Ook thuis NIX18

0
169

Van 17 mei tot 1 juni vindt de landelijke actie ‘NIXzonderID’ plaats. Tijdens deze actie besteedt de gemeente Winterswijk aandacht aan de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak.

Ook thuis niet roken en drinken onder de 18 jaar
Alcohol drinken en roken is vooral voor jongeren die nog in de groei zijn erg slecht. Het beschadigt onder andere de hersenen en longen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jongeren die thuis alcohol ‘leren’ drinken, later méér en vaker alcohol drinken dan jongeren die thuis geen alcohol mogen drinken. En jongeren die thuis mogen roken of hun ouders thuis zien roken, gaan zelf ook vaker roken. Daarom is het belangrijk om ook thuis de regel ‘niet roken en drinken onder de 18 jaar’ aan te houden. Hoe langer het drinken van alcohol en het roken wordt uitgesteld, hoe beter het is. De kans is dan ook veel groter dat uw kind nooit verslaafd raakt aan alcohol of tabak. “Het is echt belangrijk om met uw kinderen in gesprek te blijven”, aldus wethouder Ilse Saris.

Regels stellen werkt
Praten met uw kind over alcohol en tabak kan best lastig zijn. Toch laat onderzoek zien dat jongeren de mening van hun ouders belangrijk vinden, ook al lijkt dat niet altijd zo. U helpt uw kind als u grenzen stelt, ook als u zelf wel eens alcohol drinkt of rookt. Tips om er samen met uw kind over te praten staan op www.hoepakjijdataan.nl.

Winterswijk doet mee met ‘NIXzonderID’

Voor verkopers in supermarkten, slijterijen, (sport)kantines, horeca, tankstations en tabakszaken is het moeilijk om de juiste leeftijd van jonge kopers van drank en sigaretten in te schatten. Daarom doen wij mee met NIXzonderID van 17 mei tot 1 juni. Tijdens de actie roept de gemeente jongeren op hun ID klaar te houden bij aankoop van alcohol en tabak. Want NIX18 doe je samen.
Door het succes van vorig jaar is de actie dit jaar uitgebreid naar twee weken. Dus zijn er nóg meer acties door het hele land. Ook in Winterswijk zijn er verschillende activiteiten in het kader van NIXzonderID.
• Handhavers van de gemeente Winterswijk gaan op pad met complimentenkaarten. Deze worden uitgedeeld als door een kassière, kantinemedewerker, barvrijwilliger, etc. wordt gevraagd naar de ID-kaart. Met deze complimentenkaart kunnen prijzen worden gewonnen;
• Op 25 mei gaat een medewerker van Iriszorg mee met de handhavers langs een aantal sport- en jongerenverenigingen waarbij voorlichting wordt gegeven over de gevaren van alcohol. Zowel gericht op de consequenties vanuit wet- en regelgeving als op het gezondheidsaspect;
• SPOT-jongerenwerk houdt een ‘flits-actie’ op het voorgezet onderwijs in het teken van de Nix18 zonder ID. Zij gaan in gesprek met jongeren en delen wallets uit voor smartphones.
Wat kunnen jongeren doen?
Door uit jezelf je ID te tonen als je drank of sigaretten koopt, ben je eerder klaar bij de kassa of aan de bar. Bovendien scheelt het gedoe en soms zelfs gênante momenten. Ook voor verkopers en andere klanten in de winkel is het handig als jongeren hun ID al bij de hand hebben.