrijheid in 2019/2020 veel betekent. In die 75 jaar van vrijheid hebben we alweer zoveel geschiedenis erbij gekregen waardoor dit thema alomvattend is geworden.

Grensverleggend
Niet alleen in de voorstelling, maar ook als stichting heeft Evolutio het afgelopen jaar grenzen verlegd. “Stichting Evolutio is in december 2018 opgericht, dit naar aanleiding van een eerste voorstelling van Evolutio in september 2018. We merkten dat de behoefte groot was aan een mogelijkheid voor regionaal danstalent om zich verder te kunnen blijven ontwikkelen en zich op een professioneel podium te presenteren”, legt Hungerink uit.
Door het oprichten van een stichting ontstonden er mogelijkheden om aanspraak te maken op fondsen en subsidies. Aafjes: “Ons eerste doel voor dit jaar was om financieel gezond te worden. Daarmee zijn we al goed op weg, maar we zijn er nog niet helemaal.”
Stichting Evolutio kreeg kreeg onder andere bijdragen van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het VSB fonds en de Gemeente Winterswijk. Ook lopen er gesprekken met Stichting Pak An. “Daarnaast zijn er wat kleinere sponsoren en hebben we ook een ‘vrienden’. Door vriend te worden kunnen particulieren Evolutio voor een klein bedrag ondersteunen.”
In september doet Evolutio ook mee aan Hart voor de Achterhoek van de Rabobank. “We beseffen dat onze groep dansers niet groot is en we daarmee misschien lastig tegen de grote verenigingen opkunnen. Maar we hopen dat als mensen een stem over hebben, ze aan Evolutio denken. Dus bij deze: heb je een stem over, dan zijn wij daar enorm blij mee. En we hopen natuurlijk op een uitverkochte voorstelling”, lacht Hungerink.

Meer weten over Stichting Evolutio: kijk op www.evolutio2018.nl Kaartverkoop: www.theaterdestrom.nl