Uitwisseling in kader Komrijweek

0
765
Gerrit Komrij College - David-Barbour.

Uitwisseling tussen leerlingen uit het Portugese Oliveira do Hospital en de leerlingen van het Gerrit Komrij College College in het kader van de Komrijweek 2016
Een lang gekoesterde wens van de organisatoren van de Komrijweek gaat zaterdagavond laat in vervulling. Dan landen dertien leerlingen van de Portugese middelbare school uit Oliveira do Hospital, vele jaren lang de woonplaats van Gerrit Komrij, samen met hun docenten op vliegveld Weeze voor de uitwisseling met de leerlingen van het Gerrit Komrij College. Astrid Tiggeloven-Hijink coördineert voor het GKC het programmaonderdeel KomrijCulinair en verheugt zich samen met haar collega’s en leerlingen enorm op de uitwisseling: “We gaan letterlijk bij elkaar in de keuken kijken en dat is heel spannend en vernieuwend!”
logoGKCDe Portugese gasten logeren bij de Twee Bruggen en ontbijten elke ochtend op het GKC. Zondag gaan we naar Amsterdam voor een rondvaart door de grachten. Maandagmorgen worden ze in de theaterzaal welkom geheten door rector Sjef Lommen. Daarna zullen de scholieren uit Oliveira samen met hun Winterswijkse collega’s de lunch voor de vaste gasten van het GKC voorbereiden en uitserveren. Daar zal ook een delegatie van het Winterswijke college bij aanschuiven. Na de afwas brengen de Portuse gasten een bezoek aan klompenmakerij Ten Hagen, de Bataafse molen en geitenboerderij de Brömmels.
Dinsdag 4 oktober bereiden de leerlingen van beide scholen samen een typisch Portugees diner. “Dat begint om 17.00 uur en de belangstelling is zo groot dat we besloten hebben dat we naast het restaurant een deel van het atrium gaan gebruiken. Het wordt een verrassingsdiner, meer mag ik niet verklappen. Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden. De kosten zijn € 8,50 exclusief de drankjes”, vertelt Astrid. Aanmelden kan via de mail a.tiggeloven@gerritkomrijcollege.nl of telefonisch via de receptie van de school 551515.

Astrid Tiggeloven-Hijink omringd door leerlingen van de afdeling Consumptief.
Astrid Tiggeloven-Hijink omringd door leerlingen van de afdeling Consumptief.

Woensdag 5 oktober staat ’s avonds in het teken van een Portugese kookworkshop onder leiding van twee Portugese docenten. De kookworkshop is bestemd voor ouders, docenten en andere belangstellenden. Opgave is nog mogelijk. De leerlingen brengen die dag een bezoek aan Wok Wamelink en de Strandlodge waar zij een kookworkshop zullen volgen. Donderdag vliegen de Portugese gasten weer huiswaarts. Bij het GKC is men heel benieuwd hoe de communicatie tussen de Portugese en Nederlandse scholieren zal verlopen. “Heel spannend. Ik denk met een beetje Engels, handen en voeten en als het helemaal niet meer lukt, hebben we op school twee van oorsprong Portugese dames die als tolk kunnen fungeren. We hebben er erg veel zin in en zijn op alles voorbereid”, aldus Astrid. In maart van het volgend jaar brengen de Winterswijkse leerlingen samen met hun docenten een tegenbezoek aan Oliveira do Hospital.