WUh – week 2/3

0
320
Foto Daniël Hoitink

500e Match voor Aan de Slag. Dinsdagmiddag 8 januari stond bij FC Winterswijk in het teken van het project Aan de Slag.

Een lokaal project van de gemeente Winterswijk met als doel de bewoners van het AZC te koppelen aan vrijwilligersklussen bij lokale organisaties en of verenigingen. Deze aanpak laat zien dat door de inzet van vrijwilligersorganisaties al in een heel vroeg stadium kan worden begonnen met integratie en het ontwikkelen van taalvaardigheid. Inmiddels is in de praktijk bewezen dat dit daadwerkelijk helpt om sneller werk te vinden!

Dankzij de goede samenwerking tussen de diverse partijen, is in november de 500e match behaald! De Winterswijkse Uitdaging heeft dit project voor het vrijwlligerspunt in november 2017 binnen gehaald. Zonder de garantstelling en het commitment van de Gemeente had men niet kunnen starten. Maar ook zonder de positieve bijdrage van de AZC-medewerkers waren deze aantallen niet haalbaar geweest. Het project draait in 27 andere gemeentes maar bijna nergens is het zo succesvol als in Winterswijk. Winterswijk hoort met haar project bij de top 5. In de kantine van FC Winterswijk vond daarom afgelopen week een gezellige middag plaats voor iedereen, die hier het afgelopen jaar bij heeft geholpen. Fc Winterswijk is één van de verenigingen die gebruik maakt van de vrijwilligers die op het AZC wonen.
Aan de aanwezige organisatie werd de vraag gesteld wat zij zonder deze “500 handjes”hadden gemoeten? Vele organisaties beaamden dat ze de handjes goed konden gebruiken en waren erg enthousiast over hun ervaring met de vrijwilligers.
Wethouder Wim Aalderink heeft de certificaten persoonlijk uitgereikt aan de bewoners van het AZC. Iedere AZC-bewoners krijgt namelijk aan het einde van de maand een certificaat met een overzicht aan welke klussen men heeft deelgenomen. Later kunnen deze certificaten gebruikt worden als een soort van getuigschrift.
Voor Abdelhakim was er extra attentie, omdat hij de 500e vrijwilligersklus heeft uitgevoerd. “Wat een geweldig resultaat! In iets meer dan één jaar tijd zijn er 500 matches gemaakt”, vertelde wethouder Aalderink. De projectleider bedankte de organisaties voor het feit dat zij open staan voor deze doelgroep. Uit eigen ervaring heeft de projectleider geconstateerd dat de organisaties zorgen voor een warm welkom. De organisaties geven zelf ook aan dat tijdens de pauzes van de vrijwilligersklussen de mooiste contacten ontstaan al is het soms praten met handen en voeten.
Tevens gaven de vrijwilligers Mamdouh en Momodou nogmaals aan dat zij het fijn vinden dat ze iets kunnen doen voor de lokale gemeenschap en zo de taal kunnen leren. Momodou is van mening het niet meer dan normaal dat als je ergens komt en je wordt opgevangen dan hoor je daar iets voor terug te doen. Er kan geconstateerd worden dat het gaat om een win win situatie. Meer informatie over ‘Aan de slag’ is te verkrijgen via Ria Bussink, coördinator vrijwilligerswerk, 06 23 79 25 29. Of bij Monique Wieskamp, projectleider ‘Aan de slag’, 06 36 29 27 18. E-mail aandeslag@vpwinterswijk.nl

Dankzij de geweldige samenwerking tussen alle partijen, is in november de 500e match behaald! In de kantine van FC Winterswijk vond daarom afgelopen week een gezellige middag plaats voor iedereen, die hier het afgelopen jaar bij heeft geholpen. Wethouder Wim Aalderink heeft certificaten uitgereikt aan de bewoners van het AZC. Voor Abdelhakim was er een attentie, omdat hij de 500e vrijwilligersklus heeft uitgevoerd.

