Uitslagen dammen week 4

0
491

Winterswijkse scholen plaatsen zich voor Gelderse damfinale

Op zaterdag 28 januari was damvereniging WDV Winterswijk organisator van één van de 3 halve finales schooldammen van Gelderland. Dit toernooi werd gehouden in Zaal De Eendracht te Meddo. Voor deze halve finale hadden 5 Winterswijkse teams zich weten te plaatsen: OBS Kotten (2), ’t Waliën (2) en de AZC-school. Voorafgaand was duidelijk dat men bij de beste 6 teams moesten eindigen om zich te kwalificeren voor de Gelderse finale. Al snel werd duidelijk dat de 2 deelnemende teams van de Eben-Haëzerschool uit Bennekom gingen strijden om de titel. Daaronder lag het niveau echter dicht bij elkaar en kon iedereen van elkaar winnen.

Foto van één kant van de speelzaal. De hoogste teams aan de ranglijst speelden hier.

Voor de AZC-school zat plaatsing voor de finale er deze zaterdag niet in en eindigde onderin, maar het verkocht haar huid duur en behaalde wel 3 wedstrijdpunten. De overige Winterswijkse scholen hadden de laatste speelronde nog kans om zich te plaatsen. Het 2e team van het Waliën moest dan de laatste wedstrijd winnen, maar trof echter een van de titelfavorieten en verloor haar wedstrijd met 7-1 en werd 10e. Het 2e team van Kotten moest ook winnen en trof de laatste ronde het 1e team van ’t Waliën dat waarschijnlijk voldoende had aan een gelijkspel. Deze wedstrijd werd heel spannend, waarbij Kotten 2 met 6-2 leek te gaan winnen, maar ’t Waliën sleepte er nog net een gelijkspel uit waarna het 2e van Kotten 8e werd en het 1e team van ’t Waliën 5e. Het 1e team van Kotten was al zo goed als zeker geplaatst, maar had ook nog kans op eremetaal. Kotten won haar laatst wedstrijd werd daardoor met een 3e plaats best of the rest.

Prijsuitreiking.

De teams van Kotten en ’t Waliën spelen op zaterdag 11 februari de finale van Gelderland in Almen. Voor de overige basisschoolleerlingen in Winterswijk is er nog de mogelijkheid om deel te nemen aan het persoonlijk schooldamkampioenschap, dat gehouden wordt op zaterdagmiddag 18 februari 2017 bij eetcafé BijHillen aan de Misterweg 77. Opgeven hiervoor kan nog tot uiterlijk 11 februari bij de secretaris van de Winterswijkse damvereniging (franktenhagen@hotmail.com / 06 20587924).

Foto van de overtuigende nummers 1 en 2.

