SportmedX slaat zijn vleugels uit

0
978

Met de ondertekening van de overeenkomst tussen SKB, SportmedX en sportmedisch centrum Zinvanbewegen uit Moordrecht, breidt SportmedX zijn activiteiten ook buiten de Achterhoek uit.
Door de komst van twee sportartsen twee jaar geleden, is het toenmalige sportspreekuur uitgegroeid tot SportmedX, instituut voor sport en bewegen. Traumachirurg en coördinator, Tom van Thiel, vertelt wat SportmedX de sporter biedt. “Sporters zijn doorgaans niet de meest geduldige mensen. Zijn ze geblesseerd, dan willen ze maar een ding, weer kunnen sporten! Met ons unieke concept van geïntegreerde sportgeneeskunde, sporttraumatologie, sportorthopedie, sport-, manuele fysiotherapie en podotherapie bieden we patiënten een efficiënt, zorgvuldig en resultaatgericht diagnose- en behandeltraject. Ons doel daarbij is de sporter zo snel mogelijk weer op de been te krijgen en te houden.”
sportmedSamen sterker
Dit unieke concept bleef niet onopgemerkt. Sportmedisch centrum Zinvanbewegen in Moordrecht en SportmedX vonden elkaar. Elk vanuit hun eigen specifieke professie. Zinvanbewegen biedt sporters een totaalpakket van bewegen en coaching. Sporters kunnen hier terecht voor fitness, trainingen en dans, maar ook voor (sport) fysiotherapie en afvallen.  Echter, het aanbieden van sportgeneeskunde, sportmedische keuringen en de inzet van medisch specialisten ontbraken nog. Door de samenwerking die woensdag 28 oktober is bekrachtigd, kunnen deze diensten aan het pakket worden toegevoegd.

Begeleiding obese patiënten
Dit is nog niet alles. Raymonde van der Bas, eigenaresse van Zinvanbewegen runt ook de Obesekliniek Nederland. Mensen die in aanmerking komen voor een maagverkleining, en hier worden opgenomen, worden begeleid in het traject voor- en na de operatie. Er is ook een heel grote groep die niet in aanmerking komt voor of geen maagverkleining wil, maar wel wil bewegen. Voor die mensen heeft Zinvanbewegen al jarenlang een speciaal beweegprogramma opgesteld. En ook hier gaat SportmedX een rol van betekenis spelen onder andere door het uitvoeren van sportmedische keuringen en samen met de lokale (sport)fysiotherapeuten, deze patiëntengroep, weer actief aan het bewegen en sporten te krijgen. Wanneer in Moordrecht het concept rondom de obese patiënt goed staat, is het de bedoeling dat dit ook in de Achterhoek wordt uitgerold.
zinVan oost naar west en verder
Beide instellingen vullen elkaar perfect aan. In eerste instantie zullen de sportartsen van SportmedX naast de spreekuren in Doetinchem en Winterswijk ook in Moordrecht spreekuren opstarten en in de toekomst is het heel goed mogelijk dat er sportartsen vanuit SportmedX worden gedetacheerd. In Moordrecht, maar wellicht ook bij andere ziekenhuizen en/of sportcentra in Nederland. Sportgeneeskunde is vanaf 1 januari een erkend medisch specialisme. Dat betekent dat sportartsen dezelfde status hebben als bijvoorbeeld een cardioloog of chirurg. Andere ziekenhuizen en instellingen hebben al aangegeven geïnteresseerd te zijn in het concept van geïntegreerde sportgeneeskunde. De samenwerking met Zinvanbewegen zal zeker navolging krijgen. De eerste aanzet daartoe is gegeven. Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk, SportmedX met locaties in Doetinchem en Winterswijk en Zinvanbewegen in Moordrecht tekenden woensdag 28 oktober in het SKB de samenwerkingsovereenkomst. SportmedX in Moordrecht zal de naam SportmedX Zuidplas gaan dragen.

OndertekeningMede-eigenaar Peter van der Bas en bestuurder van het SKB, Bert Kleinlugtenbeld, zetten hun handtekening.