Speciaal openingsweekend

0
592
Villa Mondriaan (c) Luuk Kramer

Kunst van Komrij, 9 september 2016 t/m 26 februari 2017
Nog even en dan is het zover. De nieuwe tentoonstelling Kunst van Komrij gaat vanaf 9 september 2016 van start. Winterswijkers worden uitgenodigd om de tentoonstelling als eerste te komen bekijken tijdens het openingsweekend op 9, 10 en 11 september. Op vertoon van adresbewijs en ID krijgt iedere huidige inwoner van Winterswijk korting op het toegangsbewijs en een gratis warme drank in het museumcafé. In plaats van €9,- betaal je als Winterswijker €5. Kom op bezoek bij Gerrit Komrij en Piet Mondriaan, de twee bekendste inwoners van het dorp.

Kunst van Komrij
In de tentoonstelling wordt een brug geslagen tussen de beeldende kunst en de literatuur. De dichter, kunstliefhebber, veelzijdig literair schrijver en geboren Winterswijker vormt het middelpunt van een tentoonstelling over zijn favoriete kunstwerken. In de villa waar Piet Mondriaan zijn kunstenaarstalent ontdekte worden schilderijen, tekeningen en etsen uit de privécollectie van Gerrit Komrij en zijn partner Charles Hofman getoond.

Gerrit Komrij tijdens Kijken is Bekeken Worden, Stedelijk Museum Amsterdam, 14 juni 1996. Foto Klaas Koppe
Gerrit Komrij tijdens Kijken is Bekeken Worden, Stedelijk Museum Amsterdam, 14 juni 1996. Foto Klaas Koppe

Daarnaast zijn er werken van onder andere Jan Toorop, Jan Sluijters, Charley Toorop, Carel Willink en Kees Verwey te zien. Deze werken zijn afkomstig uit de collecties van Museum MORE, Museum Arnhem en de Verwey Stichting. Speciaal voor de nieuwe tentoonstelling zijn hedendaagse auteurs uit het Nederlandse literaire veld uitgenodigd om te reageren op de kunstwerken. Deze auteurs, waaronder Piet Gerbrandy, Jan Mulder, Joke van Leeuwen en Hélène Gelèns, leveren een bijdrage in prozavorm of poëzie en hebben allen een bijzondere band met Komrij. De verhalen zijn te beluisteren op de audiotour en worden daarnaast uitgebracht als ansichtkaartenserie.

Schrijfwedstrijd
Exclusief voor bezoekers van Kunst van Komrij wordt een schrijfwedstrijd georganiseerd. Deelnemers kunnen zich tot 1 januari 2017 laten inspireren door de schilderijen in het museum en een gedicht of een stuk proza schrijven. De ingediende stukken worden beoordeeld door een deskundige jury. Het gedicht van de winnaar wordt gepubliceerd in de vorm van een ansichtkaart en verkocht in de museumwinkel. Meer informatie over de wedstrijd volgt via social media en de website van Villa Mondriaan.

mondriaan-kleinTentoonstelling: Kunst van Komrij. Een villa vol kunst.
Periode: 9 september 2016 t/m 26 februari 2017
Locatie: Zonnebrink 4 (ingang Ratumsestraat), Winterswijk
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur
Informatie: www.villamondriaan.nl of +31 (0) 543 51 54 00