Vleermuizen spotten

0
217
Foto Natuurmonumenten, J. Marcelissen

Vleermuizen, het zijn mysterieuze dieren waar we vaak hooguit een glimp van opvangen in de schemer. De boswachter van Natuurmonumenten neemt u graag mee in de wereld van deze prachtige en nuttige dieren. Op vrijdag 10 augustus vindt de populaire vleermuisexcursies plaats op het Mentink, bij Winterswijk. De avond begint om 21.00 uur, duurt ca. twee uur en is geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar. Voor leden van Natuurmonumenten is de entree € 5,00; voor niet leden bedraagt deze € 8,00. Let op: tickets zijn alleen vooraf te koop via www.natuurmonumenten.nl/agenda

Bat detector

Het enige dat de avondstilte verbreekt, is het geluid uit de ’batdetector’. Want die heb je nodig om de vleermuizen te kunnen horen! Als echte nachtdieren oriënteren vleermuizen zich in het donker met sonar. Ze maken een heel hoog geluid en vangen de weerkaatsing ervan weer op. Dit hoge geluid is vaak niet te horen voor het menselijk oor. De batdetector zet het geluid om naar voor de mens hoorbare geluiden. U zult merken dat iedere soort vleermuis een eigen typerend geluid maakt. Met een beetje geluk ziet u tijdens de wandeling ook daadwerkelijk dwergvleermuizen en laatvliegers, jagend op insecten boven de graslanden van het Mentink!

Mythen en fabels

Er is geen diersoort in Nederland waarover zoveel mythen en fabels de ronde gaan als over vleermuizen. Vliegen ze echt in je haar? Leven er vampiervleermuizen in Nederland? Tijdens deze tocht hoort u wat er nu wel en niet waar is over deze mysterieuze jagers. Daarnaast is er voldoende tijd om te genieten van de rust en de stilte tijdens deze prachtige avondwandeling.