Stem op de Steengroeve

0
391

Stem op de Steengroeve , genomineerd voor de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit.

De Provincie Gelderland reikt één maal in de twee jaar deze prijs uit aan opmerkelijke-, en inspirerende ruimtelijke projecten in een veranderend landschap. Voor de publieksprijs kunt u in de maanden september en oktober stemmen op www.gelderland.nl/gprk op de 15 genomineerde projecten. De Steengroeve is door de Stichting Erfgoed & Nationaal Landschap Winterswijk aangemeld voor deze prijs, en zij is blij dat de groeve nu genomineerd is.
In de Steengroeve van Winterswijk is door de kalkwinning een uitzonderlijke natuurlijke omgeving ontstaan in een buitenlands aan doende groeve.

Naast de bedrijfsactiviteiten door de firma Sibelco, vinden er (vrijwel) jaarlijks voorstellingen van het Steengroeve Theater plaats waar circa 12.000 bezoekers op af komen vanuit binnen- en buitenland.  Eind deze maand start de kaartverkoop voor die Zauberflöte in 2019. Meerdere regionale geologen zijn regelmatig op zoek naar bijzondere fossielen, poot afdrukken en mineralen uit ver vervlogen tijden. Ook verschillende universiteiten zijn elke zomer in de groeve op actief. In 2019 zullen er waarschijnlijk weer regelmatig rondleidingen in de groeve georganiseerd gaan worden.
Direct naast de groeve ligt het Natura 2000 gebied Willinks Weust. De provincie is druk met het inrichtingsplan voor dit gebied. De jaarlijks broedende oehoe in de groeve van Staatsbosbeheer mag op veel belangstelling rekenen en heeft ook dit jaar weer drie jongen groot gebracht.
Voor Winterswijk is het gebied van bijzonder belang omdat de hoge ouderdom van de dagzomende aardlagen, 240 miljoen jaar oud, uniek is. De Stichting Terra Temporalis is initiatiefnemer om een bezoekerscentrum naast de groeve te laten ontstaan. De verwachting is dat dit in 2021 in gebruik zal zijn. Het gebied rond de groeve en de daar georganiseerde activiteiten geven de regio zo een trekpleister die seizoenonafhankelijk is en daarmee het jaar rond een boeiend verhaal verteld. Een verrijking voor de regio!
Indien u uw stem uitbrengt via www.gelderland.nl/gprk dan kunt u zelf ook een prijs winnen indien u een originele motivatie toevoegt. De winnaar wordt 22 november bekend gemaakt.