Techniekonderwijs krijgt 4000 euro van 40-jarig Sorba

0
432
Glunderend nemen voorzitter Henk Kip en penningmeester Wendy Wiggers van de Stichting TBO de gulle gift aan uit handen van directeuren Jan Kosters en Eric Hogeboom van Sorba. Foto: PR.

Het Winterswijkse bedrijf Sorba, dat op 6 juni zijn 40-jarig bestaan viert, heeft een bedrag van 4000 euro geschonken aan de Stichting BTO, een van de initiatiefnemers van het Technieklokaal Skills. Het geld komt ten goede aan het bevorderen van technisch onderwijs, met name via Skills, het lokaal waar alle basisschoolleerlingen van Winterswijk praktijkles in de techniek krijgen.
Het Technieklokaal is een initiatief van de Stichting ter Bevordering van het Technisch Onderwijs Oost-Achterhoek (BTO), de gemeente, ondernemerskring OWIN en de stichting Edustrie. Het praktijklokaal is gevestigd in het Gerrit Komrij College, waar de basisschoolleerlingen zich tien tot vijftien keer per jaar mogen uitleven in onder meer solderen, timmeren en elektra.
Voorzitter Henk Kip van de stichting BTO toonde zich bij de overhandiging van de cheque zeer in zijn nopjes met de schenking. “Het stimuleren van techniek bij jonge mensen is belangrijk voor de toekomst van onze regio, maar dat kost wel geld en de financieringsstromen staan voortdurend onder druk. Bij het bedrijfsleven merkte je de afgelopen jaren dat er bezuinigd werd en in het onderwijs wordt de speciale geldstroom voor de techniek nu afgebouwd. Scholen mogen voortaan zelf bepalen wat ze met de zak geld doen die ze jaarlijks krijgen. Techniek is een verplicht lesvak, maar scholen mogen zelf weten hoe ze dat invullen”.

Toezegging
Technieklokaal Skills luidde daarom begin dit jaar de noodklok, omdat het voortbestaan in het geding kwam door de afbouw van de speciale stimuleringsgelden van de overheid. Dat leidde tot een golf van publiciteit en Kamervragen. Kip: “Gelukkig hebben nu alle basisscholen in Winterswijk weer toegezegd gebruik te blijven maken van het Technieklokaal. We willen het techniekonderwijs nu uitbreiden van groep 8 naar ook groep 7 en er wordt zelfs al voorzichtig gepraat over lessen aan kinderen uit groep 6. Verder willen we als stichting de samenwerking tussen het vmbo en Pronova praktijkonderwijs stimuleren. Bij Pronova werken ze met digitaal lassen, een soort simulatiespel, en daar is iedereen dolenthousiast over”.
Tekort
Algemeen directeur Jan Kosters van gevelbekledingsbedrijf Sorba noemt het “erg belangrijk” dat mensen al op jonge leeftijd vertrouwd raken met techniek. “Hoe eerder je begint, hoe beter. Zeker tegenwoordig. De regio heeft last van bevolkingskrimp en het is ook steeds minder vanzelfsprekend dat tieners aan brommers liggen te sleutelen en dat vader thuis een knutselschuurtje heeft. Bij Skills komen ze letterlijk in aanraking met techniek. Staal en hout moet je voelen om er later goed mee te kunnen werken”.
Kosters hoopt dat hierdoor meer jongeren liefde voor techniek gaan ontwikkelen, “want bedrijven als Sorba komen voortdurend mensen tekort op alle niveaus. Techniek is zo mooi. Mensen die bij ons werken, gaan daarom nooit meer weg. Ze mogen werken aan uitdagende projecten, zoals nieuwe musea, metrostations en schoolgebouwen. Maar ja, krijg ze eerst maar eens”.