Oudhollandse Spelen

0
464

Senioren De Pelkwijk en leerlingen CBS De Bataaf sluiten prachtig project af met Oudhollandse Spelen

Onlangs werd het Cultuur & Erfgoedpactproject ‘De school vroeger en nu’ afgesloten in het atrium van woonzorgcentrum De Pelkwijk. Leerlingen en leerkrachten van CBS De Bataaf en bewoners en medewerkers van het woonzorgcentrum kijken terug op in alle opzichten uitstekend verlopen activiteiten.

Het project
cultuur-erfgoedTijdens dit project maakten de leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Bataaf kennis met hoe het er vroeger aan toe ging op de basisschool. Oud-onderwijzers van de basisschool vertelden hun verhaal en haalden samen met de senioren herinneringen op. Foto’s, oude schoolplaten en voorwerpen uit de school van weleer maakten de tongen los. Leerlingen van de school waren met foto- en filmcamera’s in de weer om de ochtend op film vast te leggen. Ook werden de senioren geïnterviewd over hun schooltijd. Op hun beurt volgden de senioren een moderne les op de school. Mooi was dat de senioren door de leerlingen werden opgehaald en weer teruggebracht naar De Pelkwijk. Een prachtig voorbeeld van interactie en hoe de generaties veel voor elkaar kunnen betekenen. De derde bijeenkomst stond in het teken van portretschilderen. De leerlingen en senioren schilderden of tekenden elkaar en werden daarbij gecoacht door vakdocent Suzan Derksen. Ook hier kwamen gesprekken tussen jong en oud op gang. Tijdens de afsluiting van het project waren de resultaten te bewonderen. De portretten waren te zien maar ook hadden leerlingen de interviews met de senioren verwerkt in zeer complete verslagen. Daarnaast waren er foto’s en films te bekijken die een beeld gaven van een in alle opzichten super verlopen project dat naar meer smaakt.
Verbinden van generaties
BoogieWoogie-kleinHet project “De school vroeger en nu” is een initiatief van Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek waarbij werd samengewerkt met senioren van woonzorgcentrum De Pelkwijk en de dagopvang, leerlingen en docenten van groep 7 en 8 van CBS De Bataaf en Museum De Scheper Eibergen en Vereniging Het Museum Winterswijk. Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek is een initiatief van acht Achterhoekse gemeenten en provincie en streeft naar bewustwording van de culturele identiteit van de regio. Daarnaast is het verbinden van generaties, jong en oud, en samen met cultuur en erfgoed bezig zijn een belangrijk doel. Boogie Woogie Winterswijk is als projectleider betrokken bij het pact.

school1