Toeristenbelasting omlaag ??

0
556

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de toeristenbelasting in Winterswijk vanaf 2017 te verlagen.

Het voorstel is het eindresultaat van de werkgroep toeristenbelasting, waarin de gemeente en diverse verblijfsrecreatieondernemers constructief samenwerken. Het tarief voor toeristenbelasting ligt in gemeente Winterswijk gemiddeld ongeveer 40 procent hoger dan in de omliggende gemeenten. Hoewel Winterswijk de toerist veel te bieden heeft, loopt de hoogte van de toeristenbelasting de laatste jaren uit de pas met de regiogemeenten. Een verlaging is wenselijk omdat toeristen toeristenbelasting ervaren als onderdeel van de kostprijs. Bij online boekingen maakt toeristenbelasting ook onderdeel uit van de prijsvergelijking.

Een verlaging van het tarief brengt Winterswijk weer dichter in de buurt van de omliggende Achterhoekse gemeenten. Het vertaalt zich direct in een betere prijsperceptie bij de consument en meer marge en investeringsruimte voor de toeristische ondernemer. De investeringsruimte is nodig om in te spelen op de consumentenvraag naar meer ruimte, luxe en bijzondere overnachtingsvormen. Naast de tariefverlaging wil gemeente Winterswijk eventuele toekomstige begrotingsmeevallers op toeristenbelasting inzetten voor extra toeristische investeringen.

De voorgestelde tariefverlaging van 0,20 euro per persoon, per overnachting, leidt tot een inkomstendaling van ongeveer 105.000 euro ten opzichte van de begroting. Vanwege deze financiële impact wordt de voorgestelde tariefverlaging onderdeel gemaakt van de integrale behandeling van de begroting 2017 door de gemeenteraad eind oktober dit jaar.