Scoor een boek & Hugo Borst

0
187

Scoor een Boek! trapt af in de Achterhoek

Voetbalclub De Graafschap en de Bibliotheek bundelen hun krachten. Het leesproject ‘Scoor een Boek!’ koppelt de populairste sport van de wereld aan het lezen van boeken. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. De Bibliotheek Achterhoekse Poort, de Bibliotheek Montferland, de Bibliotheek Oost-Achterhoek en de Bibliotheek West-Achterhoek werken samen met Voetbalclub De Graafschap in dit project.

Keeper Jurjus als ‘supporter’
Naast sporten en spelen is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met ‘Scoor een Boek!’ willen de Achterhoekse Bibliotheken en De Graafschap dat bereiken. In de komende 9 weken gaan bijna 800 leerlingen uit groep 5 en 6 van 23 basisscholen in de Achterhoek zoveel mogelijk boeken lezen in de klas. De leerlingen worden via videoboodschappen aangemoedigd door Hidde Jurjus, keeper van De Graafschap.

Aftrappen
In de week van 3 februari vindt ‘De Aftrap’ plaats op alle deelnemende scholen. Tijdens ‘De Aftrap’ bezoekt een leesconsulent van de Bibliotheek de school met een topselectie aan boeken, een score-poster én een motiverende videoboodschap van Hidde Jurjus.
Over 5 weken is het ‘Rust’ en bepalen De Graafschap en de Bibliotheken de tussenstand.
Na 9 weken boeken ‘scoren’ is het op 15 april tijd voor ‘Het Fluitsignaal’, een sportieve afsluiting in Stadion de Vijverberg waarin ook de eindscore van ‘Scoor een Boek!’ bekend wordt gemaakt van alle 23 deelnemende scholen.

Geschiedenis ‘Scoor een Boek!’
‘Scoor een Boek!’ is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen meer dan 20 voetbalclubs deel. Met het project geven de voetbalclubs aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.

Hidde Jurjus Bron: De Graafschap Media

Hugo Borst te gast in Eibergen

Donderdagavond 12 maart a.s. is, op uitnodiging van de Bibliotheek Oost-Achterhoek, schrijver en journalist Hugo Borst te gast in de Eibergse Bibliotheek. Aanvang van de schrijversavond: 20.00 uur. De Bibliotheek is geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten voor deze avond zijn te koop via de website www.oostachterhoek.nl Leden van de Bibliotheek betalen € 7,50, niet leden € 10,00.

Voetbal
Sportjournalist, mediapersoonlijkheid en auteur Hugo Borst (1962) startte zijn schrijfcarrière met het boek De Coolsingel bleef leeg, een boek waarin hij een seizoen lang voetbalclub Feyenoord volgde. Het boek verscheen eerst als special van het tijdschrift Hard Gras en groeide uit tot een sportklassieker. Het werk van Borst is doorspekt met voetbal: niet alleen zijn gepubliceerde boeken gaan erover, maar Borst schuift ook regelmatig aan bij programma’s als Studio Sport en tijdens speciale uitzendingen rond het EK of WK voetbal.
Zijn haat-liefde verhouding met Louis van Gaal mondde uit in het boek O, Louis, waarin hijzelf en diverse prominenten hun mening geven over de voetbaltrainer.

‘Ma’ en ‘Ach, moedertje’
In 2015 verscheen de bundel Ma, een verzameling van columns die hij maakte voor het Algemeen Dagblad over het leven van zijn dementerende moeder en zijn persoonlijke rol als haar mantelzorger. Er werden meer dan 100.000 exemplaren van het boek verkocht. De omstandigheden in het verpleeghuis zorgden ervoor dat Borst zich met een brief aan staatssecretaris Van Rijn mengde in de discussie over de organisatie van zorginstellingen. Twee jaar later volgde Ach, moedertje, het tweede boek over zijn moeder. Het boek is een intiem, geestig maar ook spannend verslag vanuit het verpleeghuis.

Signeren
Hugo Borst zal tijdens de lezing natuurlijk ook vragen van aanwezigen beantwoorden. Daarnaast signeert hij zijn boeken. Boekhandel Gellekink uit Eibergen is aanwezig met titels van de schrijver.

Hugo Borst foto: Lenny Oosterwijk