Kunst in SKB

0
274
SKB - Hal

Nieuwe kunst in de gangen van het SKB

Iedere twee maanden wisselen de exposities in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Tot zaterdag 6 juli exposeren onderstaande regionale kunstenaars hun werk in de centrale gang, poligangen en vitrines.

Centrale gang
Hilda Haselberg uit Ruurlo schildert vooral wat emotie oproept. Die emotie wil ze overbrengen op de kijker. Mensen zijn voor haar een onuitputtelijke inspiratiebron. Ze schildert ze zoals ze werkelijk zijn. Dat kan confronterend zijn, maar het is altijd eerlijk. Sinds enige jaren is Hilda bezig met een nieuwe techniek, drybrushpainting. Hierbij werkt ze met olieverf op aquarelpapier. Haar drybrushschilderijen neigen naar foto’s en zijn te zien in de centrale gang.

Hilda Haselberg

Poligangen
‘De lucht uit mijn longen’ is een expositie van fotograaf Ronald Lubbers (1967 geboren en getogen in Lichtenvoorde) wonende in Giesbeek. Ronald is fotograaf, filmer en mediamaker. Sinds 2011 is hij actief als fotograaf. In zijn studio heeft hij de laatste 4 jaar geëxperimenteerd met o.a. vloeistof fotografie. Deze experimenten zijn vooral gestoeld op wetenschappelijke principes. Hij heeft een techniek ontwikkeld voor het fotograferen van luchtbellen in vloeistof. Ronald is autodidact. In de avonduren maakt Ronald natuurfoto’s van Giesbeek en omgeving. Het eiland Giese Kop is een steeds terugkerend beeld. Sinds het ontstaan van dit eiland vier jaar geleden heeft Ronald in alle seizoenen en omstandigheden steeds dezelfde foto gemaakt.

Afbeelding Ronald Lubbers

Inspiratie voor de luchtbellen ontstond de afgelopen jaren tijdens het herstel na jarenlange fysieke problemen en diverse klaplongen te hebben gehad. Met alle wandelingen rond Giesbeek voor herstel en training heeft hij niet alleen zijn longen flink getraind, maar ook oog gekregen voor bijzondere vormen.
Door de fixatie op zijn lijf en gezondheid zagen de foto’s van luchtbellen er ineens niet meer zo willekeurig uit. Tussen de honderden foto’s zag Ronald steeds vaker vormen van longen en andere lichaamsdelen. Het idee om er een serie van te maken was geboren. De foto’s van Ronald zijn te zien in de poligangen 2b en 8.

Schoonheid van verval
Clementine Goorhuis-aan de Stegge is inmiddels geen onbekende meer in het SKB. Deze keer exposeert ze onder meer in de wachtruimte van de polikliniek Maag-, lever-, darmgeneeskunde. Het thema van deze expositie is de schoonheid van verval. De foto’s zijn grotendeels gemaakt in Lissabon. De prachtige kleur- en slijtagepatronen maken dat je er geboeid naar blijft kijken.

Clementine Goorhuis

Vitrines
Sinds begin mei staan de vitrines in de centrale hal. Ans Langenhof is de eerste exposant die haar keramiek exposeert op deze nieuwe locatie. Ans heeft diverse workshops en cursussen gevolgd. In haar werk zoekt ze steeds haar grenzen op, inspiratie haalt ze uit de natuur. En altijd werkt ze vanuit haar gevoel. Ze bestudeert de vormen die haar boeien en probeert die vertalen in klei. Ook architectonische vormen spreken haar aan. Tijdens de reizen kijkt ze naar de verschillende vormen die architecten gebruiken. Via de gemaakte foto’s probeert ze thuis de vormen te vertalen in haar eigen taal. Door de jaren heen heeft Ans haar eigen handschrift ontwikkeld in klei.

Keramiek