Hofleverancier

0
161

Oonk Speciaalzaak ontvangt predicaat Hofleverancier

Oonk Rijwiel- en Babyspeciaalzaak aan de Misterstraat in Winterswijk mag zich voortaan Hofleverancier noemen. Burgemeester Joris Bengevoord overhandigde de oorkonde zondag 21 juli aan de eigenaren Gé en Wilma Oonk.

Oonk Speciaalzaak vierde vorig jaar zijn honderdjarig bestaan. Vanwege dit jubileum heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander besloten het familiebedrijf het predicaat Hofleverancier toe te kennen. Het bedrijf krijgt hiermee het recht om het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ te voeren.

v.l.n.r. de zoons Danny en Robert, Gé en Wilma Oonk.

Oonk Speciaalzaak
Oonk Speciaalzaak is op 27 mei 1919 opgericht. In dat jaar begon de grootvader van de huidige eigenaar met de verkoop van enkele fietsen en kinderwagens in zijn voorkamer. In de jaren daarna is de zaak diverse malen verhuisd en verbouwd. Sinds 1970 is de familie Oonk eigenaar van het huidige pand aan de Misterstraat 47. In december 2016 is de fietsenwerkplaats grondig verbouwd. Daarna is de babyafdeling compleet vernieuwd. De herinrichting van de winkel viel mooi samen met de viering van het honderdjarig jubileum. Op 13 april 2018 is de winkel feestelijk heropend.

Oonk Speciaalzaak heeft een uitstekende reputatie op het gebied van kwaliteitsproducten, service en onderhoud in de fietsenbranche. Daarnaast is Oonk een babyspeciaalzaak. Door de jarenlange continuïteit weten vele Nederlandse en Duitse klanten de weg naar de winkel goed te vinden. Niet alleen voor hun kwaliteitsproducten en service, maar ook voor ondersteuning van allerlei maatschappelijke initiatieven en organisaties. Oonk Speciaalzaak steunt al vele jaren een groot aantal organisaties en initiatieven in de Winterswijkse samenleving. Denk aan vele voetbalverenigingen, muziekverenigingen, maar ook de Winterswijkse fietsclub, schaakvereniging etc.

Predicaat Hofleverancier
Op dit moment mogen zo’n 450 Nederlandse bedrijven zich Hofleverancier noemen. De koning kan dit recht toekennen aan kleine en middelgrote bedrijven die minimaal honderd jaar bestaan, een uitstekende reputatie in de regio hebben en zich onderscheiden door een uitzonderlijk goede dienstverlening.

De laatste keer dat het predicaat Hofleverancier aan een Winterswijks bedrijf werd toegekend was op 31 maart 2019 aan bloemist Timmermans & Mulder aan de Misterstraat.

Korte beschrijving geschiedenis Oonk Speciaalzaak

De onderneming is opgericht in 1918 door Gerrit Jan Oonk (grootvader van huidige eigenaar). De “winkel” was toen gevestigd aan de 2e Gasthuisstraat 8 te Winterswijk, waar vanuit de voorkamer fietsen en kinderwagens werden verkocht.

De historie van de onderneming wordt onder andere beschreven in het boek van W. Peletier (1993) “Winterswijk een eeuw verandering”. Hierbij enkele citaten: “In 1921 werd verhuisd naar Misterstraat 55, het bijzonder fraaie en kenmerkende winkelpand met de mooie boogvensters (…) Hier werden naast rijwielen ook al kinderwagens verkocht. (…) In 1936 werd opnieuw verhuisd en werd het pand Misterstraat 47 betrokken. (…) Toen G.J. Oonk op 14 september 1941 onverwachts overleed, moest zijn jongste zoon Gerrit Hendrik Willem Oonk (geb. 1922) wel in de zaak komen. (…) G.H.W. Oonk trouwde in 1952 met J.G.B. Houwers. Hun zoon, weer een Gerrit Jan Oonk (geb. 1956) trouwde met C.W. te Selle.” G.J. Oonk en C.W. Oonk-te Selle zijn de huidige eigenaren van de onderneming. “In april 1957 werd ook het naastliggende pand op nummer 49 in gebruik genomen. (…) Tot 1965 zat Oonk gehuurd, maar toen in genoemd jaar de eigenaren tot verkoop wilden overgaan, was Oonk natuurlijk de koper. In het najaar van 1970 werden beide panden tot één geheel verbouwd, waarbij in grote lijnen de nu nog bestaande situatie werd bereikt.

