De grenzen van doping

0
495

De grenzen van doping, vroeger en nu (door Johan Harbers). Zaterdag 11 november 2017 16.00 uur in de Pastorie, Misterstraat 18, Winterswijk

Doping is geen gemakkelijk onderwerp. Het is een beladen onderwerp en doping is onuitroeibaar.
Doping is en blijft een sociaaleconomisch, medisch, wetenschappelijk fenomeen. In de lezing wordt een tipje van de sluier (je kunt met dit onderwerp een encyclopedie vullen) opgelicht, nauwgezet en met zo nu en dan een kwinkslag… Vroeger kon en ook nu kun je bijna niet winnen zonder het gebruik van dopingmiddelen. Zeg je nee tegen doping, ben je niet meer competitief en weg is je droom. Daartegenover staat het feit dat de controles tegen doping zo streng zijn dat een zgn. onschuldig bestanddeel in een voedingssupplement je al 2 tot 8 jaar schorsing kunnen opleveren. Besproken worden middelen die je via de pharma-industrie overal ter wereld kunt krijgen, zonder dat de controlerende instanties en/of overheid er vat op kan krijgen. Doping is ook niet gezond, want geneesmiddelen (ook te krijgen in het uitgaansleven als partydrugs) zijn eigenlijk niet bedoeld voor gezonde mensen. Sporten is gezond, maar is topsport ook gezond?

Tijdens deze presentatie duiken we in de historie van doping. Welke middelen/producten werden in de afgelopen eeuw/decennia vervaardigd en gebruikt en wanneer deden ze hun intrede in de sport? Dan blijkt dat zelfs ons kikkerlandje hierin wereldwijd een dubieuze rol speelde… Nederland een drugsland en georganiseerd door de overheid? Nu zelfs weer met de hennepteelt…? Hoever moeten we in de historie duiken en welke sporttak en sporters voerden de ranglijst van overtreders van de spelregels van een zuivere sport aan? Hoe controleren we de sporter? Welke middelen staan ons ter beschikking? Lopen we niet achter de feiten aan?

Lance Armstrong

“Mooie” voorbeelden van dopinggebruik van vroeger en nu zullen de revue passeren, maar ook hoe de sporter op de meest ingenieuze manier probeerde dopinggebruik te verdoezelen, controles te omzeilen en dan blijkt dat zelfs overheden hierin een sturende, controlerende rol speelden of het geen issue vonden… Exceptionele beroemde sporters die geen grenzen hadden in het gebruik van middelen en de logistiek tot een kunst verheven om de hoogste trede op de ladder van het succes (roem, geld, aanzien, enz.) te bereiken, zullen we ‘in het zonnetje’ zetten. Ook prominente Nederlanders… Hoe kun je Lance Amstrong (wielrenner) zetten tegenover Michael Phelps (zwemmer)?

Kortom moeten we doping wel willen oplossen? Doping is het opzoeken van de grenzen… En dopingcontrole is de hoogte van de lat en de tijdgeest bepaalt hoe hoog deze lat is….