“Wat een geweldig resultaat! In iets meer dan één jaar tijd zijn er 500 matches gemaakt”, vertelde wethouder Aalderink.

Meer informatie over ‘Aan de slag’ is te verkrijgen via Ria Bussink, coördinator vrijwilligerswerk, 06 23 79 25 29. Of bij Monique Wieskamp, projectleider ‘Aan de slag’, 06 36 29 27 18. E-mail aandeslag@vpwinterswijk.nl

Winterswijk in 2040 armoedevrij

Waarschijnlijk heeft u al vaker gehoord of gelezen dat Winterswijk zich in wil zetten om de gemeente in 2040 armoedevrij te laten zijn. Een ambitieuze doelstelling, die alleen met de inzet van velen gehaald kan worden. Allereerst is het de bedoeling om Winterswijk beter in kaart te brengen. Daarvoor willen wij (De Gemeente Winterswijk) in gesprek gaan met Winterswijkers om te spreken over armoede. Wat is het? Hoe ziet een armoedevrij Winterswijk eruit? En wie wil zich inzetten om Winterswijk in 2040 armoedevrij te laten zijn?

Om dit in kaart te brengen worden alle vrijwilligersorganisaties, verenigingen, stichtingen en vrijwilligers uitgenodigd om op 21 januari aanwezig te zijn bij een speciale bijeenkomst over armoede. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 in het Wuh, Torenstraat 9. Tijdens deze bijeenkomst kan er van gedachten worden gewisseld en kunnen ideeën en vragen met elkaar worden gedeeld. Zo ontstaat er een beeld van hoe een armoedevrij Winterswijk eruit zou zien. Wilt u bij deze bijeenkomst aanwezig zijn? Dan kunt u zich aanmelden via iedereendoetmee@vpwinterswijk.nl. We hopen op uw komst!

Vacatures Vrijwilligerspunt

Ook in 2019 zet het Vrijwilligerspunt zich weer in om organisaties te helpen om vrijwilligers te vinden. Zo aan het begin van het nieuwe jaar hebben we ook al weer een paar leuke vacatures. Heeft u interesse in één van deze vrijwilligersfuncties of bent u nieuwsgierig naar andere vacatures die het Vrijwilligerspunt heeft? Neem dan contact met ons op via info@vpwinterswijk.nl of 0543 200 026 of kijk op de website www.vpwinterswijk.nl U bent ook van harte welkom tijdens ons spreekuur, dit is elke maandag t/m donderdag van 9.00 tot 12.00 uur aan de Torenstraat 9, Winterswijk.

Natuurwerkdag KNNV
Op zaterdag 19 januari organiseert de KNNV weer een natuurwerkdag. Je bent van harte welkom om op deze dag te komen helpen. Deze keer wordt er gewerkt op Landgoed Kotmans in Miste. In principe wordt er van 9.30 tot ongeveer 15.00 uur gewerkt, maar als je een paar uur wilt meehelpen ben je ook van harte welkom. Er wordt gezorgd voor gereedschap en soep, maar je moet wel zelf brood en laarzen meenemen. De groep vertrekt om 9.00 uur bij het oude Raadhuis (VVV). Als je op eigen gelegenheid komt, dan kun je het beste naar de parkeerplaats aan de Kotmansweg rijden. Je bent dan om 9.30 uur welkom. Als je 19januari samen met de KNNV de handen uit de mouwen wil steken en aan de slag wilt gaan in de natuur, meld je dan aan.

Bevrijdingsconcert Excelsior
Op 5 mei 2019 wordt er door muziekvereniging Excelsior een groot bevrijdingsconcert gehouden in en om het Hilgelo. Om dit evenement in goede banen te leiden zijn allerlei vrijwilligers nodig. Men is op zoek naar gastheren/gastvrouwen, parkeerwachten, verkeersregelaars, technische ondersteuning bij het opbouwen en afbreken en andere ondersteunende werkzaamheden. Lijkt het je wat om je steentje bij te dragen aan dit mooie evenement, meld je dan aan.