Lezing biotechnologie

0
114

Op zaterdag 14 september 2019 vertelt Johan Harbers bij Sociëteit Winterswijk over de ontwikkelingen in de moderne biotechnologie.

Onder biotechnologie verstaan we het gebruik van (delen van) levende organismen voor het maken van voedings- of gezondheidsproducten, bijvoorbeeld antibiotica en insuline, of voor toepassing op het gebied van economische diensten en doeleinden.

De enorme snelheid waarmee kennis en begrip van het erfelijk materiaal van levende organismen (mens, dier, plant, bacteriën, virussen etc.) toenemen, en de daaruit voortvloeiende mogelijkheden voor de gezondheidszorg, voedselvoorziening en het forensisch onderzoek zijn ongekend en revolutionair. Maar kunnen wij er gecontroleerd en verstandig mee omgaan? Denk aan de berichten in november 2018 uit China: de eerste genetisch gemodificeerde baby (‘design baby’)! De Chinese overheid stimuleert onderzoeken die tot dergelijke resultaten leiden; op vele andere plekken op de aardbol zijn dit soort ontwikkelingen uit den boze. Maar dat was niet anders in 1996, toen er sprake was van het eerste zoogdier dat werd gekloond: schaap Dolly… Johan zal controversiële onderwerpen bespreken, zoals gentherapie versus gendoping, het genetisch paspoort en therapeutisch klonen versus reproductief klonen.
Voor niet-leden: € 10,– inclusief hapje en drankje.

Locatie van de bijeenkomsten:
Oude pastorie van de RK kerk
Misterstraat 18
7101 EW Winterswijk
Schuin tegenover de Hema