Wat doet een kynologenclub?

0
320

De term kynologie lijkt een moeilijke medische term, maar is niet meer in dan de studie van de hond. In Nederland zijn er diverse kynologenclubs waar hondeneigenaren lid van kunnen worden. Ook Winterswijk heeft een eigen kynologenclub voor lokale hondeneigenaren. Jaarlijks houdt Kynologenclub Winterswijk een clubmatch en leden kunnen bij de kynologenclub terecht voor adviezen en allerlei activiteiten.

Raad van Beheer

De Raad van Beheer is de landelijke kynologenclub en is de vlag waaronder ongeveer 70 lokale kynologenclubs opereren. De werkzaamheden van de Raad van Beheer zijn heel breed. Zo houdt deze zich bezig met stamboomregistratie, kennelnaamregistratie, opleidingen voor kynoloog, opvoedings- en gedragscursussen voor honden en het organiseren van hondensporten en hondententoonstellingen. Hondeneigenaren die hulp nodig hebben bij het opvoeden van hun hond of die advies willen over bepaalde zaken kunnen zich als lid aansluiten bij een lokale kynologenclub. Daarbij kunnen zij ook andere hondeneigenaren ontmoeten en onderlinge kennis en ervaringen uitwisselen. Voor menig lid is de kynologenclub niet anders dan een hobbyclub, waarbij de hond als hobby wordt gezien. Er zijn ook speciale rassenverenigingen die ongeveer dezelfde activiteiten ontplooien. Het grote verschil met een kynologenclub is dat de kynologenclub openstaat voor alle soorten rassen. Activiteiten worden niet gericht op één bepaalde soort ras.

Houden van een hond

Ook mensen die nog geen hond hebben, kunnen zich bij een lokale kynologenclub aansluiten. De kynologenclub kan goede adviezen geven wanneer iemand overweegt om een hond aan te schaffen. Er komt namelijk nogal wat bij kijken. Zo kunnen er adviezen gegeven worden over welk ras het beste gekozen kan worden, hoe een puppy het beste getraind kan worden en welk soort aansprakelijkheidsverzekering het beste afgesloten kan worden. Immers een hond kan nu eenmaal ongewild schade veroorzaken bij derden. Wanneer de hond eenmaal in huis is, kan een lid zich aanmelden voor allerlei soorten activiteiten met de hond, zoals een puppycursus op diverse niveaus of een hondensport.

Hondenfokkers

Ook hondenfokkers kunnen zich als lid aanmelden bij een lokale kynologenclub. Voor bijvoorbeeld het fokken van rashonden, moet er een registratiebewijs en stamboom uitgegeven worden. Dit kan een fokker regelen via de kynologenclub. Veel fokkers hebben ook ondersteuning en adviezen nodig. De kynologenclub ondersteunt fokkers bij allerlei zaken en kan fokkers desnoods doorverwijzen naar gespecialiseerde rassenverenigingen. Ook voor het chippen van vaccineren van honden kunnen fokkers aankloppen voor ondersteuning bij een kynologenclub.

Diverse soorten trainingen

Naast een puppytraining kunnen leden voor talloze andere trainingen bij de kynologenclub terecht. De kynologenclub biedt diverse gedrags- en opvoedcursussen aan, maar ook behendigheidstrainingen, een uithoudingsproef en speciaal voor jachthonden een jachthondentraining. Honden die graag moeders mooiste zijn, kunnen meedoen aan de ringtraining. Hier worden eigenaren getraind hoe zij hun hond kunnen voorbereiden voor hondententoonstelling.