Proef tegen blauwalg

0
178

Start proef blauwalg maatregelen in Grolse gracht

Op dinsdag 28 augustus 2018 is het veldexperiment gestart om te onderzoeken hoe de blauwalg in de Grolse gracht in Groenlo kan worden bestreden. Blauwalg kan schadelijk zijn voor de gezondheid en beperkt de recreatie in de gracht. Vooral met warm weer steekt blauwalg de kop op. Met de proef testen gemeente Oost Gelre en Waterschap Rijn en IJssel drie verschillende maatregelen in de praktijk. Hiervoor is een proefopstelling in de gracht geplaatst. Deze blijft twee maanden staan.

Medewerker waterschap checkt de enclosures in de gracht 28 aug 2018

Dit veldexperiment is het vervolg van het onderzoek in 2017, waarbij onderzoeksbureau Arcadis een systeemanalyse van de gracht uitvoerde. Het bleek dat er te veel voedingsstoffen in de gracht komen. Met name een te grote aanvoer van fosfor veroorzaakt de groei van blauwalgen in de gracht. Drie van de meest kansrijke maatregelen die toen zijn opgesteld, worden nu in de praktijk getest. Dit is fosfor verminderen door het aanbrengen van een 30 cm dikke ijzerrijke zandlaag, extra zuurstof in het water brengen door te beluchten en de combinatie van deze beide.
16 enclosures
De experimenten worden uitgevoerd in 16 enclosures. Dit zijn grote buizen die met een kraan in de gracht zijn geplaatst. De proef wordt aan de noordkant van de gracht Groenlo uitgevoerd, ten zuiden van de Halvemaanweg. Het Aquatisch Kenniscentrum Wageningen (AKWA-NIOO) voert het onderzoek uit.
Inzicht
Het experiment moet inzicht geven of de maatregelen voldoende effectief zijn om de blauwalgen op die unieke lokatie te bestrijden. Afhankelijk van de resultaten zal er nader besluitvorming plaats vinden over het vervolg van de bestrijding.