Lang Leve Kunst Oost – Achterhoek zoekt zangers

0
190

Zangteam The Voices (foto) is een graag geziene gast bij de zorginstellingen. Zij is één van de 7 zangteams van het project Zang aan Huis van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek. De zangteams zingen oude bekende liedjes voor en met bewoners met dementie. “Niet alleen de bewoners genieten hiervan, maar ook de verzorgenden, de familie en wij” vertellen de The Voices enthousiast.
“Laatst mochten wij bij een oudere dame aan haar bed zingen. Zij sprak niet, had geen woorden meer, maar aan de blik in haar ogen zagen we dat ze genoot. Na ons laatste liedje begon ze druk te gebaren dat we niet mochten stoppen. Dat vonden we zo mooi en zo ontroerend” vertellen Marijke en Jenny. “Meestal zitten we met de bewoners in de huiskamer aan tafel. Heel gezellig, net alsof we op visite zijn” zegt Hildegonda. “We drinken koffie en zingen liedjes van vroeger en dan merk je dat je door het zingen de mensen echt van binnen kunt raken in de vorm van een lach, een traan of een verhaal van vroeger” vertelt Titia. “Deze manier van contact maken met de mensen” gaat Hildegonda verder” geeft mij het gevoel dat je echt iets voor een ander kunt betekenen. Een traan die over de wang rolt, een hand die mijn hand zoekt en vastpakt, dat raakt me”. “Ja, dit soort contactmomenten met de mensen, als ik daar aan denk krijg ik kippenvel” voegt Greet toe.
Vaak krijgen The Voices verzoeknummers. “Deze studeren we in, zodat we het lied bij ons volgende bezoek met de bewoners kunnen zingen” aldus Jenny. Greet lacht en vertelt het verhaal van de voetbalfan. “Deze bewoner wilde graag dat wij het clublied voor hem zongen. Nou dat hebben we gedaan. Uit volle borst zong hij mee met de handen hard trommelend op de tafel. Wat een plezier hebben we met elkaar gehad!”.
“Niet alleen de bewoners maar ook de verzorgenden zien de The Voices graag komen” vertelt Marijke. “Zij merken dat het zingen wat met de bewoners doet. Ze gaan stralen en ze worden er rustiger van. Na ons zanguurtje houdt dit effect nog enige tijd aan krijgen we achteraf van de medewerkers te horen”. Het contact door het zingen werkt heel positief. Ook voor de familie. Titia: “Zo zagen we een dochter zichtbaar ontroerd toen haar moeder langzaam haar lippen begon te bewegen en uiteindelijk enthousiast met ons begon mee te zingen. Mooi hé”.
The Voices zingen 2 keer per maand voor de ouderen. Ook de andere 6 zangteams van Zang aan Huis zingen 1 of 2 keer per maand bij diverse zorginstellingen in de Oost-Achterhoek. “Het succes zingt zich rond. Er wordt ons dikwijls gevraagd of we vaker kunnen komen zingen. We zouden het graag willen, maar de tijd ontbreekt ons” geven The Voices aan. Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek is daarom op zoek naar meer vrijwilligers die in een klein groepje zangers bekende liedjes met en voor dementerende ouderen in hun vertrouwde woonomgeving willen zingen.
The Voices zijn heel duidelijk over hun vrijwilligerswerk: “Het geeft ons veel energie, positiviteit en blijdschap”. Hildegonda: “Je doet het voor een ander, maar je houdt er zelf ook de hele dag een goed gevoel aan over. Je hoeft niet op professioneel niveau te kunnen zingen, gewoon jezelf zijn daar gaat het om”. Greet voegt hieraan toe: “Spontaan reageren op de reacties en verhalen van de bewoners en plezier uitstralen dat is het belangrijkste als je met elkaar aan tafel zit”.
Hou je van zingen en vind je het fijn iets voor zorgbehoevende oudere mensen te betekenen? Meld je dan aan bij Boogie Woogie cultuurcentrum te Winterswijk. Aanmelden kan tot 1 april aanstaande door een mail te sturen naar: info-llkoa@boogiewoogie.nl

Achterhoeks programma Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek
Het programma Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek organiseert kunstactiviteiten voor ouderen. Het doel is ouderen samen met anderen mooie momenten te laten beleven. Het programma van Lang Leve Kunst Oost-Achterhoek wordt uitgevoerd door Boogie Woogie cultuurcentrum Winterswijk in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Het wordt gesubsidieerd door de fondsen RCOAK, Sluyterman van Loo, het Menzis Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. Partner is o.a. het Cultuur- & Erfgoedpact Achterhoek en er wordt samengewerkt met zorginstellingen en de gemeenten in de oostelijke Achterhoek.

Lang Leve Kunst
Ruim drie miljoen Nederlanders zijn 65 jaar of ouder. Veel van hen zijn actief in kunst en cultuur. Het meerjarenprogramma Lang Leve Kunst draagt hieraan bij met een gevarieerd en uitdagend cultureel aanbod voor ouderen, door samenwerking en interactie bij kunstprojecten te stimuleren tussen ouderen en jongeren en door verbinding te creëren tussen welzijn, zorg, kunst en cultuur.

Lang Leve Kunst Oost – Achterhoek wordt ondersteund door: