Landelijke steun voor reis Excelsior naar China

0
350
Concert Wind Band Nanjing - Excelsior febr. '17 (foto Jan Tenbergen)

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft besloten om €10.000,– bij te dragen aan de concoursdeelname van muziekvereniging Excelsior Winterswijk op het Nanjing Music Festival 2017.

Het Cultuurfonds beheert ruim vierhonderd cultuurfondsen op naam. De bijdrage is mede mogelijk gemaakt dankzij het Maaike Helena de Gaaij Reisfonds. Het Cultuurfonds beschikt over een beperkt budget voor activiteiten in het buitenland. Het fonds heeft vanwege het unieke karakter van de concoursdeelname, bij uitzondering naar aanvullende middelen gezocht om de reis mede mogelijk te maken. Excelsior is natuurlijk erg verheugd en dankbaar voor deze bijdrage. Samen met de bijdrage van een aantal kleinere partijen en een financiële bijdrage van de meereizende leden is hiermee een belangrijke financiële drempel genomen.
In oktober stappen 78 leden van het harmonieorkest en de slagwerkgroep van Excelsior, waaronder een grote groep jongeren onder de 18 jaar, op het vliegtuig naar China. In Nanjing wordt dan het prestigieuze jaarlijkse internationale harmoniefestival georganiseerd. Hiervoor zoekt de Chinese organisatie naar gerenommeerde orkesten uit de hele wereld. Excelsior is als enig Nederlands orkest uitgenodigd voor deelname aan het festival. Hiervoor stellen de Chinese organisatoren strikte kwaliteitseisen. Om de kwaliteit aan te tonen, is een dvd samengesteld met concertopnamen. Deze is samen met aanvullende schriftelijke informatie en beeldmateriaal door een lokale contactpersoon overhandigd in China. De festivaldeelname kent een wedstrijdelement. Alle deelnemers ontvangen een tweetal Chinese werken die uitgevoerd moeten worden en die beoordeeld worden door een vakjury.
Hiernaast zullen de slagwerkers en muzikanten van Excelsior optreden in grote prestigieuze concertzalen (2000-3000 bezoekers). Naast de optredens is er een tegenbezoek gepland aan het orkest van de Nanjing Forest Police College. Dit orkest is eerder dit jaar, door Excelsior ontvangen in Winterswijk. Ook is er ruimte in het programma om de bezienswaardigheden van Nanjing te bezoeken. De stad is in de historie van China meermaals keizerlijke hoofdstad geweest en heeft vele historische en culturele hoogtepunten. De reis wordt afgesloten met een excursie in Shanghai.