Nieuwe tentoonstelling

0
121
Museum Villa Mondriaan in de sneeuw

Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars. Nieuwe tentoonstelling in museum Villa Mondriaan

Van 8 maart tot en met 22 september vindt de tentoonstelling Face Off: Mondriaan vs. hedendaagse kunstenaars plaats in museum Villa Mondriaan.

Piet Mondriaan Portret van Frits Mondriaan 1898 zwart krijt op papier. Collectie Gemeentemuseum den Haag

Face Off toont de portretten van Piet Mondriaan. Recht daartegenover zet Villa Mondriaan de schilderijen van hedendaagse portretmakers als Philip Akkerman, Koos Breukel en Maayke Schuitema in een creatieve confrontatie – een ware culturele face off.

Philip Akkerman

Mondriaan vereeuwigde uiteenlopende figuren, variërend van koningin Wilhelmina tot aan zijn eigen oom Frits, stoïcijns afgebeeld met een sigaar in zijn mond. Lijnrecht tegenover deze portretten staren Michelle Obama, Wim Pijbes en hun tijdgenoten in deze tentoonstelling terug vanaf het doek. Experimenteel, geabstraheerd of juist klassiek en treffend neergezet geeft iedere kunstenaar zijn eigen visie op de geportretteerde.

 

Face Off zet Mondriaan in rechtstreekse dialoog met hedendaagse kunstenaars. De nadruk ligt op het beeld dat zij neer willen zetten van de geportretteerde. Dit is relevant voor Mondriaans oeuvre, maar zeker ook voor het werk van de hedendaagse meesters van portretten. Ontdek in Face Off het verhaal achter de portretten van zowel Mondriaan en de hedendaagse kunstenaars; een combinatie van het artistieke en het persoonlijke.

Piet Mondriaan Portret van koningin Wilhelmina (1896). Bruikleen Rijksmuseum Paleis Het Loo Apeldoorn