(…) Oonk heeft in Winterswijk, en zeker ook daarbuiten, een goede naam gekregen als zaak waar fietsen kunnen worden gehuurd. (…)Toen omstreeks 1985 de bewaakte fietsenstalling en rijwielenverhuur bij het station verdween, ontstond er een zekere samenwerking tussen Oonk en de NS. (…) Het assortiment heeft zich in de loop der jaren voortdurend uitgebreid. Na de verbouwing in 1957 werd steeds meer op het gebied van babymeubilair verkocht zoals commodes, ledikantjes, boxen, maxi-cosi’s. Ook fietsendragers kwamen in de collectie. (…) Het belangrijkste merk fiets bij Oonk is Gazelle, waar hij officieel dealer van is.” Het belangrijkste merk fiets is in 2018 nog steeds Gazelle en de onderneming mag zich ‘premium dealer’ van Gazelle noemen. De fiets met elektrische trapondersteuning is uiteraard niet meer weg te denken uit het huidige assortiment. Op gebied van babyspeciaalzaken heeft zich in Nederland een kaalslag voorgedaan. Weinig zelfstandige ondernemers hebben zich weten te handhaven en de markt is grotendeels overgenomen door landelijke ketens. Oonk is met zijn uitgebreide babyafdeling de enige in een straal van 25 kilometer en heeft zich weten te handhaven door het uitgebreide assortiment, het scherp volgen van de marktontwikkelingen en de goede en persoonlijke dienstverlening. De laatste jaren loopt met name de verkoop van kinderwagens erg goed en de verkoop van kleine (cadeau)artikelen die zich lenen voor impulsaankopen. De aantrekkelijkheid van het centrum van Winterswijk, met het uitgebreide winkelbestand (weinig leegstand), veel horeca en grote warenmarkt waardoor publiek uit de gehele regio, inclusief het Duitse achterland, zich voelt aangetrokken, heeft zeker positief bijgedragen aan het succes van de onderneming.

Ook in de recentere historie is er nog diverse malen verbouwd en uitgebreid. In 1982 werd een groot magazijn bijgebouwd als opslag voor fietsen en babyartikelen. In 1990 werd de bovenverdieping van het winkelpand flink uitgebreid, waarmee het totale vloeroppervlak van de winkel op ongeveer 900 vierkante meter is gekomen. Tijdens een uitgebreide renovatie van de winkel in 2008 werd o.a. de voorgevel voorzien van nieuwe beter isolerende beglazing, nieuwe vloeren en plafonds en sfeervollere en energiezuinigere verlichting. De werkplaats werd grootschalig vernieuwd in 2016 met o.a. een nieuwe vloer, meer elektrische ophangsystemen ten behoeve van de reparatie van fietsen en computers om de meest recente fietsen met elektrische trapondersteuníng op aan te kunnen sluiten. Grote impact zowel bedrijfsmatig als persoonlijk had een grote brand in februari 2017 in de pas vernieuwde werkplaats. Zowel interieur als aanwezige voorraad gingen volledig verloren. Rond mei 2017 waren de herstelwerkzaamheden volledig afgerond. In april 2018 was de laatste grootschalige vernieuwing, toen werd de babyafdeling gerestyled en werd een zogenaamde ‘shop-in-shop’ situatie gecreëerd, waarbij de babyafdeling meer gesepareerd is van de rijwielafdeling.