Open dag zuivering en natuurterrein De Pol bij Etten

0
562

Wat gebeurt er met je afvalwater? Hoe werkt een vistrap? Hoe werkt een sluis of een stuw? Het waterschap opent de deuren van de rioolwaterzuivering bij Etten, het stuw- en sluiscomplex en het omliggende natuurterrein de Pol op zondag 18 september aanstaande. Bezoekers kunnen onder andere roeien en varen, waterdiertjes scheppen en dijken bouwen. Daarnaast kun je een kijkje nemen op de zuivering zelf en ervaren hoe een stuw of sluis werkt. Toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Programma
Het terrein is open tussen 10.00 en 17.00 uur. In samenwerking met diverse partijen heeft het waterschap de volgende activiteiten georganiseerd:
– Kijk wat er met je afvalwater gebeurt in de rioolwaterzuivering;
– Ervaar hoe een stuw en een sluis werkt;
– Loop over het vlonderpad en langs de vistrap en kijk welke vissen er zwemmen;
– Vaar mee op de fluisterboot ‘De Iesselganger’ op de Oude IJssel;
– Probeer droog te blijven in de roeiboot met Watersportvereniging de Ank;
– Doe mee met de bootjesrace van Terborgs Belang en Comité Dorpsbelangen Etten;
– Vang waterdiertjes en vissen en leer over de onderwaterwereld welke je hebt gevangen met Hengelsportfederatie Midden Nederland;
– Bouw je eigen dijken en rivieren om je eigen dorpje droog te houden;
– Ga op de foto met het onderhoudsmaterieel van het waterschap;
– Of maak een wandelingetje over het natuurterrein, loop over het Pieterpad of maak ‘het ommetje’ Etten – Terborg.

Nieuw aangelegd en opgeknapt
Op het terrein in Etten komen de rioolwaterzuivering, stuw, sluis en Oude IJssel samen. Het stuw- en sluiscomplex is een paar jaar geleden gerenoveerd. Dit jaar is het omliggende natuurterrein ingericht met onder andere een nieuwe beek van 1,5 km lang met vistrappen. Daarnaast loopt het Pieterpad en het lokale ommetje Etten – Terborg nu over het terrein en zijn fietspaden, kano op- en uitstapplekken en afmeergelegenheden voor de recreatievaart en de Iesselganger aangelegd. Dit maakt de plek bij uitstek geschikt om de verschillende facetten van het werk van het waterschap te laten zien.

Adres: Ingang via Oude IJsselweg 7, Terborg of via Nieuwe Sluisweg, Doetinchem. Bij binnenkomst ontvangt u een plattegrond met alle activiteiten. Omdat het ook een natuurterrein is, zijn niet alle plekken toegankelijk voor mindervaliden.

Vispassage
Vispassage