PR week 51

0
194
Vrijwilligers lunch

Druk jaar voor Winterswijkse Uitdaging en Vrijwilligerspunt

2019 was het eerste jaar dat de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt het gehele jaar in de WUh aan de Torenstraat 9 gevestigd waren. Samen met de andere organisaties en stichtingen die gevestigd zijn in de Wuh kijken zij terug op een succesvol en druk jaar.
In 2019 waren er veel grote evenementen in Winterswijk, waaronder het Bevrijdingsconcert, de SamenLoop voor Hoop en de voorstellingen van het Steengroevetheater. Maar ook de jaarlijkse Avondvierdaagse en Fiets4daagse. Al deze evenementen konden niet doorgaan zonder de inzet van heel veel vrijwilligers.

Het Vrijwilligerspunt heeft de organisaties van de evenementen geholpen met het werven van al die vrijwilligers. Dankzij alle vrijwilligers konden de evenementen worden georganiseerd en tot een succesvol einde worden gebracht. Niet alleen voor deze evenementen, maar ook veel andere verenigingen en organisaties zijn geholpen met het vinden van geschikte vrijwilligers. Soms ging het om eenmalige klussen, maar net zo vaak gaat het om langdurige samenwerkingen. In alle gevallen geldt dat vrijwilligers onmisbaar blijken.

In 2019 werd ook ANWB AutoMaatje opgestart in Winterswijk. Deze dienst bleek een groot succes. Dankzij de vrijwillige chauffeurs kunnen Winterswijkers die minder mobiel zijn weer ergens naartoe. Als ze ergens op visite willen, naar de markt willen, naar de kapper of naar het ziekenhuis moeten: de chauffeurs brengen hen erheen. Veel Winterswijkers hebben al gebruik gemaakt van deze dienst: er zijn al meer dan 1.000 ritten gemaakt met AutoMaatje. Ook in 2020 hopen de chauffeurs weer veel mensen te kunnen helpen en ergens naartoe te mogen brengen.

In 2019 werd bij de Wuh ook het Samenrijderspunt gestart waar men een duofiets kan lenen. Mensen die bijvoorbeeld slechter ter been zijn of niet goed kunnen zien, kunnen er met behulp van een duofiets weer op uit. Zo kan men samen met een vriend of familielid per fiets op pad en weer genieten van de Winterswijkse omgeving. Voor mensen die niemand hebben die met hen mee kan fietsen, zijn er vrijwilligers beschikbaar. Van de fietsen is veel gebruik gemaakt. Mensen zijn blij dat zij weer de wind in de haren kunnen voelen en een grotere afstand af kunnen leggen. Daardoor kunnen ze meer zien van de omgeving en weer ergens een kopje koffie gaan drinken. Dat was zonder duofiets niet mogelijk.

Ook is er sinds dit jaar een Inloophuis voor Veteranen bij de WUh. Sinds burgemeester Joris Bengevoord het Inloophuis in oktober opende, komen veteranen uit Winterswijk en omgeving maandelijks bij elkaar om elkaar te ontmoeten. Hier bleek veel behoefte aan te zijn bij veteranen. Dankzij het Inloophuis hebben zij nu een vaste ontmoetingsplek.

In 2019 zijn ook mensen in contact gebracht met een maatje, waarmee ze kunnen kletsen, een kopje thee kunnen drinken of iets gezelligs kunnen ondernemen. Daardoor voelen mensen zich minder eenzaam. Eenzaamheid is een groot probleem, dat zowel jong als oud treft. Dankzij maatjes kunnen gevoelens van eenzaamheid worden weggenomen.
Er zijn ook regelmatig allerlei andere activiteiten bij de WUh, zoals workshops, informatieavonden, de Buurttafel, de interculturele vrouwenochtend en de wekelijkse clubavonden van ’t Stekkie. Ook maken veel verenigingen en organisaties gebruik van de vergaderruimtes bij de WUh.

In 2020 hopen de Winterswijkse Uitdaging en het Vrijwilligerspunt ook weer veel mensen en verenigingen te kunnen helpen. Samen maken we de wereld een beetje beter en hopen we er voor iedereen een goed jaar van te maken. Tot in 2020 bij de WUh aan de Torenstraat 9!

Rotonde Winterswijkse Uitdaging klaar!

