Langdurige bruiklenen

0
147
Villa-Mondriaan foto: Luuk Kramer

Nieuwe bijzondere langdurige bruiklenen in Villa Mondriaan

Museum Villa Mondriaan is zeer verheugd dat er twee langdurige bruiklenen toegevoegd zijn aan de vaste collectie van het museum. Het betreft een schilderij van de vroege Mondriaan uit zijn Amsterdamse periode en een innovatief stilleven van de in Winterswijk geboren fotografe Louise te Poele.

Vernieuwend stilleven van Louise te Poele
In de tentoonstelling ‘Jong & Veelbelovend’ (29 september 2017 t/m 25 februari 2018) gaven jonge fotografen een reactie op vroeg werk van Piet Mondriaan. Louise te Poele (1984) werd geselecteerd om op basis van Piet Mondriaans Uw woord is de waarheid (1894) een nieuwe foto te maken. Dit werd het halfronde stilleven Welcome to the pleasure dôme Mondriaan, waarmee de cirkel letterlijk rond werd. Tijdens de tentoonstelling bleek Te Poeles foto een absolute publiekslieveling. Omdat de twee werken elkaar zo goed aanvullen, is museum Villa Mondriaan zeer erkentelijk dat het werk door een particulier in langdurig bruikleen wordt geschonken aan het museum. Hierdoor zijn de twee werken dus ook na afloop van de tentoonstelling ‘Jong & Veelbelovend’ nog voor lange tijd samen te bewonderen in museum Villa Mondriaan.

Boven: Piet Mondriaan, Uw woord is de waarheid (1894).
Onder: Louise te Poele, Welcome to the pleasure dôme Mondriaan (2017).

Vroege Mondriaan
Tijdens zijn vroege carrière schilderde Piet Mondriaan veel landschappen en boerderijen die hij tegenkwam wanneer hij de natuur in trok. Ook nadat hij in 1892 vanuit Winterswijk naar het drukke Amsterdam verhuisde, zocht Mondriaan in zijn vrije tijd de buitengebieden op. Zo schilderde hij begin 1900 het schilderij Boerderijen bij kanaal met kleine boot. Deze boerderij is op meerdere schilderijen van Piet Mondriaan terug te vinden. Gijs Jolink (Zwarte Cross/ Mañana Mañana) heeft het werk beschikbaar gesteld aan het museum, om zo veel mogelijk mensen de gelegenheid te bieden van het schilderij te kunnen genieten.

Piet Mondriaan, Boerderijen bij kanaal met kleine boot (1900-1901). Bruikleen Gijs Jolink.

Het schilderij van Mondriaan is momenteel te zien in de tentoonstelling Terug naar toen: Mondriaan, Sluijters en Spoor herenigd. In deze tentoonstelling staat het vroege werk van de kunstenaars Piet Mondriaan, Jan Sluijters en Cees Spoor centraal. De foto van Louise te Poele is, samen met Mondriaans Uw Woord is de Waarheid, te bewonderen in de vaste opstelling met vroege Mondriaans van het museum.

Museum Villa Mondriaan
Adres: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: 2 maart 2018 t/m 5 nov 2018 – di t/m zo van 11 tot 17 uur
Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00