Damstrijd in de BijHillen-cup

Afgelopen week werden de 1e 2 wedstrijden gespeeld voor de BijHillen-cup. Deze bekerwedstrijden leveren altijd aparte partijen op, omdat hier een remise eigenlijk niet bestaat. Mocht de partij in een gelijkspel eindigen, dan gaat degene door die de meeste schijven over heeft. Houden beiden evenveel schijven over, dan gaat de speler met de laagste rating door. Degene met de hoogste rating moet dus minimaal één schijf voor eindigen.
In de partij van Gerard Korten en Wim Sonderen had Wim het voordeel van de lagere rating, maar nam ondanks dit voordeel risico en ging vol in de aanval. In deze partij ontstond een zogeheten Partie Bonnard wat bekend staat als een zeer riskant systeem. Wim kwam hierbij als winnaar uit de bus en sloeg in het middenspel toe middels een combinatie, waardoor Gerard enkele zetten later zich moest berusten in een nederlaag. Wim Sonderen heeft in de kwartfinale voldoende aan een gelijkwaardige remise tegen Erik ten Hagen.
Jan Elgershuizen had de hogere rating dan Wim Bennink, die bekent staat als een zeer stugge tegenstander die zich in een sterkere tegenstander kan vastbijten. Wim Bennink maakte optimaal gebruik van het voordeel en hielt het spel overzichtelijk. Naarmate de partij vorderde zag Jan wel enkele remisemogelijkheden, maar die leverde hem geen voordeel op en nam vervolgens alle risico. Dit koste Jan ook de kop, Wim Bennink kon namelijk een schijf winst forceren door het risicovolle spel van Jan en won niet veel later de partij. Wim Bennink moet in de kwartfinale voordeel zien te behalen tegen Zeeg Jongkoen.
Er werden ook nog 2 wedstrijden voor de Winterswijkse competitie gespeeld. Erik ten Hagen nam in zijn partij tegen Zeeg Jongkoen een voorpost in het centrum, waardoor Zeeg naar de zijkant werd gedrukt en moest vervolgens schijfverlies toelaten, dit was voor Erik voldoende voor winst.
Thomas Esselink en Frank ten Hagen maakten er een complexe partij van en namen beiden het kerkhofveld in. Vooral Frank verbruikte veel tijd en leek zich daardoor in de problemen te brengen. Hij profiteerde echter van een fout van Thomas waardoor hij dam haalde. Het eindspel wat overbleef was echter lastig en in tijdnood koos Frank niet voor de juiste voortzetting, waardoor Thomas ook dam haalde en daarmee juist in voordelige positie kwam. Na de tijdcontrole bleek er echter net geen winst in te zitten, waardoor de partij in remise eindigde.
Frank komt hierdoor op 3 punten achterstand van Erik ten Hagen die Wim Sonderen nog op 1 verliespunt achter zich heeft staan.

WDV trekt goede vorm door

Het eerste team van WDV moest het opnemen tegen het één plaats lager geklasseerde DVOIJ uit Silvolde. WDV heeft zicht iets hersteld van de slechte seizoensstart dus begon met vertrouwen aan de wedstrijd.

Frits Zegelink bracht WDV op voorsprong. In het middenspel wist hij de tegenstander vast te zetten en combineerde niet veel later naar dam. Frits behoudt daarmee zijn 100% score voor dit seizoen. Erik ten Hagen nam vroeg in de partij een aanval met een voorpost welke sterk stond. Zijn tegenstander probeerde later in de partij ook een voorpost in te nemen, maar deze kon Erik veroveren. Met een schijf meer kon Erik de winst eenvoudig binnenhalen. Kees Spruijt nam in de opening een hekstelling in, waardoor zijn tegenstander zo goed als vaststond. Hoewel Kees goed moest oppassen dat zijn tegenstander uit de opsluiting kon ontsnappen, moest de tegenstander gedwongen schijfverlies toe laten. In het eindspel liet Kees de tegenstander vastlopen en won daarmee de partij.
Henk Sonderen speelde tegen de sterkste speler van DVOIJ. Henk probeerde een aanval op te zetten, maar zijn tegenstander hield het spel overzichtelijk. Het lukte Henk daardoor niet groot voordeel te krijgen, waardoor remise werd overeengekomen. Hiermee was wel gelijk de winst binnen voor WDV. Zeeg Jongkoen kwam beter uit de opening dan zijn tegenstander. Toen Zeeg gaten hield in zijn stelling dacht zijn tegenstander te kunnen combineren naar dam. Zeeg had echter slagkeus en won een schijf. In het eindspel moest Zeeg opletten dat zijn tegenstander niet naar dam zou doorbreken. Dit lukte Zeeg en won zodoende de partij. Thomas Esselink trok zoals altijd ten aanval. De aanval ging over in een omsingeling, waarna het een spannende partij werd. De tegenstander weigerde een remise aanbod van Thomas, maar kwam hierna in moeilijk te staan. Toen hij in een poortje liep kon Thomas de partij voortijdig afmaken door middel van een meerslag zet.

Daarmee werd het een overtuigende 11-1 overwinning, waarmee WDV nu de laatste vijf wedstrijden heeft gewonnen. Met nog twee rondes te gaan, doen nog vijf teams mee om het kampioenschap. WDV staat op de 4e plaats op twee punten van de koploper.