Wereldprimeur in Zutphen

0
71

Lancering nieuwe duurzame grondstof uit afvalwater: Kaumera

Een duurzaam alternatief voor chemische stoffen in o.a. zaden, mestkorrels, beton en verf? Waterschappen, wetenschap en bedrijfsleven presenteren op 2 oktober 2019 een nieuwe grondstof uit afvalwater: Kaumera Nereda® Gum. Deze grondstof is een duurzaam alternatief voor chemische grondstoffen en kan gebruikt worden als slimme coating voor zaden en mestkorrels, als lijm- en bindmiddel en op vele andere manieren. Nederland heeft de wereldprimeur met de bouw van twee grondstoffenfabrieken die Kaumera gaan produceren. De eerste wordt op 2 oktober 2019 in Zutphen geopend; de tweede volgt in 2020 in Epe. Deze innovatie zorgt voor 20-35% minder slibafval, minder CO2 uitstoot en een energiebesparing van 30-80%. De samenwerkende organisaties dragen zo bij aan een duurzame, circulaire samenleving.

De lancering en opening van de eerste fabriek vinden plaats op woensdag 2 oktober 2019 in Zutphen.

Programma:
13.30 uur: Inloop officiële programma
14.00 uur: Start programma
Welkom dijkgraaf Hein Pieper, dijkgraaf Waterschap Rijn en IJssel
Introductie van de samenwerkende partners
Bernice Notenboom, klimaatjournaliste, beroepsavonturierster en filmmaakster spreekt over klimaat en circulaire economie
Mark van Loosdrecht, hoogleraar milieubiotechnologie en waterzuivering aan de Technische Universiteit Delft, spreekt over ontdekking, onderzoek, ontwikkeling en kansen van Kaumera
15.50 uur: Lancering Kaumera en fotomoment
16.00 uur: “Expeditie” demonstratie van Kaumera extractie, materiaaltesten en toepassingen van Kaumera o.a. landbouwproducten, coatings, verfstoffen, bio-composieten en het technische proces.
Bezichtiging Grondstoffenfabriek Kaumera (op circa 3 minuten loopafstand)
17.00 uur: Einde

Bron: Waterschap Rijn & IJssel

Samenwerking
De lancering is het resultaat van intensieve samenwerking tussen TU Delft, ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA), Waterschap Vallei en Veluwe, Waterschap Rijn en IJssel en biotechnologiebedrijf ChainCraft. Iedere partner heeft een deel van de kennis en expertise ingebracht voor het onderzoeken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van de grondstof.
Kaumera is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Europese Unie (LIFE), het Rijk (RVO, DEI) en provincie Gelderland, met medewerking van FrieslandCampina en de Energie- en Grondstoffenfabriek koplopersgroep (waterschappen die zich specifiek bezighouden met Kaumera).