Slipjacht Winterswijk

0
347
Esther Reijrink, slipjacht 2018

De uit Engeland afkomstige vossenjacht wordt in Winterswijk nagebootst d.m.v. een slip. Met de slip, een met vossenlucht doordrenkte lap, wordt een spoor getrokken. De lucht komt van de vossen die de vereniging voor dit doel in een speciale kennel houdt. Zij liggen de hele week op de lappen, waardoor deze met vossen geur worden doordrenkt.

Aangezien de honden voor de jacht zijn gefokt en ze in een meutegemeenschap met elkaar leven, dient een grote discipline gehandhaafd te worden door huntsman en personeel. In ons dicht bevolkte land met kruisende wegen en kleine percelen zouden door ongehoorzaamheid anders ongelukken kunnen gebeuren.

Dagelijks worden de honden door het personeel getraind op conditie en adem. Tegen het krieken van de dag kan men de huntman met zijn meute zien uitrijden voor zijn anderhalf uur durende tocht door de bossen. Omdat deze sport uit Engeland stamt, alsmede de honden en traditie en stijl hierin hoog worden gehouden, worden alle bevelen in het Engels gegeven, ook de jachtuitdrukkingen zijn Engels.

Het parcours kan, door heide of bos gaan of over weilanden en sloten. Naar believen kan men zo de route voor paard en ruiter lichter of zwaarder maken. In verband met afrasteringen en mogelijke vernielingen aan het landschap, wordt in Winterswijk een voorgeschreven route gereden.

Jachtcomité Winterswijk

Het Jachtcomité Winterswijk bestaat uit leden van de Hippische Vereniging WInterswijk en een groep vrijwilligers die ieder jaar, uit liefde voor de sport, de jacht in Winterswijk organiseren. De routes door het Nationaal Landschap Winterswijk worden ieder jaar door een ervaren veldploeg uitgewerkt en klaar gemaakt, waarna ze een week van te voren worden voorgelopen door getrainde survival-specialisten van Klimbos Survival Winterswijk.

De jacht wordt gereden door ca 50 ruiters, waaronder ca. 35 jagers van Jachtvereniging Soestdijk. De overige rijders komen uit de regio.

De Route