PR week 28

0
121

Elk maatje/vrijwilliger is belangrijk!

Maatje is een vrijwilliger die een-op-een gekoppeld wordt aan een deelnemer. Een ‘maatjescontact’ wordt vaak aangegaan voor een bepaalde periode met als belangrijk uitgangspunt dat beide partijen plezier hebben en samen ontspannende, alledaagse activiteiten ondernemen. Centraal doel is het doorbreken van het sociaal isolement, iemand op weg helpen met school, studie en/of werk of helpen met de taal of het leven dat soms even niet lekker loopt. Of gewoon even gezelschap houden. Ieder mens heeft namelijk wel wat te bieden aan een ander. Houdt u van sporten, wilt u een hobby met iemand delen of af en toe met iemand shoppen? Dat is al voldoende voor sommige maatjesprojecten. Andere organisaties stellen wat meer eisen aan uw geduld, inlevingsvermogen en ervaring met de doelgroep. Beschikt u over communicatieve eigenschappen,kunt u goed luisteren, bent u positief ingesteld en bent u betrouwbaar dan past maatje zijn bij u.
U ziet het misschien niet meteen aan iemand, maar er zijn meer mensen dan u denkt in Winterswijk die behoefte hebben aan tijdelijke ondersteuning. Omdat zij weinig contacten hebben bijvoorbeeld, of moeilijk de deur uit kunnen. Dat kan zijn vanwege een handicap, een zieke partner, psychische klachten of een hoge leeftijd. Een maatje kan dan gezelschap bieden, voor afleiding zorgen en de dag wat opfleuren. Als maatje kunt u iets betekenen voor een ander én voor uzelf: U leert nieuwe mensen kennen en uw netwerk vergroten. Het kost weinig tijd. Het kan vaak op flexibele basis (1x per week tot 1 x per maand). Het is gezellig, nuttig en leerzaam! Het geeft voldoening om iets te doen voor een ander. U krijgt inzicht in uw eigen kwaliteiten en talenten. U doet nieuwe kennis en vaardigheden op. Het kan een opstapje zijn naar betaald werk of om na te gaan of een beroep bij u past.

We hebben een aantal aanvragen voor maatjes.
a. Er is een mevrouw die graag met iemand iets creatiefs wil gaan doen.
b. Een mevrouw zorgt vierentwintig uur per dag zeven dagen per week voor haar
man. Zelf wil ze graag op donderdag zwemmen. Dus moet er dan iemand haar man
gezelschap houden.
c. Er heeft een, aan een rolstoel gebonden, mevrouw bij ons
gevraagd om iemand die af en toe met haar wil gaan wandelen en of wil gaan
fietsen.
d. De familie van een licht dementerende mevrouw is zoek naar iemand die moeder
af en toe komt bezoeken om samen gezellig thee te drinken en om gewoon
gezellig wat bij te kletsen.
Naast deze personen zijn er nog meer inwoners die op zoek zijn naar een maatje. Zo is het voor nieuwkomers belangrijk dat ook zij de Nederlandse maatschappij leren kennen. Voor de begeleiding van deze groep zijn er constant vacatures.
Wilt u ook maatje worden of heeft u andere vragen over vrijwilligerswerk kom dan langs tijdens ons spreekuur van maandag tm donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur, Torenstraat 9. Mailen kan uiteraard ook. Wij nemen dan contact met u op. E-mail info@vpwinterswijk.nl, telefoonnummer 0543 – 200026

In de bouwvakvakantie (30 juli tm 17 augustus) zijn we gesloten.