Iets meer dan een jaar geleden heeft de Winterswijkse Uitdaging de rotonde aan de Groenloseweg “geadopteerd”.
Na het nodige vooronderzoek en speurwerk heeft de Winterswijkse Uitdaging Hovenier Kersten bereid gevonden deze rotonde in te richten. Door het warme weer van afgelopen zomer kon er dit voorjaar niet aan de rotonde gewerkt worden. Afgelopen weken heeft de rotonde echter zijn definitieve invulling gekregen. De beplanting die er ingekomen zijn, de groenblijvende grassen Carex morrowii ‘Irish Green’, deze groene grassen zullen snel dicht trekken zodat er een rustige groen tapijt zal ontstaan. De verdere inplanting is de Easy Prairy garden, dit mengsel luistert naar de naam Sulfur ‘the easy Prairie Garden’. Deze beplanting is goed bestand tegen de droogte. Door het te planten in de prairyva zal in de zomermaanden de priariva uitdrogen zodat het onkruid zal sterven en de beplanting die hier in geplant is staat met de wortels in de goede ondergrond. deze zullen verder groeien. Door het uitdrogen van de prairyva zal juist de ondergrond vochtig blijven omdat hier geen zon en wind op komt. De Sulfur beplanting is in de winterswijk kleuren van blauw en geel. De bomen die op de rotonde staan zijn zuil opgaande Carpinussen ( zuilbeuken) deze zijn goed bij te houden zodat ze niet te groot worden. Als struiken zijn er wat winterbloeiende Viburnums op geplant. Aan de nog openkant ( als je van Groenlo afkomt totdat je Winterswijk in rijd) wordt in het voorjaar een wildbloemenmengsel in gezaaid die laag blijft. Dit wildbloemen mengsel zal juist veel insecten aan trekken wat weer goed is voor de biodiversiteit. Hier in zijn wat groepjes met bloembollen aan geplant die het voorjaar zullen aankondigen. Deze bloembollen zijn botanische narcisjes, crocussen en blauwe druifjes.

Stephan Kersten en zijn medewerkers Bjorn Garstenveld en René Scholten

Het kunstwerk is ontworpen door architect René Scholten terwijl smederij Bosman het ontwerp van René verder vorm heeft gegeven. De vier personen van het kunstwerk symboliseren de doelstelling en missie van de Winterswijkse Uitdaging. Een groep personen rijken iemand de hand met als doel hem verder te helpen Ook de Uitdaging verbindt en helpt mensen. Op een mooie en symbolische manier geeft het kunstwerk doelstelling en missie van de Winterswijkse Uitdaging weer. De Winterswijkse Uitdaging verbindt, oa door de projecten als het Vrijwilligerspunt, ANWB Automaatje, Samenrijderspunt en ook de diverse handwerkgroepen mensen met elkaar. De Uitdaging is de Maatschappelijk Makelaar van Winterswijk. Hovenier Kersten, Smederij Bosman en architect René Scholten hebben de rotonde een eigentijds gezicht gegeven. Dinsdag 10 december hebben Stephan Kersten en zijn medewerkers onder toezicht van Bjorn Garstenveld van de gemeente Winterswijk en architect René Scholten de laatste vaste planten geplant. In het voorjaar zal er nog verder ingezaaid worden. Met dank aan alle betrokkenen is Winterswijk weer een mooi aangelegde rotonde rijker.

Avondcafé voor mensen met autisme op 3 januari

Ook in 2020 worden er weer avondcafés voor mensen met autisme georganiseerd bij de Wuh, Torenstraat 9. Het eerste avoncafé van het nieuwe jaar zal plaatsvinden op 3 januari. Op deze avond zijn alle mensen met autisme van 16 jaar en ouder, hun familie en begeleiders welkom. Er wordt om 20.00 uur gestart met een pubquiz en verder kan men allerlei andere spellen spelen of met gelijkgestemden kletsen. Tijdens deze avond moet er helemaal niets, het gaat om een fijne, gezellige avond. Het café is er voor jou, door jou wordt het wat jij wilt. De avond zal tot 22.00 uur duren.
Elke eerste vrijdagavond van de maand wordt er een avondcafé georganiseerd. Het is altijd van 20.00 uur tot 22.00 uur bij de Wuh, Torenstraat 9. Het avondcafé is op de eerste verdieping in een prikkelarme omgeving. Jij bent, eventueel samen met familie en/of begeleiders van harte welkom! Meer informatie is te vinden op: www.autismeavondcafe.nl

Meld jouw vereniging aan voor NLdoet 2020

Elk jaar organiseert het Oranjefonds in heel Nederland een vrijwilligersdag: NLdoet. Op deze dag worden verenigingen en organisaties door vrijwilligers geholpen met een grote klus. Mensen kunnen zich voor een dag aanmelden als vrijwilliger. Zij kunnen zelf kiezen met welke klus ze willen helpen. In 2019 is bijvoorbeeld met een grote groep vrijwilligers verenigingsgebouw Wilhelmina in Kotten opgeknapt. Bij de kinderboerderij zijn dierenverblijven opgeknapt en is ander onderhoud gedaan. Voor Humanitas zijn cadeautasjes ingepakt. Allemaal klussen die anders waren blijven liggen of die anders veel meer tijd hadden gevraagd van vrijwilligers.
Zijn er bij jouw vereniging ook klussen die blijven liggen en waar je wel een paar extra handen bij kunt gebruiken? Meld jouw vereniging dan aan voor NLdoet 2020. Komend jaar is NLdoet op 13 en 14 maart. NLdoet is voor jouw vereniging dé kans om een grote klus te klaren en misschien zelfs wel nieuwe vrijwilligers te werven. Je kunt jouw vereniging opgeven via www.nldoet.nl