Nationale Boekenweek

0
215

Golden tickets bij Bibliotheek Oost-Achterhoek. Samenwerking culturele Winterswijkse instellingen rondom Nationale Boekenweek

De Bibliotheek Oost-Achterhoek, Villa Mondriaan en Theater De Storm ontwikkelden een gezamenlijke campagne rondom de Nationale Boekenweek. Het thema van deze boekenweek ‘De Moeder. De Vrouw.’ is door de culturele instellingen vertaald in: ‘Sterke Vrouwen’. Theater De Storm heeft veel powervrouwen op het toneel staan en Villa Mondriaan heeft in deze periode een expositie van het werk van sterke vrouwen. De (lievelings)boeken van een aantal vrouwelijke artiesten, kunstenaars én geportretteerden krijgen een prominente plek in de Bibliotheek van Winterswijk. In enkele van deze boeken zit een golden ticket: dit kan een vrijkaart of kortingskaart zijn voor het museum of theater.

Welke boeken zijn te zien
Het lievelingsboek van Karin Bloemen is ‘Een schitterend gebrek’ van Arthur Japin. Bloemen geeft aan al jaren onder de indruk te zijn van zijn prachtige en meeslepende schrijfstijl. Het oeuvre van Isabel Allende, schrijfster van o.a. ‘Het Huis van de Geesten’ en ‘De Japanse Minnaar’ behoort tot de favorieten in de boekenkast van theaterdirecteur Ineke van Empel. En wie zich verheugt op de voorstelling van cabaretier Claudia de Breij in het theaterseizoen 2019-2020 kan alvast haar gebundelde columns lezen. In Villa Mondriaan vindt van 8 maart tot 22 september 2019 de expositie ‘Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars’ plaats met portretten van o.a. Máxima en Michelle Obama. De biografieën van Máxima en Michelle Obama, evenals de favoriete boeken van kunstenaars Lisa Konno en Iris van Dongen, liggen op opvallende plaatsen in de bibliotheek.

 

 

Campagne
De culturele instellingen geven aan dat ze allemaal als doel hebben om mensen hun blikveld te laten verruimen of om even uit de waan van de dag te zijn. Dit kan door te lezen, een museum- en/of theaterbezoek. Directeur van de Bibliotheek Oost-Achterhoek Ton Mengerink: “Hoewel de vorm anders is, hebben we allemaal een aanbod van creatieve uitingen van de maatschappij. Alleen al daarom is het interessant om elkaar bij gelegenheid te versterken en in de schijnwerpers te zetten.” De instellingen zijn ook op meerdere andere manieren bij elkaar betrokken. De Storm werkt vaker samen met de Bibliotheek en in het kader van haar Mondriaan Zaal ook met museum Villa Mondriaan. Mengerink: “Waar we een verbinding zien werken we graag samen.” Ook voor de toekomst streven de culturele instellingen naar een plan voor samenwerking dat ze hopelijk eind dit jaar kunnen presenteren.