Sint Maartensoptocht en herberg bij De Esch

0
466

Op vrijdag 11 november wordt op vrije school “De Esch” aan de Rusthuisstraat de jaarlijkse Sint Maartensoptocht gehouden. Deelname aan de optocht en de aansluitende Sint Maartensherberg staat niet alleen open voor leerlingen en hun familie maar ook voor andere belangstellenden.

De Sint Maartensoptocht is een van de jaarlijkse hoogtepunten op de school. De kleuters en peuters verzamelen zich met hun ouders vanaf 16.45 uur op het grote schoolplein. Om 17.00 uur vertrekken de kleuters en peuters met hun ouders in een lange rij door de gang van de school. Hier sluiten de klassen 1 t/m 4 zich aan, gevolgd door de familieleden en overige belangstellenden. De stoet loopt dan via de Rusthuisstraat naar Huininkmaatpark.

Sint Maarten
De route in Huininkmaatpark is sfeervol verlicht en leidt langs een veld waar te zien is hoe Sint Maarten vanaf zijn paard een behoeftige bedelaar de helft van zijn mantel geeft. Even verderop volgt nog een ontmoeting met het appelmannetje, waarna de stoet weer terugloopt naar de school die in de tussentijd omgebouwd is tot Sint Maartensherberg waar verschillende lekkernijen en drankjes verkrijgbaar zijn.

Herberg
De herberg wordt uitgebaat door de kinderen van klas 5/6. Zij zorgen met hulp van hun ouders voor koffie, thee, taart, cake, soep, tosti’s, hartige taarten, oliebollen en ander lekkers. Bezoekers van de herberg kopen een kaart van zes euro waarmee de bestellingen betaald worden. De opbrengst is bestemd voor het schoolkamp van klas 5/6. Aan de tocht en de Sint Maartensherberg mag iedereen meedoen die daar interesse voor heeft. Bij slecht weer is het verstandig kleding en schoeisel aan te passen. Aanmelding is niet nodig. Er wordt om 16.45 uur verzameld voor vertrek.

de-esch-header